Välipala auttaa laturia jaksamaan

Kumppani esittelee kuukausittain kapineen, joka tekee elämästä vähän kelvollisempaa.

Niitä kolisee työ- ja yöpöytien laatikoissa miljoonia: turhiksi käyneitä kännykän latureita. Ei ole montaa vuotta siitä, kun jokainen nokialainen laturi sopi jokaiseen nokialaiseen kännykkään. Elämä oli helppoa huonomuistisellekin, sillä lainalaturi löytyi aina ja kaikkialta.

Sitten ne menivät ja muuttivat sen piuhan. Nyt tyhjäakkuiset saavat kailottaa laturien perään, usein turhaan. Latureita löytyy yhä, mutta usein vääriä. Isopäinen kun pitäisi olla pienipäinen – tai päinvastoin.

Pientä pelastusta tarjoaa välipala: piuha, jolla vanha laturi suostuu syöttämään uutta puhelinta.

Oikealta nimeltään välipala on laturisovitin. Sen toinen pää sopii vanhaan, halkaisijaltaan 3,5-millisen laturipiuhan päähän. Toisen taas voi tökätä tuoreeseen kännykkään, jonka oma laturinpiuha on laihtunut pieneksi rimpulaksi. Turhiksi käyneet laturit saavat välipalalla jatkoaikaa, vaikka niiden kylkiäisenä myydyt kännykät ovat simahtaneet aikoja sitten.

Vanhan laturin elämää jatkava välipala on pieni askel oikeaan suuntaan, kohti pitkäikäisempää elektroniikkaa. Silti jokaisen uuden kännykän mukana kuluttaja saa – halusi tai ei – myös jälleen uuden laturin laatikoihinsa pyörimään.

Piuhaviidakkoon kyllästynyt kuluttaja unelmoi tosin vielä radikaalimmasta parannuksesta: elektroniikasta, joka kestäisi ehjänä kauemmin kun sukat. PL.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 10/2009.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!