Vedenpuhdistin

Kumppani esittelee kuukausittain kapineen, joka tekee elämästä vähän kelvollisempaa.

Ihminen selviää ilman ruokaa jopa kolme viikkoa, mutta ilman juotavaa noutaja saapuu kolmessa päivässä. Yllättävissä tilanteissa saatavilla olevan veden laatu voi olla jotain muuta kuin priimaa. Silloin tarvitaan vedenpuhdistinta.

Kotimaan maisemissa luomuputsarin improvisoiminen on helppoa, hauskaa ja palkitsevaa. Tarvitaan vain hieman metsän vehreyttä, muutama ruopaisu maata, jäähtynyt nuotio – ja ojanpenkalta löytynyt puolentoista litran limupullo.

Homma menee näin: puukota pullosta pohja pois, varo sormiasi. Kaiverra korkkiin pikkurillinpään mentävä reikä. Irrottele kivenkupeesta hellävaraisen päättäväisesti muutama kukkurakourallinen rahkasammalta.

Asettele sammal pohjimmaiseksi, ylösalaisin käännetyn pullon kaulaan. Sitten pengo nuotiopaikalta tuhkaa ja hiiltä seuraavaksi kerrokseksi, jonka sopiva paksuus on viidestä kymmeneen senttiä.

Ripottele lopuksi suunnilleen saman verran hiekkaa tuhkan päälle. Voilá! Puhdistin on valmis.

Survival-putsariin kaadettu kuravesi lirittää kirkkaana ulos korkin pikkureiästä, kiireettömästi. Janoisen aika on pitkä. Veden valumista odotellessasi voit vuolla vaikka pajupillin.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 9/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!