”Missä tämä julkaistaan? Ai Suomessa? No hyvä, se on riittävän kaukana”, toteaa Blanca, rähjäisessä Lyukóbányan esikaupungissa Pohjois-Unkarissa asuva romaninainen. ”On hyvä asia jos Suomessa kuullaan, mitä täällä tapahtuu!”
Viimeisen vuoden aikana Blanca perheineen on muiden Unkarin romanien tavoin elänyt kasvavan pelon ilmapiirissä. Samaan aikaan työttömyys on Lyukóbányan kaltaisilla romanien asuttamilla alueilla noussut lähes sataan prosenttiin.
”Suurin ongelma on yleistäminen. Elimme me miten tahansa, romanien otsaan lyödään sama rikollisen ja lapsilisien väärinkäyttäjän leima. Välit unkarilaisiin ovat huonontuneet jatkuvasti, ja nyt pelkäämme jo henkemme puolesta”, Blanca kertoo.
Viimeisten puolentoista vuoden aikana Unkarin romaneihin on kohdistunut runsaasti väkivaltaisia hyökkäyksiä. Ihmisoikeusjärjestö European Roma Right Centren julkaiseman raportin mukaan polttopulloilla, ampuma-aseilla, käsikranaateilla ja teräaseilla tehdyissä hyökkäyksissä sekä pahoinpitelyissä on kuollut ainakin yhdeksän ja haavoittunut 20 romania.
Hyökkäykset ovat olleet usein huolellisesti valmisteltuja, ja viranomaiset ovat olleet haluttomia tutkimaan niitä, sanoo raportin laatinut tutkija Judit Gellér.
Monissa tapauksissa väkivaltaisuuksia on edeltänyt puolisotilaallisen Unkarin kaarti -järjestön marssi paikkakunnalla. Mustia univormuja käyttävä Unkarin kaarti on tiukasti sidoksissa äärioikeistolaiseen Jobbik-puolueeseen, jonka puheenjohtaja Gábor Vona on kaartin perustajajäsen.
”Mustalaisrikollisuus” oli yksi Jobbik-puolueen ydinteemoista kun puolue sai kevään eurovaaleissa lähes 15 prosenttia annetuista äänistä. Unkarin kaarti kiellettiin Budapestin vetoomustuomioistuimen päätöksellä heinäkuussa. Gabor Vona on kuitenkin ilmoittanut järjestön toiminnan jatkuvan, tarvittaessa uudella nimellä.
Kouluun eri portista
Lyukóbányassa Unkarin Kaarti ei kuitenkaan ole marssinut. ”Ne eivät uskalla tulla tänne!” Blancan mies Geza nauraa. Samalla hän kuitenkin kertoo kylän miesten vartioineen useaan otteeseen kylään johtavia teitä. Palavista autonrenkaista on rakennettu tiesulkuja, kun internetin välityksellä on saatu varoituksia skinheadien hyökkäyksistä.
Kasvava rasismi on ongelma myös Blancan lapsille.12-vuotias Stepan-poika joutuu muiden romanilasten kanssa kulkemaan kouluun eri portista kuin muut lapset, virallisen selityksen mukaan turvallisuussyistä.
Vanhempi poika, 18-vuotias tatuointien peittämä Jozsef, kertoo monikymmenpäisen skinhead-joukon jahdanneen häntä edellisellä viikolla läheisessä Miskolcin kaupungissa. Jozsefin mukaan seudun romanit tietävät, ettei kaupunkiin ole turvallista mennä viikonloppuisin.
Radikalismi saa kannatusta
Skinheadeja ei Miskolcissa tarvitsekaan pitkään etsiä. Opiskelijoiden suosimassa illanviettopaikassa istuvat Márton, László ja Tamas kertovat auliisti olevansa unkarilaisuutta puolustavia ”kansallisradikaaleja”. Jobbik ja Unkarin Kaarti eivät kuitenkaan ole nuorten mieleen.
”Jobbik on demokraattinen puolue, ja sillä ei siksi ole mitään tekemistä oikean radikalismin kanssa. Me kannatamme yksipuoluejärjestelmää ja Suur-Unkarin alkuperäisten rajojen palauttamista”, Márton kertoo.
Monien Unkarin äärioikeistolaisten tavoin nuoret ovat suhteellisen hyvin koulutettuja. Lähes kolmasosa Jobbik-puolueen kannattajista on opiskelijoita, ja liikkeellä on vahvat juuret yliopistomaailmassa.
