Näkökulmat

Puskan löytämisen taito

Heta Muurinen hämmästelee kolonialismia romantisoivaa tosi-tv-sarjaa.

Kolonialismin romantisointi näyttää yhä olevan täysin sallittua.

Kuvittele, että Suomeen saapuisi neljä kovan luokan seikkailija-ammattilaista selviytymään eurooppalaisessa luonnossa.

Sienestäjät katsoisivat vierestä, kun selviytyjät pyyhältäisivät kompasseineen Kainuun metsissä toraillen. Ahvenanmaalle myrskysäällä päästäkseen he vuokraisivat purjeveneen – vailla purjehdustaitoja. Seikkailusta tehtäisiin televisiosarja ja kriitikot ihailisivat sankareita, jotka selvisivät Suomessa hengissä kuten ristiretkeläiset aikoinaan.

Tansaniassa tämäkin on nähty. Tosi-tv-guru Mark Burnettin uusin tuotanto Expedition – Tutkimusmatkalla tuli syksyllä Suomen Jim-kanavalla. Sarjan ideana on seurata Henry Morton Stanleyn jalanjälkiä. Brittitoimittaja Stanley löysi kadonneen tutkimusmatkailija David Livingstonen Tanganjikajärven läheltä vuonna 1871.

Retkikuntaa ”johtaa” seikkailija Pasquale Scaturro, joka on johdattanut jopa sokean Mount Everestin huipulle. Hänen kanssaan alfauroksen asemasta riitelee henkiinjäämisekspertti Benedict Allen, joka on omien sanojensa mukaan joutunut syömään koiransa selviytyäkseen. Lisäksi mukana on National Geographic -kanavan kirjeenvaihtaja Mireya Mayor ja entinen sotakirjeenvaihtaja Kevin Sites.

Voisi kuvitella, että tällaisella porukalla olisi älyä ottaa vettä mukaansa lähtiessään päiväkausiksi asuttamattomille alueille. Jokainen maalla asunut suomalainen ymmärtää, ettei vieraalle suolle lähdetä ihan suin päin.

Entä mistä löytyvät ne kaikki asuttamattomat erämaat? Paikalliset mahtavat kuunnella ihmeissään, kun valkoiset turistit karjuvat pensaikossa toisilleen.

Mukanaan retkueella on pari masai-soturia ja paikallisia kantajia. He näyttävät siltä, ettei elämän absurdius enää yllätä. Toinen masai kertoo kameroille, ettei hän eksy helposti. Niinpä hänet lähetetään puskista selvittämään, mistä löytyisi parempi reitti.

Paikallisessa oppaassa voisi noin pitemmälläkin tähtäimellä olla järkeä, muttei se näytä tulevan kenenkään mieleen. Stanleyllä oli viidessä karavaanissaan monta opasta.

Olipa kyseessä enemmän tai vähemmän lavastettu tilanne, katsojille tehty asetelma olisi surkuhupaisa, jos ei olisi jo masentava. Kyseessä on kuulemma History Channelin kaikkien aikojen kallein tuotanto.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 10/2009.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!