Maailman palat

Siirtolaisille saa nyt antaa vettä Arizonassa, huijaus horjuttaa Beniniä, Pakistanissa uudistetaan oppikirjoja, kuninkaallisten hiv-lausunto närkästyttää Swazimaassa, tuloerot kaventuvat Riossa, yms.

Siirtolaisille saa antaa vettä Arizonassa

Yhdysvallat. Vesipullojen jättäminen autiomaahan laittomia siirtolaisia varten ei ole rikos, lasvegaslainen vetoomustuomioistuin totesi syyskuussa.

Tuomioistuimen käsittelyssä oli aktivisti Dan Millisin tapaus. Alempi oikeusistuin oli tuominnut Millisin liittovaltion maan roskaamisesta, kun Millis ja joukko aktivisteja olivat jättäneet isoja vesipulloja arizonalaiseen luonnonpuistoon. Heidän tarkoituksenaan oli auttaa luonnonpuiston kautta kulkevia, Yhdysvaltoihin pyrkiviä siirtolaisia.

Tuomioistuin päätti, että vesipulloja ei voida pitää roskana, koska niillä on humanitaarinen tarkoitus, eli ne auttavat siirtolaisia pysymään hengissä Arizonan kuumuudessa.

”Olen edelleen surullinen rajalla tapahtuvasta tragediasta, mutta olen tyytyväinen ja helpottunut siitä, että tuomioistuin on vihdoin tehnyt selväksi, että humanitaarinen apu ei koskaan ole rikos”, Millis sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Millisin edustaman No More Deaths -järjestön mukaan tänä vuonna Arizonan autiomaasta on löytynyt yli kahdensadan ihmisen jäänteet. JR.

Armeija verottaa Burman köyhiä

Burman armeija verottaa maaseudun köyhiä epävirallisesti ja sattumanvaraisesti, selviää Network for Human Rights Documentation-Burma -järjestön tutkimuksesta.

”Burmassa verotus yhdistyy väkivaltaan ja ihmisoikeuslouk­kauksiin”, Burmaa tutkiva australialaisen Macquarien yliopiston taloustieteilijä Alison Vicary sanoi uutistoimisto Irinille.

ND-Burma -järjestön mukaan armeijan vaatimukset rahan, maan tai muun omaisuuden luovuttamiseksi vahingoittavat jo ennestään haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä Burman maaseudulla.

Vicary sanoo, että ihmiset elävät pelossa, koska he eivät tiedä, milloin tai miten heitä verotetaan. ”Maanviljelysyhteisöissä ihmisillä ei ole säästöjä tai edes pankkitiliä. Kun heitä verotetaan, he eivät pysty maksamaan, ja heidän on pakko lainata rahaa tai myydä omaisuuttaan”, Vicary sanoi.

Maailmanpankin mukaan puolet Burman väestöstä asuu maaseudulla, ja Maailman ruokaohjelman WFP:n mukaan kymmenesosassa maasta ruoansaanti on epävarmaa. Burma järjestää marraskuussa ensimmäiset valtakunnalliset vaalit kahteenkymmeneen vuoteen. JR.

Pakistan maltillistaa oppikirjoja

Pakistan. Khyber Pakhtunkhwan maakunnassa Pakistanissa uudistetaan koulujen oppikirjoja niin, että ne eivät kannustaisi uskonnollisten ääriliikkeiden pariin. Työn on tarkoitus olla valmis vuoden loppuun mennessä.

”Jihadistimateriaali koulujen […] opetusohjelmissa on ollut osittain syynä kansan parissa yleistyneisiin ääriasenteisiin”, maakunnan oppikirjalautakunnan puheenjohtaja Fazal Rahim Marwat sanoi uutistoimisto IPS:lle.

Luoteis-Pakistanissa sijaitseva Khyber Pakhtunkhwa on Pakistanin maakunnista kärsinyt pahiten terrorismista viime vuosina.

Yksi koululainen sanoi IPS:n haastattelussa, että venäläiset ja intialaiset ovat vääräuskoisia. ”Luemme kirjoistamme, että nämä kaksi maata pyrkivät eliminoimaan muslimeja. Meidän ei pitäisi olla ystäviä näiden maiden kanssa”, Gul Ghutai sanoi viitaten Neuvostoliiton sotaan Afganistanissa 1980-luvulla ja Intian ja Pakistanin käymiin sotiin.

