Kulttuuripalat

Luis Buñuelin elokuvia kulttuurikeskus Caisassa. EU:n musiikkikilpailu nuorille. Jne.

Buñuel päivässä piristää

Kulttuurikeskus Caisan Meksiko-teema tarjoilee syyskuussa mayamaan taideherkkuja. Erityisen ilahduttava on ilmainen Luis Buñuel -potpuri, jossa legendaariselta ohjaajalta (1900–1983) nähdään viisi elokuvaa: El Gran Calavera (1949), Subida al Cielo (1951), La Hija del Engaño (1951), Illuusio matkustaa raitiovaunulla (1953) ja Nazarin (1958).

Ensimmäisessä tsuumataan latinomaan keskiluokkaista tekopyhyyttä ja machistisia asenteita, toisessa maalaispoika ei pääse kuolevan äitinsä takia viettämään omaa hääyötään.

Espanjalaissyntyinen, myöhemmin Meksikon kansalaisuuden saanut ohjaaja tunnetaan surrealismistaan ja runollisuudestaan. Espanjankielisissä elokuvissa on englanninkielinen tekstitys.

Eri puolille Caisaa levittäytyy myös meksikolaista kuva- ja käsityötaidetta: maalauksia, keramiikkaa, valokuvia, veistoksia. AV.

Meksikolainen elokuvaviikko 14.–18.9. kulttuurikeskus Caisassa Helsingissä (Mikonkatu 17 C). Näytökset klo 20. Meksikolaista taidetta esillä 11.–24.9.

Kaikki joukolla olemaan

”Olemista tapahtuu ja toteutuu koko ajan, tiedostettua ja tiedostamatonta, riippumatta omista toiveistamme ja pyrkimyksistämme”, sanoo tanssija-koreografi Alpo Aaltokoski.

Viime keväänä ensi iltansa saanut teos Tärkeintä on olla palaa nyt pikauusintana näyttämölle. ”Minulla on ollut tarve antaa lupa itselleni ja työryhmälleni vapautua ”tärkeän” sanomisesta. Kilpailussa ihmisten ajasta, sieluista ja rahasta, haluan tarjota saman vapauden myös yleisölle”, Aaltokoski sanoo. AV.

Tärkeintä on olla mediakeskus Lumessa Helsingissä 4.–5.9. klo 19.30 ja Hämeenlinnan verkatehtaassa 22.9. klo 19.

Itävaltalaista teinirokkia vai liettualaisballadi?

Euroopan unionissa kilpaillaan musiikilla – muttei millä tahansa viisuhömpällä. EU-maissa asuvat& 15–30 -vuotiaat voivat lähettää kilpailuun kappaleen, joka käsittelee köyhyyden problematiikkaa.

Viime vuoden lopulla käynnistyneeseen kilpailuun tuotettu musiikki on esillä internetissä. Tarjolla on muun muassa slovenialainen europop-biisi, itävaltalaista teinirokkia ja liettualaistytön balladi. Mukana on myös espanjalaista ja ranskalaista räppiä.

Kyynisempää kuulijaa osa paikoitellen sentimentaalisestakin musiikista saattaa hymyilyttää, mutta ainakin kappaleista kuulee, että kilpailu ja sen taustalla oleva missio on otettu tosissaan. Joukossa on myös vaikuttavaa tunnelmointia, kuten belgialaisräppäri Redsonin biisi Afrique mon bled.

Kilpailun voittaja selviää verkkoäänestyksessä, joka päättyy 9. syyskuuta. Voittajakappale äänitetään ammattimaisessa studiossa, ja se esitetään Euroopan kehityspäivillä lokakuun lopulla Tukholmassa. JS.

Biisisuosikkiaan voi äänestää osoittessa www.ifightpoverty.eu/music_contest. Äänestys päättyy 9.9. klo 09:09.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 9/2009

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!