Kulttuuripalat

Dokumenttielokuvia ja afrikkalaista ruokaa.

Etiikka mietityttää dokumenttifestivaaleilla

Länsimaiden ja kehitysmaiden välisiä voimasuhteita ja niihin liittyviä eettisiä ongelmia pohditaan tämänvuotisilla DocPoint-dokumenttielokuvafestivaaleilla.

Pohdinta konkretisoituu esimerkiksi elokuvassa The Art Star and the Sudanese Twins, joka kertoo italialaisen nykytaidetähden Vanessa Beecroftin yrityksistä adoptoida kaksoset Sudanista. Eksoottisten lasten adoptointiin liittyvät ongelmat tulvivat pintaan, kun alkaa vaikuttaa siltä, että adoptio on vain osa taiteellista prosessia.

Eettisten kysymysten ryteikössä rämmitään myös dokumentissa The English Surgeon, joka seuraa englantilaisen aivokirurgin vapaaehtoistyötä Ukrainassa. Varoitus: elokuvassa tehdään aivoleikkausta käsiporalla ja roskisdyykatuilla terillä.

DocPointin kunniavieraan, ohjaaja Nick Broomfieldin tuotannosta puolestaan löytyy kaksi hirtehistä elokuvaa eteläafrikkalaisesta white power -johtaja Eugene Terre’Blanchesta, The Leader, his Driver and the Driver’s Wife ja His Big White Self.

Joskus on terapeuttista katsoa, kun rasistit tekevät itsestään naurettavia.

Juhana Pettersson

Docpoint järjestetään Helsingissä 20-25.1. Lisätietoa www.docpoint.info.

Joruba-keittiö saapui Suomeen

Ikkunassa lukee ”Ruokavallankumous!” Lupaus houkuttaa astumaan sisään Kimito Kitcheniin Helsingin Sörnäisissä.

Ruokalistalta löytyy nigerialaisen joruba-keittiön erikoisuuksia, kuten jollof-riisiä, ruokabanaania ja papumuhennosta. Kuulostaa ainakin erilaiselta kuin helsinkiläisten pikaruokapaikkojen tavalliset pizza- ja kebabpainotteiset menut – länsiafrikkalainen ruokakulttuuri on vihdoin rantautumassa Helsinkiin!

Afrikkalaisravintoloita on Helsingissä toki avattu aikaisemminkin, mutta tällä hetkellä Marina Lindströmin luotsaama Kimito lienee marokkolaisen Fezin lisäksi lajinsa ainoa. Lindströmin idea afrikkalaista kotiruokaa tarjoilevasta ravintolasta toteutui viime syyskuussa.

Kimiton ruoat ovat vegaanisia, mutta lihaa, kanaa tai kalaa voi tilata halutessaan lisukkeeksi. Kaikki tehdään alusta lähtien itse, tuoreista raaka-aineista tietysti. Lindströmin lisäksi patojen ääressä hääräävät Nigeriasta Suomeen muuttaneet Esther Ademosu ja Florence Awoyemi.

”Jossain blogissa luki, että paikkaa pyörittää kolme afrikkalaista mamaa”, suomalainen Lindström naurahtaa.

Omistajan mukaan uuteen paikkaan ovat toistaiseksi löytäneet etenkin opiskelijat. Eikä ihme: tuhdit annokset eivät pahasti kukkaroa rasita, mutta pitävät kylläisenä pitkään.

Vaula Tuomaala

Kimito Kitchen, Kulmavuorenkatu 2, Helsinki. Lisätietoa www.kimkit.com.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 1/2009

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!