Lännen viha

Länsimaiden ylimielisyys synnyttää vihaa.

Maaliskuu 2007. YK:n ihmisoikeusneuvoston on tarkoitus antaa lausunto Darfurin tilanteesta, mutta neuvottelut venyvät. Afrikan maat vastustavat EU:n esittämiä lausekkeita, jotka syyttävät suoraan Sudanin hallitusta. Keskustelu kiihtyy entisestään. Loppujen lopuksi lausunnosta tulee kompromissi: Darfurin ihmisoikeusloukkaukset tuomitaan, mutta Sudanin hallitusta ei mainita.

”Kyse ei ollut pelkästään hyvien suhteiden säilyttämisestä Khartumiin”, sanoo neuvotteluja seurannut YK:n ruokaturvalähettiläs, sveitsiläinen sosiologi Jean Ziegler. ”Kyse oli siitä, että etelä on kyllästynyt kuuntelemaan pohjoisen saarnaa ihmisoikeuksista.”

Tuoreessa kirjassaan La haine de l’Occident (Lännen viha) Ziegler kertoo YK:n käytäväkeskusteluista, joissa etelän diplomaatit eivät enää epäröi viitata länsimaiden harrastamaan orjakauppaan ja kolonialismin aikaiseen väkivaltaan, kun pohjoisen edustajat yltyvät heristelemään sormea kolmannen maailman diktaattoreille. Viesti ei voisi olla selvempi: ”Katsokaa ensin taaksenne!”

Zieglerin mukaan kyse ei ole ihmisoikeuksien vastustamisesta vaan kaukaa menneisyydestä nousevasta vihasta, jota länsimaiden ylimielinen suhtautuminen muuhun maailmaan ja sen harjoittama taloudellinen sorto ruokkivat entisestään. Puhumattakaan siitä, että länsimaat pitävät suunsa supussa, kun kyseessä ovat sen omat taloudelliset intressit, esimerkiksi öljyntuottajamaassa Nigeriassa.

Miksi viha nousee esille nyt, sata vuotta orjakaupan loppumisen jälkeen ja viisikymmentä vuotta siirtomaiden itsenäistymisen jälkeen? Koska aika on sille kypsä, sanoo Ziegler ja viittaa juutalaisvainojen jälkeiseen hiljaisuuteen. Tarvittiin kaksi sukupolvea ennen kuin niistä voitiin puhua.

Nyt olisi aika puhua länsimaiden harjoittamasta sorrosta, mutta pohjoinen viittaa kintaalla etelän yrityksille nostaa kissa pöydälle. Niin kävi vuonna 2001 Durbanin rasismin vastaisessa maailmankonferenssissa, josta oli tulla fiasko.

Nyt olisi vielä aikaa, mutta kohta voi olla liian myöhäistä, Ziegler varoittaa. Viha ruokkii parhaimmassa tapauksessa vallankumousta, pahimmassa terrorismia. Lasku menneistä synneistä voi pian olla liian iso maksettavaksi pelkillä anteeksipyynnöillä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 2/2009

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!