Näkökulmat

Liian hyvät lääkeet

Viime vuosikymmenien aikana kehitetyt aids-lääkkeet ovat merkinneet miljoonille ihmisille toivoa, kirjoittaa Pia Laine.

Joskus sitä sotkee keskenään aineita, joita ei pitäisi. Marraskuussa sai sielunsa ja vatsansa sekaisin yhdistelmällä telkkaria ja tutkimusta.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö julkaisi hiv-lääkitystä käsittelevän raportin Punishing success? Lääkkeiden ansiosta on hengissä neljä miljoonaa ihmistä, jotka muuten eivät olisi. Nyt ilmassa on kuitenkin merkkejä siitä, että avunantajat ovat kyllästyneet rahoittamaan hiviä. Rahoja ohjattaisiin mielellään muualle huolimatta niistä hyvistä tuloksista, joita on saatu aikaan. Kuten ne neljä miljoonaa ihmishenkeä.

Marraskuussa alkoi uusintana myös tv-sarja Angels in America. Se kertoo aidsista Yhdysvalloissa 1980-luvun loppupuolella, hetkeä ennen kuin hivin hoitoon saatiin ensimmäiset tehokkaat lääkkeet.

Sarja on loistava. Se nappaa kiinni niskaotteella, ja marssittaa tajuntaan inhimillisyyden parhaita ja pahimpia puolia. Vaikka ohjelma on fiktiota, siinä on epämukavan paljon tosipohjaa siitä, miten välinpitämättömästi ihmiset voivat suhtautua niihin, joilla ei heidän mielestään ole mitään arvoa. Ei edes oikeutta pysyä hengissä.

Yksi päähenkilöistä on kuolemaisillaan aidsiin. Toinen pelästyy rakkaansa sairautta ja haluaa karkuun. Kolmas – ikävä ihminen – saa suhteillaan käsiinsä vasta kehitteillä olevaa lääkettä. Se saattoi pitää kiinni elämässä aikana, jolloin aids oli vielä oikeasti kuolemantuomio. Lääkkeet ovat ihme.

Sarja maalaa konkreettista kuvaa siitä, miltä epätoivo tuntuu. Ja siitä toivon lämpäreestä, jonka paremmat lääkkeet ja paremmat ihmiset voivat kaiken sotkun keskellä saada aikaan.

Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana kehitetyt lääkkeet ovat merkinneet miljoonille ihmisille aivan uutta mahdollisuutta. Eivät pelkästään siksi, että ne pitävät hengissä. Ehkä vielä tärkeämpää on se, että ne pitävät hengissä toivon.

Vuosien mittaan lääkkeet ovat parantuneet niin, että hivistä on tullut yksi krooninen sairaus muiden joukkoon. Ainakin niille, joilla on varaa viimeisimpiin lääkkeisiin.

Neljä miljoonaa – numerot on helppo ohittaa. Mutta jos sotkee raportin numerot ja tv-sarjan herättämät tunteet keskenään, yhteenlaskun tuloksena tulee miljoonia ja miljoonia tarinoita elämästä, kuolemasta ja pelosta.

Angels in American viimeisiä jaksoja on vielä nähtävillä Yle Areenassa ja FST5:llä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2009.

Muut Kumppani-lehden linkit

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!