Vessojen puolestapuhuja

Käymäläseura Huussi ry edistää kuivakäymälöiden hyödyntämistä.

Käymäläseura huussi ry:tä voi kutsua yhden asian liikkeeksi: se on vessojen asialla. Vuonna 2002 perustettu yhdistys keskittyy erityisesti kuivakäymälöihin. Seuran nettisivujen mukaan sen ”visio on tehdä kuivakäymälöistä kestävän kehityksen keskeinen osa.”

Kuivakäymälä toimii niin, että jätökset kerätään säiliöön sen sijaan, että ne huuhdeltaisiin viemäriin vedellä. Jätökset voi ympäristöystävällisesti kompostoida. Perinteisesti kuivakäymälät ovat olleet ulkohuusseja, mutta seura korostaa, että nykyään kuivavessa on käypä ratkaisu sisätiloissakin.

Käymäläseura sekä tiedottaa kuivakäymälöistä että tekee käytännön työtä hyvän sanitaation eteen. Huussi ry muun muassa tarjoaa vinkkejä kuivakäymälöiden käyttäjille ja pyrkii edistämään niiden käyttöä erilaisilla hankkeilla sekä Euroopassa että maailmalla.

Käymäläseuralla on hanke esimerkiksi Pohjois-Sambiassa, jonne rakennetaan käymälöitä erityisesti kouluihin. Huussi ry tekee kehitysyhteistyötä myös Swazimaan pääkaupungissa Mbabanessa.

Huussiseura tarjoaa mielenkiintoisen vaihtoehdon kummilapsen hankkimiselle kehitysmaasta – seuran kautta voi ruveta huussikummiksi. Yksityishenkilö voi ruveta kummiksi 50 euron vuosimaksulla.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!