”Kuukausi sitten yksi koululainen teki itsemurhaiskun, [ja se] voi johtua oppilaiden kouluissa lukemista materiaaleista”, toinen oppilas lisäsi. JR.

Huijaus horjuttaa Beniniä

Benin. Joukko beniniläisiä kansanedustajia vaati elokuussa maan presidentin Boni Yayin asettamista virkarikossyytteeseen sen jälkeen, kun yli satatuhatta ihmistä maassa menetti säästönsä investointihuijauksessa. Länsiafrikkalaisen Beninin hallituksen lausunnon mukaan huijauksessa hävisi yhteensä noin 130 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Ihmisiä kannustettiin sijoittamaan Investment Consultancy and Computering Services (ICC) -yhtiöön. Yhtiö oli rekisteröity voittoa tuottamattomana tietotekniikkapalveluyrityksenä, ja se toimi laittomasti myös pankkina. ICC meni konkurssiin heinäkuussa.

”He lupasivat minulle 200 prosentin koron. Nyt minun täytyy alkaa taas säästää, pikku hiljaa”, sähkömies Lambert Saizonou sanoi uutistoimisto AP:lle. Hänen oli tarkoitus ostaa oma talo sijoituksesta lupailluilla voitoilla.

Beninin hallituksen edustajat esiintyivät samoissa tv-mainoksissa ICC:n johtajien kanssa. ”Me näimme heidät televisiossa. Miten olisimme voineet olla uskomatta heitä?” rahansa menettänyt mekaanikko Pierre Dossa sanoi.

Beninin hallitus ei ole mielestään toiminut väärin ja pyrkii saamaan rahoja takaisin ICC:ltä. JR.

Naisten ympärileikkaus yleistyy Indonesiassa

Indonesia. Naisten sukupuolielinten silpominen – jota nimitetään myös ympärileikkaukseksi – yleistyy Indonesiassa, vaikka toimenpide on ollut maassa laiton jo neljä vuotta.

”Pelkäämme, että toimenpide yleistyy entisestään, jos uskonnolliset johtajat tukevat sitä äänekkäästi. Ympärileikkausta ei tehdä vain tyttövauvoille, vaan myös vanhemmat naiset pyytävät sitä”, jakartalaisen Yarsin yliopiston tutkija Artha Budi Susila Duarsa sanoi uutistoimisto Irinille.

Tutkijoiden mukaan sukupuolielinten silpomista tapahtuu edelleen sairaaloissa ja terveysklinikoilla.
Tämän vuoden maaliskuussa Indonesian suurin islamilainen organisaatio Nahdlatul Ulama julkaisi lausunnon, jossa se kannattaa ympärileikkausta. Yksi organisaation johtajista tosin sanoi kannattajilleen, etteivät he saisi ”leikata liikaa”.

”Se [ympärileikkaus] on ihmisoikeuksien vastaista. Siitä ei ole minkäänlaista hyötyä naisille”, Nahdlatul Ulaman naistenjaoston entinen puheenjohtaja Maria Ulfah Anshor puolestaan sanoi. JR.

Tulonjako tasaantuu Riossa

Brasilia. Rikkaiden ja köyhien väliset tuloerot ovat kaventuneet Brasilian Rio de Janeirossa – rikkaat ovat nimittäin köyhtyneet. Keskimääräiset kuukausitulot köyhissä faveloissa nousivat muutamalla Yhdysvaltain dollarilla vuosien 1996 ja 2008 välillä. Kaupungin muissa osissa tulot tippuivat noin 830 dollarista 750 dollariin.

Samalla köyhyysrajan alapuolella elävien ihmisten osuus Riossa kasvoi. Köyhyys Riossa onkin kehittynyt eri tavalla kuin muussa Brasiliassa, jossa köyhyysrajan alla elävien ihmisten osuus oli tutkittuina vuosina vähentynyt yli kymmenen prosenttiyksikköä.

”Kaupunki on vähemmän jakautunut taloudellisesti, mutta tämä ei välttämättä ole hyvä uutinen”, kaupungin tilaamaa tutkimusta koordinoinut Marcelo Neri sanoi uutistoimisto IPS:lle.

