Tosinaiset ovat ryppyisiä

Kauneusteollisuus on onnistunut vakuuttamaan naiset siitä, että heidän pitää uhmata ruumiidensa luonnollisia muutoksia. Tosinaisilla on ryppyjä!

Lapsuuteni keniassa vanhuus tarkoitti viisautta. Mitä vanhemmaksi kasvoi, sitä enemmän kunnioitusta sai osakseen. Tämä pitää yhä pitkälti paikkansa, vaikka ilmassa on vahvoja merkkejä siitä, että länsimainen nuoruudenpalvontahullutus on saamassa jalansijaa kaikkialla maailmassa.

Vanhenemisesta näyttää tulleen vihollinen, jota vastaan on taisteltava armottomin asein. Silmäpussien leikkaukset, kasvojenkohotukset, botox-pistokset, esteettisistä syistä tehtävät keisarinleikkaukset – kaikki keinoja, joilla naiset pyrkivät ikuiseen nuoruuteen.

Kauneusteollisuus on osa kapitalismia. Se on onnistunut vakuuttamaan naiset siitä, että heidän pitää uhmata ruumiidensa luonnollisia muutoksia. Tämä on huolestuttavaa.

Morning Star -lehden mukaan Britanniassa joka kolmas alle 25-vuotias nainen käyttää vanhenemisen merkkejä vastaan markkinoituja anti-aging -tuotteita. Niitä käyttää jo joka kymmenes 16-vuotiaskin. Kauneusteollisuus on onnistunut mahdottomassa: nuoruuden myymisessä nuorille.

Nykyään markkinat ja miljardien dollareiden teollisuus sanelevat kauneuden säännöt. Ne haluavat vahvistaa ja säilyttää naisten ulkonäköpaineita.

Lehdet, mainokset, elokuvat ja tv-ohjelmat ovat täynnä nuoria, joiden kauneus on virheetöntä. Epätodellista ja saavuttamattomissa olevaa. Keski-ikäisten naisten rypyt poistetaan digitaalisesti. Kaikki on pelkkää harhaa.

Kuitenkin nämä kuvat ovat vahvoja. Ne muokkaavat käsitystä siitä, mitä kauneus on. Saavuttaakseen tavoittamattoman naiset jonottavat naamarasvoja ja kauneusleikkauksia. Myös he, joilla ei olisi niihin varaa. Haavekuvat ovat Hollywoodin vientituote kaikkialle maailmaan. Lehdet kauppaavat kuvitelmaa.

Jos naiset ykskaks olisivatkin tyytyväisiä ulkonäköönsä, painoonsa, ihoonsa, ryppyihinsä, harmaantuviin hiuksiinsa ja rintojensa kokoon, valtaisan tuottoisa teollisuudenala romahtaisi. Siksi naiset on saatava jatkuvasti ajattelemaan ulkonäköään, keinolla millä tahansa.

Miljoonat naiset käyttävät suuria summia päästäkseen eroon vaivasta nimeltä vanheneminen. Olen kuullut aivan liian monta tarinaa siitä, miten kasvojenkohotus on ajanut nuoren naisen velkoihin, tai liian aikaisin käynnistetty synnytys tuhonnut terveyden.

Miten surullista, että vielä nykyäänkin naisten ruumiit ovat sodassa taistelutanner ja rauhan aikana silkka kulutushyödyke.
Meidän on sanottava ei näille meitä päivästä toiseen pommittaville harhakuville. Tosinaisilla on ryppyjä!

Kirjoittaja on kenialaissyntyinen kustannustoimittaja ja aktivisti.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!