Bradley Darrell Miller

Tavallinen arki ei näytä kaikkialla samalta.

ALEJANDRO LORENZOCino

”Kun päästämme irti ennakkoluuloista, paljon ryöpsähtää esiin”, Bradley Darrell Miller sanoo.

Kuvittele tummaihoinen, vinosilmäinen 54-vuotias mies, jolla on juutalaistausta. Lisää aimo annos taiteilijuutta: töitä nimekkäiden tanssijoiden kanssa, hollywood-elokuvia ja esiintyminen Marokon kuninkaan Hassan II:n syntymäpäivillä.

Tämä New Yorkissa syntynyt, muun muassa legendaarisen Martha Grahamin johdolla tanssijaksi opiskellut mies opettaa nykyään tanssia nuorille tytöille Suomen Nokialla. Hän on tanssijakoreografi Bradley Darrell Miller, ystävien kesken Cino.

Kaiken takana on rakkaus. Ja Marokko, jossa Miller työskenteli tanssinopettajana. Siellä Miller tapasi suomalaisen Henrik Smedsin, joka sai suostuteltua hänet Suomeen. Miehet muuttivat yhdessä Tampereelle vuonna 2000. Pari on pitänyt yhtä kymmenen vuotta.

Homoseksuaalisuuden lisäksi Millerin elämää on määritellyt monikulttuurisuus.

Tarina alkaa irlantilaisista siskoksista, jotka menivät naimisiin Yhdysvalloissa: toinen seminole-heimoon kuuluvan miehen, toinen etiopialaisen kanssa. Molemmat pariskunnat saivat lapsen, tytön ja pojan. Aikuistuttuaan serkukset rakastuivat ja menivät naimisiin. Heille syntyi tytär, Millerin äiti.

Etnisten piirteiden sekoituksesta on ollut ikävimmillään se seuraus, että sekä mustat että valkoiset ovat syrjineet Milleriä. Hän on ollut valkoisille liian musta ja mustille liian valkoinen.

Viime vuonna Miller tuotti Tampereella balettiesityksen Masquerazz!! joka pohjautui Venetsian karnevaaleihin.

”Karnevaaleilla kaikki on sallittua”, Miller myhäilee.

Karnevaaliin osallistujat tuntevat olonsa vapaiksi ja varmoiksi meikkinsä ja naamioidensa takana. He alkavat tuoda esille haluaan olla joku toinen, Miller kertoo.

”Jokaisen ihmisen todellinen minä on yleensä piilossa arkisen julkisivun alla. Kun mietimme mitä muut meistä ajattelevat, teemme itsestämme omien ennakkoluulojemme uhreja. Kun päästämme irti ennakkoluuloista, paljon uutta ryöpsähtää esiin”, Miller kuvailee.

Mies on itse kääntänyt haasteet toiminnaksi.

”Kun täytyy tehdä jotain, se on tehtävä. Kun tahtoo jotain, on tehtävä työtä sen eteen. Mitä sinä aiot tehdä?” Bradley Darrell Miller heittää hymy huulillaan.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 9/2009

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!