Toisaalta kunnalliset palvelut ovat nykyään paremmin myös köyhien saatavilla. Juokseva vesi ja sähkövalaistus ovat nyt lähes koko väestön saatavilla, kun vielä 1990-luvun puolivälissä kymmenyksellä faveloiden asukkaista ei ollut juoksevaa vettä. JR.

Malesian kokeet ”tappaja­hyttysellä” arveluttavat

Malesia. Malesiassa kaavaillaan geenimuunnellun ”tappajahyttysen” käyttöä vaarallisen denguekuumeen torjunnassa.

Malesian lääketieteellisen tutkimuslaitoksen ja brittiläisten Oxitec-yhtiön tutkijat ovat kehitelleet urospuolisesta aedes-lajin hyttysestä muunnelman, jonka jälkeläiset ovat elinkelvottomia.

Ajatuksena on kutistaa hyttyskantaa vapauttamalla tappajageenillä varustettuja uroksia luontoon syrjäseudulla. Niiden hedelmöittämät toukat kuolevat, minkä uskotaan vähentävän denguekuumetta. Se tarttuu ihmisiin naarapuolisten aedes-hyttysten puremasta.

Malesian hallitus harkitsee luvan antamista kokeille, jotka alkaisivat joulukuussa Pahangin osavaltion syrjäseudulla.
Viime vuonna Pulau Ketamin saarelle aiottu koe kaatui asukkaiden vastustukseen.

Ympäristöjärjestöt vastustavat hanketta varoittaen, että geenimuunnellun lajin päästäminen luontoon voi johtaa arvaamattomiin seurauksiin. Ne kehottavat torjumaan hyttysiä luonnonmukaisin keinoin.

Denguekuume on yleinen tropiikissa. Se muistuttaa alussa tavallista kuumetta, mutta voi hoitamattomana kehittyä tappavaksi oireyhtymäksi. WHO:n mukaan tartunnan saa vuosittain 50 miljoonaa ihmistä, joista 22 000 menehtyy. (IPS / Baradan Kuppusamy)

Kuninkaallisen hiv-lausunto närkästyttää Swazimaassa

Swazimaa. Hiv-epidemian laajuutta Swazimaassa liioitellaan lääkeyhtiöiden hyödyksi ja hiv-valistuskampanjat ovat pelottelua, swazimaalainen prinssi Mangaliso sanoo. Hän on yksi maan kuninkaan Mswati III:n korkea-arvoisimmista neuvonantajista.

Prinssi totesi myös, että miehen ympärileikkaus suojelee hiv-tartunnalta yhtä vähän kuin peseytyminen seksin jälkeen.

Maailman terveysjärjestön WHO on toista mieltä: sen tutkimusten mukaan ympärileikkauksen on todettu vähentävän hiv-tartunnan riskiä miehillä 60 prosentilla.

Mangalison mielestä hivin leviämistä eivät hillitse edes seksistä pidättäytyminen tai uskollisuus puolisolle.

”Uskon, että hiviin on parannuskeino, mutta armottomat kapitalistiset lääkeyhtiöt eivät halua julkistaa sitä, koska ne edelleen tekevät rahaa”, Mangaliso sanoi Times of Swaziland -lehdelle.

Swazimaalaiset hiv-työtä tekevät järjestöt ovat arvostelleet prinssin puheita vastuuttomiksi. ”Prinssi on juuri osoittanut huomattavaa tietämättömyyttä”, Tengetile Hlophe Swaziland for Positive Living -järjestöstä sanoi BBC:lle.
Swazimaa on Afrikan viimeinen absoluuttinen monarkia. Swazimaan hiv-epidemia on yksi maailman vaikeimmista – yli neljäsosa aikuisväestöstä on hiv-positiivisia. JR.

Karaokella villi­sikojen kimppuun

Kiina. Villisikojen määrä on viimeisen kymmenen vuoden aikana viisinkertaistunut kaakkoiskiinalaisessa Zhejiangin maakunnassa. Villisikakannan nopea kasvu on seurausta onnistuneesta metsittämispolitiikasta, mutta nyt villisikoja on jo liikaa.

