Outo Maailma

Juuret peittoavat alkoholismin, muodollisesti pätevä maakuntajohtaja ja velkakiereessä oleva pääkaupunki

Juuret peittoavat alkoholismin

Namibia. Alkoholi- ja huumeriippuvuus paranevat helposti. Tätä mieltä olivat parantajat Namibiassa järjestetyillä perinteisen afrikkalaisen lääketieteen päivillä.

Perinteiset parantajat ovat tuoneet markkinoille perinnetietoon perustuvan, Ekokaksi nimetyn tuotteen, joka saa päihderiippuvaisen kaidalle tielle, angolalaislehti Jornal de Angola kertoo.

Ensin viiden eri kasvin juurta keitetään kolmessa kupillisessa vettä ja keitinvesi juotetaan riippuvuudesta kärsivälle. Viiden minuutin päästä liemi saa potilaan oksentamaan mahansa tyhjäksi. Kun potilas on siitä selvinnyt, hän saa luvan syödä puuroksi keitetyt juuret.

”Sen jälkeen hän ei enää koskaan koske huumeisiin ja pelkkä alkoholin hajukin saa hänet pakenemaan”, kertoo päihderiippuvaisia 15 vuotta hoitanut angolalainen parantaja Francisco Ezequiel.

Ezequiel kertoo saaneensa keitoksensa avulla yli 300 alkoholistia raitistumaan. Samalla paranee moni muu vaiva. ”Myös impotenssi johtuu alkoholin väärinkäytöstä”, hän sanoo. PL.

Muodollisesti pätevä

Bolivia. Koillisbolivialaisella Benin maakunnalla menee surkeasti: köyhyys ja huumekauppa rehottavat. Parannusta on kuitenkin luvassa, sillä presidentti Evo Morales on nimittänyt uuden kyvyn vastaamaan maakunnan kehityksestä. Hän on vuoden 2006 Miss Bolivia, Jessica Jordan.

Jordan ehti olla ehdolla maakunnan kuvernööriksikin, mutta hävisi opposition ehdokkaalle. Häntä varten luotiin kuitenkin aivan uusi toimenkuva, jossa hän pääsee vaikuttamaan siihen, miten maakunnan kehitysrahat käytetään.

”Otan tämän toimen vakavasti, rakastan sitä. Tunnen olevani oikeassa paikassa”, Jordan sanoi Observer-lehdelle.
Moni on epäillyt, kuinka hyvin kauneuskilpailuissa kannuksensa hankkinut 26-vuotias entinen malli voi onnistua uudessa tehtävässään.

Jordanin mukaan kokemattomuus ei ole mikään ongelma, sillä eiväthän Benin tähänastisetkaan johtajat ole saaneet alueen peruspalveluja toimimaan. PL.

Pääkaupunki velkakierteessä

Guyana. Etelä-Amerikan pohjoisosassa sijaitsevan Guyanan pääkaupunki Georgetown hukkuu velkoihin. Kaupunki on velkaa paitsi sähkö- ja energiayhtiölle ja veroviranomaisille myös työntekijöilleen.

Rästissä on esimerkiksi noin 200 000 euroa työntekijöiden vakuutus- ja veromaksuja.

Surkean rahatilanteensa vuoksi kaupunki ei pysty maksamaan palkkoja ajoissa 830 työntekijälleen. Georgetownia onkin kehotettu karsimaan työvoimaansa. Paikallinen Stabroek News -sanomalehti epäili syyskuussa roskakuskien jäävän taas kerran kokonaan ilman seuraavaa palkkaansa. Aiemmin roskakuskit lakkoilivat puolitoista kuukautta maksamattomien saatavien vuoksi.

Kaupungin yksityistä sektoria edustavan komission toimitusjohtaja Roubinder Rambarran vetoaa silti kaupunkilaisiin, jotta nämä tekisivät työnsä ammattimaisesti ja tarjoaisivat palveluja kaupunkilaisille ja yrityksille tehokkaasti. ”Pääkaupunki heijastaa kaikkien guyanalaisten mainetta, mutta tällä hetkellä se ei tee sille oikeutusta. [–] Kehotan kaikkia jättämään politiikan sikseen ja asettamaan Georgetownin etusijalle”, hän korostaa. HM.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!