Onko sinkistä ripulikuolemien taltuttajaksi?

Sinkin nauttiminen voi tutkimusten mukaan vähentää lasten ripulikuolemia jopa kolmanneksella.

Ripulitaudit aiheuttavat kehitysmaissa viidesosan alle viisivuotiaiden lasten kuolemista. Halvasta ja helposti jaettavasta sinkkipilleristä toivotaankin pelastajaa taistelussa ripulia vastaan.

Mikäli lapselle annetaan parin viikon kuuri sinkkiä heti ensimmäisten ripulitaudin oireiden ilmestyessä, ripulin kesto lyhenee ja kuolleisuus vähenee. Sinkkilisä näyttää suojaavaan lapsia uusilta ripuleilta vielä kolmen kuukauden ajan.

Ripulitaudeissa suurin riski terveydelle on elimistön kuivuminen. Se on syynä kahteen kolmasosaan kuolemista.

Tärkeintä hoidossa onkin nesteytys. Siihen on ollut olemassa tehokas keino jo yli puoli vuosisataa; suoloja ja glukoosia sisältävää ORS-ripulijuomaa on kutsuttu penisilliinin veroiseksi keksinnöksi. Juoma ei poista ripulin syytä eikä lyhennä ripulin kestoa, mutta estää elimistöä kuivumasta.

Sinkin vaikutus ripuliin huomattiin 1990-luvun alkupuolella, kun yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston hanke tutki, miten lisäsinkki vaikuttaa lasten terveyteen Intian New Delhissä. Ripulitautien väheneminen tuli kaikille yllätyksenä.

Varmuudella ei tiedetä, miksi sinkki vähentää ripulin oireita. Sinkkiä tarvitaan noin 300 eri entsyymin toimintaan ja se voi sitä kautta parantaa immuniteettia ja vähentää ripuleja, arvioi WHO:n ripulitautien asiantuntija Olivier Fontaine.

Halpa ja helppo lääke

Maailman terveysjärjestö WHO ja Unicef ovat vuodesta 2004 lähtien suositelleet, että lasten ripulitauteja hoidettaisiin kehitysmaissa paitsi ORS-juomalla myös sinkillä. Ripulijuoman ohella pitäisi aloittaa sinkkikuuri: 20 milligrammaa sinkkiä päivittäin parin viikon ajan.

WHO on ottanut sinkin mukaan välttämättömien lääkkeiden listalleen. Listalle valitaan lääkkeitä, joiden teho ja turvallisuus on todettu ja joilla saadaan edullisesti merkittäviä kansanterveydellisiä hyötyjä. Sinkin käyttö ripulin hoidossa onkin jo kirjattu kymmenien kehitysmaiden omiin terveyspoliittisiin ohjelmiin.

Sinkin tehoa on tutkittu paljon. Eri tutkimuksissa lasten kuolleisuudun väheneminen vaihteli 4:stä 30:een prosenttiin. Näistä pieninkin luku on tieteellisesti merkittävä, kirjoittaa sinkin lapsikuolleisuutta vähentäviä tutkimuksia vertaillut Marzia Lazzerini lääketieteellisessä The Lancet -julkaisussa. Kaikkein pienimmille lapsille sinkkilisästä ei näyttäisi olevan hyötyä, mutta yli yksivuotiaille kyllä.

Sinkin etuihin kuuluvat myös edullinen hinta ja helppo jakelu. Kylmäsäilytystä ei tarvita, eikä ravintolisänäkin käytetyn sinkin jakeluun tarvita terveydenhuollon erityisosaamista.

Varakkaissa maissa sinkkiä saadaan yleensä riittävästi jo ravinnosta. Sinkkiä on esimerkiksi liha-, kala- ja maitotuotteissa. Sinkin puutos onkin erityisesti kehitysmaiden ongelma. Suomessa Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittaa, että aikuisen naisen tulisi saada päivässä ravinnostaan seitsemän milligrammaa sinkkiä, miehen yhdeksän.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 9/2009

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!