Vieraspeti

Kumppani esittelee kuukausittain kapineen, joka tekee elämästä vähän kelvollisempaa.

Tähän on tultu: New Yorkissa väki on alkanut oikein harrastamalla harrastaa yökyläilyä. Mikä sen mukavampaa kuin tarjota vieraspatja ystävälle, kikatella ja parantaa maailmaa pikkutunneille – ja nauttia aamiaista yhdessä. Ja lapsille yö patjalla kaverin kainalossa on ihan parasta.

Mitä ihmettä? Milloin yökyläilystä ystävien luona on tullut arjen anarkiaa?

Saattaa vaikuttaa oudolta, mutta nykypäivänä on varsin tavallista, että kun lapsiperheet kyläilevät toistensa luona toisessa kaupungissa, vieraileva perhe menee yöksi hotelliin! Taustalla on ajatus, ettei haluta vaivata toisia. Tai sitten se, ettei itse haluta vaivautua – vaikkapa keittiön nurkkaan siskonpetipaikalle. Ja onhan varmaan hygieenisempää, ettei tarvitse kuulla lasten itkuja, varsinkaan muiden kuin omien.

Toisena vastaiskuna ilmiölle ihmiset ovat alkaneet harrastaa sohvan tarjoamista ventovieraille, niin sanottua couch surfingiä.
Yleensä internetin kautta toimivissa vieraanvaraisuusjärjestöissä idea on kuitenkin se, että tarjotaan yösija sitä tarvitsevalle matkalaiselle, usein ulkomaalaiselle. Muuta yhteistä tähän vieraanvaraisuuden muotoon ei tarvita – ei edes aamiaisen nauttimista.

Nyt kun pääsiäisloma on käsillä, kutsukaa ystävät yökylään tai kutsukaa itse itsenne sellaisen kotiin, jonne tiedätte olevanne tervetullut. Pari yötä patjalla tekee kutaa.


Julkaistu Kumppani-lehdessä 4/2009

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!