”Vaikka villisikojen määrän kasvu on merkki ympäristön tilan paranemisesta, villieläinkantojen nopea kasvu ei merkitse ekosysteemien kestävää elpymistä”, Kiinan kansallisen uhanalaisten lajien geenisuojelukeskuksen johtaja Fang Shengguo sanoo uutistoimisto Xinhualle.

Etelä-Kiinassa villisioilla ei ole vihollisia. Ne pääsevät lisääntymään nopeasti, eikä luontaista ravintoa ole riittävästi.

”Villisikojen vaellus viljelysmaille osoittaa, että ravintoketju ja biodiversiteetin tasapaino ovat häiriintyneet”, Fang sanoo.

Villisiat ovat tuhonneet viljasatoja ja niiden hyökkäykset uhkaavat ihmisten turvallisuutta. Häätäessään villisikoja pois kylistä ja pelloilta maanviljelijät ovat käyttäneet apunaan rumpuja, raketteja ja jopa pommeja. Joissain kylissä villisikojen pelottelussa on alettu turvautua myös karaokeen ja Kiinaankin tiensä löytäneisiin vuvuzela-torviin. JJR.

Väkivalta riivaa Venezuelaa

Venezuela. Väkivaltarikollisuus nostatti Venezuelassa kohua elokuussa, kun oikeusistuin kielsi sanomalehti El Nacionalia julkaisemasta kuvia väkivallan uhreista.

Tuomioistuin julisti kiellon sen jälkeen, kun lehti oli julkaissut etusivullaan suuren kuvan väkivaltaisesti kuolleiden ihmisten alastomista ruumiista ruumishuoneella pääkaupunki Caracasissa. Tuomioistuimen päätös peruttiin myöhemmin.
Väkivalta on Venezuelassa yleisempää kuin Irakissa, vaikka Irak on väestöltään suurempi ja maassa käydään sotaa. Yhden arvion mukaan Irakissa kuoli väkivaltaisuuksissa noin 4 600 siviiliä vuonna 2009; Venezuelassa luku on yli 16 000.

Caracas on omaa luokkaansa vertailtaessa Etelä-Amerikan suurkaupunkien väkivaltaisuutta. Venezuelalaissosiologi Roberto Briceño-Leónin mukaan kaupungissa tapahtuu vuosittain noin 200 murhaa 100 000 asukasta kohden. Kolumbian pääkaupungissa Bogotássa luku on 22,7 ja Brasilian suurimmassa kaupungissa São Paulossa 14.

Asiantuntijat arvioivat väkivallan syiksi suurta kuilua rikkaiden ja köyhien välillä, laittomien aseiden suurta määrää ja maan oikeus­järjestelmän politisoitumista presidentti Hugo Chávezin alaisuudessa. JR.

Fidel Castro: Olen vastuussa homojen vainosta

Kuuba. Fidel Castro myöntää olleensa vastuussa homoseksuaalien vainoista Kuubassa. Homoja syrjittiin erityisesti vallankumouksen alkuaikoina työelämässä ja heidät pakotettiin 1960-luvulla valtion työleireille ”vastavallankumouksellisina”. Syrjintä oli ristiriidassa vallankumouksen ideologian kanssa, jossa kaikkien ihmisten tuli olla tasavertaisia.

”Ne olivat suuren epäoikeudenmukaisuuden aikoja – kenen tahansa toimeenpanemina. Me teimme sen, me… Yritän hieman hälventää vastuutani tässä jutussa, koska viime kädessä minulla ei ole henkilökohtaisesti tämän tyyppisiä ennakkoluuloja”, Castro pohtii meksikolaislehti La Jornada -lehdessä.

Myöhemmin haastattelussa hän kuitenkin myöntää vastuunsa tilanteesta: ”Jos joku on vastuussa, se olen minä.”
Castron mukaan syy homofobiaan oli syrjinnän perinne: ­aiemmin Kuubassa oli syrjitty paitsi mustia, myös naisia. Homoista tuli uusi kohde syrjinnälle.

Kuuban nykyisen presidentin, Fidelin veljen Raul Castron Suomessakin vieraillut tytär Mariela Castro on Kuuban seksuaalivalistuskeskuksen johtajana tehnyt paljon työtä setänsä ja isänsä virheiden ja Kuuban maineen korjaamiseksi. AV.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!