Myös Márton on kielitaitoinen, kiinnostunut historiasta ja leppoisan oloinen – kunnes puhe kääntyy Unkarin vähemmistöihin. ”Ulkomaiset finanssitahot ja juutalaiset haluavat pitää unkarilaisen kansakunnan polvillaan. Romanit taas varastavat ja elävät meidän rahoillamme.”
Kolmikko ei suostu täsmentämään, mitä ulkomaiset tahot ovat, ja miten esimerkiksi monien romanien riippuvuutta toimeentulotuesta voitaisiin vähentää. Sen sijaan joukon huomio kiinnittyy ravintolan ovella käyvään neljän romanipojan ryhmään. ”Katso nyt mitä roskajoukkoa. Meillä unkarilaisilla on oikeus puolustaa itseämme tuollaisilta.”
Tarvetta helpoille vastauksille
Miskolc on Unkarin toisiksi suurin kaupunki ja oiva esimerkki niistä ongelmista jotka ajavat Mártonin kaltaisia nuoria ääriliikkeisiin. Kaupungin kommunistiajoilta periytyvä terästeollisuus sai tänä vuonna lopullisen kuoliniskun kansainvälisen talouskriisin myötä. Työttömyysluvut ovat kivunneet ylös samassa tahdissa Jobbik-puolueen suosion kanssa.
Antropologi Michael Stewartin mukaan Unkarin ongelmat ulottuvat kuitenkin paljon viimeisintä talouskriisiä syvemmälle. ”Unkarissa ei kommunismin kaatumisen jälkeen ole onnis, tuttu purkamaan vuosikymmeniä jatkuneen huonon hallinnon jälkiä.”
”Puoluekentän jyrkkä jakautuminen, tehottomuus ja korruptio ovat estäneet monet kipeästi tarvitut uudistukset. Tavalliset unkarilaiset ovat joutuneet turhautuneina seuraamaan, kuinka aiemmin suhteellisen vauras maa on jäänyt talouskehityksessään jälkeen naapureistaan”, Stewart toteaa.
Siinä missä sosiaalidemokraattinen vähemmistöhallitus ja oikeistolainen oppositiopuolue Fidez ovat lukkiutuneet asemasotaan, kansallismielismielisyyttä ja sosialismia yhdistelevä Jobbik vetoaa tavallisiin keskiluokkaisiin äänestäjiin. Äärioikeistoon erikoistunut reportteri Szilvia Varró pitääkin pääpuolueiden luomaa näköalattomuutta yhtenä pääsyynä Jobbikin menestykselle.
Toinen syy löytyy liikkeestä itsestään. ”Jobbik on todellinen ruohonjuuritason liike, joka on erittäin aktiivinen internetissä ja paikallistasolla. Puolueen johto on myös taitava tasapainottelemaan poliittisesti korrektin julkisivun ja puoluekentän rasististen äänenpainojen välillä. Vaikeisiin kysymyksiin tarjotaan helppoja vastauksia”, Varro toteaa.
Romanit tiukilla naapurimaissakin
Kyse ei ole pelkästään unkarilaisesta ilmiöstä. Naapurimaista esimerkiksi Romaniassa, Tsekin tasavallassa ja Slovakiassa äärioikeisto menestyi kevään eurovaaleissa erinomaisesti, hyödyntäen muiden teemojen ohella kasvavaa romanivastaisuutta.
Äärioikeistolaisten puolueiden alku europarlamentissa on kuitenkin ollut takkuinen. Jobbikin kaavailtu liittoutuminen Brittien kansallispuolueen BNP:n kanssa vaikuttaa kariutuneen, ja parlamenttiryhmien ulkopuolella oleminen kaventaa Jobbikin kolmen edustajan vaikutusmahdollisuuksia.
Varron mukaan Jobbik-puoluetta odottavat silti lihavat vuodet Unkarin politiikassa. Se nousee lähes varmasti Unkarin parlamenttiin lokakuun vaaleissa.
Lyukóbányan romanivaltaisessa lähiössä tilannetta seurataan huolestuneina. Blancan pojat haaveilevat Kanadaan muutosta, ja Blanca itse suhtautuu synkästi kasvavaan romanivastaisuuteen politiikassa ja mediassa. ”En ole koskaan aiemmin osallistunut vaaleihin. Jobbikin takia äänestän syksyllä varmasti.”
Julkaistu Kumppani-lehdessä 9/2009