Outo maailma

Pörssitason nigerialaishuijaus, törttöilevät vallanpitäjien jälkeläiset ja ihmisoikeuksia aseilla.

Pörssitason nigerialaishuijaus

Nigeria on tullut kuuluksi kirjeistä, jotka huijaavat vastaanottajia äkkirikastumista lupailemalla. Kaikki Nigeriaan liittyvä äkkirikastuminen ei kuitenkaan ole pelkkää toiveajattelua. Ei ainakaan, jos sattuu johtamaan maan pörssiä.

Afrikan väkirikkaimman maan pörssissä käytettiin vuosien 2005 ja 2008 välillä varsin luovaa bonusjärjestelmää. Pörssin nokkamiehet myönsivät itse itselleen bonuksia hyvistä suorituksista liki 1,4 miljardin Nigerian nairan edestä, Daily Trust -lehti kertoo. Summa vastaa noin 6,5 miljoonaa euroa.

Lokakuussa julkisuuteen tullut erityistilintarkastus paljasti, että bonuspussilla kävivät yhtä lailla niin pörssin operatiivinen johto kuin johtoa valvonut hallituskin.

Bonuksiin liittyy kuitenkin muutama ongelma. Esimerkiksi se, että Nigerian pörssin sääntöjen mukaan bonusten jakaminen on kielletty. Pörssin johto onkin saanut lähtöpassit, ja uusi väliaikainen johtaja on saanut epäkiitollisen tehtävän periä edeltäjiltään pois heidän itse itselleen myöntämänsä bonukset. PL.

Vallanpitäjien jälkeläiset törttöilevät

Etelä-afrikka. Presidentti Jacob Zuman veljenpojalla Khulubuse Zumalla menee lujaa. Hän ajelee luksusautoilla, juhlii trendikkäissä yökerhoissa ja törsää kalliisiin laatujuomiin.

40-vuotias Zuma on rikastunut liiketoimillaan. Hän muun muassa omistaa yhdessä entisen presidentti Nelson Mandelan pojanpojan Zondwa Mandelan kanssa yrityksen, joka pyörittää kahta kultakaivosta.

Kaivosyrityksen työntekijöillä ei sen sijaan mene yhtä hyvin. Heille on maksettu palkkaa viimeksi helmikuussa, Sunday Times of Johannesburg -lehti kertoo.

Lehden mukaan palkatta jääneet työntekijät ovat joutuneet turvautumaan paikallisten liikemiesten ruoka-apuun selvitäkseen hengissä. Apu on loppunut, ja henkensä pitimiksi työntekijät ovat joutuneet varastelemaan ja myymään yrityksen omaisuutta.

”On häpeällistä, että yrityksen omistaja ajelee luksusautoillaan samaan aikaan, kun hänen työntekijänsä ovat ilman palkkaa. Erot eliitin ja tavallisen kansan välillä ovat karkaamassa käsistä”, Etelä-Afrikan kaivostyöläisten liiton puheenjohtaja Senzeni Zokwana kommentoi. JJR.

Ihmisoikeuksia aseilla

yhdysvallat. Yhdysvaltalainen Foreign Policy -lehti tarjoilee marraskuun numerossaan presidentti Obamalle 14 uutta tapaa vahvistaa omaa ja maansa asemaa. Yksi resepteistä oli peräisin Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestön johtajalta Kenneth Rothilta.

Roth ehdottaa, että Yhdysvaltain pitäisi käyttää voimakeinoja ihmisoikeuksien edistämiseksi ja pidättää Ugandassa ja lähivaltioissa vaikuttavan pahamaineisen LRA:n johtaja Joseph Kony. ”Kaikki alueen hallitukset kannattaisivat Konyn pidätystä”, Roth kirjoittaa.

Rothin ehdotukset ovat saaneet monen nikottelemaan. Esimerkiksi Center for a New American Security -ajatushautomon sivuilla blogia pseudonyymillä Abu Muqawama kirjoittajava tutkija Andrew Exum muistuttaa, etteivät Yhdysvaltain aikaisemmat yritykset tuoda rauhaa ja oikeuksia asein ole menneet aivan putkeen.

”Mikä kumma tässä voisi mennä pieleen? Tämä onnistuisi varmasti nopeasti. Niin kuin vaikkapa yrityksemme etsiä ja pidättää pari heppua Afganistanin ja Pakistanin rajamailta vuonna 2001”, blogisti leukailee. PL.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!