Koira

Kumppani esittelee kuukausittain kapineen, joka tekee elämästä vähän kelvollisempaa.

Ei se ehkä ihan kapine ole, mutta toimintoja riittää: herätys, seuranpito, kuolaus, vartiointi. Koira jos jokin on terveysvaikutteinen tuote. Koiran riemastus on tarttuvaa, ja sen paijaaminen alentaa tutkitusti verenpainetta. Sille pitäisi lätkäistä hännänpäähän koko liuta sydänmerkkejä ja ties mitä sertifikaatteja – ja ehkä pieni varoitus allergisille.

Harva kuntoiluväline pitää ihmisen liikkeessä yhtä tehokkaasti. Kapineessa kun on hälytystoiminto, joka kertoo selväsanaisesti, koska olisi aika taas lähteä ulos. Ketterämmät ja jaksavammat tahdittavat aerobista harjoittelua. Intervallitoimintokin löytyy, sillä muiden koirien jättämien viestin haistelu kesken lenkin tahdittaa ihmisjuoksijankin vauhtia.

Toiset rodut ja yksilöt ovat enemmän kallellaan voimaharjoitteluun: tiukka jämähtäminen keskelle katua pistää omistajan käsivoimat koetukselle. Kaikkein määrätietoisimman koiran saa kotiin vain vetämällä tai kantamalla.

Hajujen tunnistuksessa koiran nenä on haka, jolle ei ole vielä keksitty vertaista. Suojelu ja vartiointi ovat niin ikään kapineen omaa alaa.

Muutama kuukausi sitten uutisoitiin tutkimuksesta, jonka mukaan iso koira olisi katumaasturiin verrattava ympäristöhaitta. Koiranomistajien iloksi tutkimus on sittemmin paljastunut uutisankan sukulaiseksi – tutkimusankaksi.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2009.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!