Haluatko turpiin?

Välillä tutkija kolahtaa kanveesiin.

Yläasteella kouluumme tuli pojanköriläs: Kent.

Ensikohtaaminen Kentin kanssa oli poikkeuksetta kivulias. Oma kokemukseni sijoittui R-kioskin edustalle. Olin juuri ostanut suklaapäärynätuutin kun ryntäisiini takertui jykevä koura, ja nenän eteen ilmestyivät moponrasvaiset rystyset.

”Mikä nimi? Mikä luokka?”

”Marko Juntunen, 7 C.”

Kentille oli jostain syystä erityisen tärkeää tietää, ketä hän oli aikeissa vetää turpiin. Kaikki tunsivat Kentin ja Kent tunsi uhrinsa – siltä osin kyseessä oli reilu peli.

Tutkijan työhön kuuluu se, että välistä pää kolahtaa kanveesiin julkisten esiintymisien vuoksi. Erityisen ymmärrettävää tämä on vähemmistöjä ja etenkin maahanmuuttajia tutkivien kohdalla. Jos haluat kunnon raskaansarjan höykytyksen, ryhdy tutkimaan muslimimaahanmuuttajia.

”Juntusen puheissa sisältö meni valitettavasti tahattoman komiikan puolelle.”

”Kun tietämättömyys yhdistetään propagandistiseen otteeseen, tulos on useimmiten koominen.”

”Tyypilliseen vasemmistolaiseen propagandatyyliin Juntunen vähättelee maahanmuuttajien vastuuta omista ongelmistaan ja maahanmuuttajien syyllisyyttä konflikteihin maahanmuuttajien ja kantaväestön välillä.”

”Kovin heikoilla eväillä tässä maassa näköjään pääsee tohtoriksi.”

”Jos joku on vielä elätellyt toiveita, että islamin muodostamasta uhasta voitaisiin järkevästi keskustella, Juntunen ampuu moiset haaveet rytinällä alas.”

Kyseessä ei tarvitse olla välttämättä käsirysy ja silti sitä tuntee olevansa mustelmilla.

”Tutkija Marko Juntunen on huomattavasti lähempänä Perussuomalaisten näkemystä, kuin stubbiläistä suvaitsevaisuuden nimessä kaiken hyväksyvää hyssyttelyä.”

Aikuisten sarjassa otellaan eri säännöillä kuin Kentin kanssa. Ainoastaan ”lukua ottavan” nimi tunnetaan. Oman sarjani haastajista tiedän ainoastaan sen, että he viettävät runsaasti aikaa sisätiloissa, harrastavat vähän liikuntaa ja toisin kuin Kent, he pärjäisivät todennäköisesti huonosti reaalielämän kontaktilajeissa. Kaikilla on kotonaan tietokone ja netissä ylikuormitettu blogisivu.

Haluaisin omasta puolestani pelata reilua peliä. Koska lainasin tässä kolumnissa aivoituksianne arvon nimimerkit ”Vasarahammer”, ”Mulukku” ja ”Paholaisen asianajaja” mielestäni on kohtuullista, että saatte osuutenne tekijänpalkkiostani. Euroja on tarjolla nimeä, osoitetta ja henkilötunnusta vastaan. Muistakaa myös verokortti ja tiliyhteys.


Kirjoittaja on antropologi ja islamin tutkija Helsingin yliopistossa.


Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!