Vedenpuhdistin

Kumppani esittelee kuukausittain kapineen, joka tekee elämästä vähän kelvollisempaa.

Ihminen selviää ilman ruokaa jopa kolme viikkoa, mutta ilman juotavaa noutaja saapuu kolmessa päivässä. Yllättävissä tilanteissa saatavilla olevan veden laatu voi olla jotain muuta kuin priimaa. Silloin tarvitaan vedenpuhdistinta.

Kotimaan maisemissa luomuputsarin improvisoiminen on helppoa, hauskaa ja palkitsevaa. Tarvitaan vain hieman metsän vehreyttä, muutama ruopaisu maata, jäähtynyt nuotio – ja ojanpenkalta löytynyt puolentoista litran limupullo.

Homma menee näin: puukota pullosta pohja pois, varo sormiasi. Kaiverra korkkiin pikkurillinpään mentävä reikä. Irrottele kivenkupeesta hellävaraisen päättäväisesti muutama kukkurakourallinen rahkasammalta.

Asettele sammal pohjimmaiseksi, ylösalaisin käännetyn pullon kaulaan. Sitten pengo nuotiopaikalta tuhkaa ja hiiltä seuraavaksi kerrokseksi, jonka sopiva paksuus on viidestä kymmeneen senttiä.

Ripottele lopuksi suunnilleen saman verran hiekkaa tuhkan päälle. Voilá! Puhdistin on valmis.

Survival-putsariin kaadettu kuravesi lirittää kirkkaana ulos korkin pikkureiästä, kiireettömästi. Janoisen aika on pitkä. Veden valumista odotellessasi voit vuolla vaikka pajupillin.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 9/2008