Kulttuuripalat

Ääniä Malista ja Zimbabwesta, oodeja saarelle ja kiitosta avustustyöntekijöille.

Ääniä Malista ja Zimbabwesta

Maailman musiikin keskuksen festivaali Etnosoi! täyttää 30 vuotta. Juhlan kunniaksi Savoy-teatterin Acoustic Afrika -konsertissa esiintyy kolme maanosan supertähteä: zimbabwelainen Oliver “Tuku” Mtukudzi, omintakeisesta kitaroinnistaan tunnettu malilainen Habib Koité ja malilaisen Ali Farka Tourén veljenpoika Afel Bocoum.

Laulaja-lauluntekijät lupaavat näyttää, mistä afrikkalainen kitara ja koskettavat ja kantaaottavat balladit on tehty.

Acoustic Afrika Savoy-teatterissa (Kasarmikatu 46-48, Helsinki) 10.11. klo 19. liput 35/30 €.

Oodeja saarelle

Kulttuurikeskus Caisan galleriaan ripustettu neljän kuubalaistaiteilijan Sazón-yhteisnäyttely haluaa näyttää, että Kuubassa taidetta pidetään tärkeänä elämän mausteena. Alberto Oviedo Stuartin, Felix Torres Hurtadon, Rafael Oviedo Stuartin ja Alberto Oviedo Rentén Kuubassa ja Suomessa luodut teokset osoittavat, miten saaren omintakeinen sazón eli mauste säilyy ajasta ja etäisyydestä huolimatta.

Jarmo Hyvärisen valokuvissa kuvastuu tavallisten kuubalaisten elämä, jota globaalit trendit omintakeisista olosuhteista huolimatta pyörittävät. Kuubalainen arki -kokonaisuuden kuvat ovat oodi saarelle, kriittisiä sävyjä unohtamatta.

Kuuban kulttuuriviikon taidenäyttelyt kulttuurikeskus Caisan galleriassa ja käytävän näyttelytilassa (Mikonkatu 17 c / Vuorikatu 14, helsinki) 11. marraskuuta asti ma-pe klo 9-18, la 11-18.

Kiitosta avustustyöntekijöille

Mikä saa suomalaisen sairaanhoitajan lähtemään yhä uudelleen kuoleman kentille? Mikä vetää henkisesti raskaisiin olosuhteisiin? Voiko auttamisen haluun addiktoitua?

Toimittaja Rauli Virtasen Hiljaiset auttajat kertoo suomalaisen avustustyön pioneereista. Katastrofialueiden delegaattien työtä vuosikymmeniä seurannut Virtanen on haastatellut Suomen Punaisen Ristin veteraaneja ja ensikertalaisia, jotka kertovat omin sanoin ja kuvin työnsä palkitsevuudesta ja sen vaatimista uhrauk­sista.

Rauli Virtanen: Hiljaiset auttajat – suomalaista katastrofityötä Turkin sodasta Haitiin. WSOY 2010.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!