Kesäkirjoja

Kumppani on kerännyt uusia ja vanhoja helmiä kesälukemiseksi laiturinnokkaan.

Nokipalloista ja norsuista

Mitä tehdä, ettei pallo kuumene liikaa? Ympäristöaktivisti ja kirjailija Risto Isomäen teos listaa tapoja, joilla jarruttaa ilmaston lämpenemistä. Samalla Isomäki perkaa maapallon asukkaiden vaikutusta ilmastoon, erilaisten voimaloiden ilmastovaikutuksista aina afrikkalaisten norsujen hedelmäjuopottelun suosiollisiin ekologisiin seurauksiin.

Isomäen asenne on virkistävä: kauhistelun sijaan hän etsii ratkaisuja siihen, miten jo syntynyt soppa ratkaistaan. Isomäki vaikuttaa tuntevan maapallon toiminnan kuin omat taskunsa. Kirjan myötä tulevat tutuiksi hiilinielut, nokipallot ja metaaniklatraattisesiintymät.


Risto Isomäki: 34 tapaa estää maapallon ylikuumeneminen. Tammi 2008.

Afrikasta, realistisesti

Esa Salmisen Köyhyyden ammattilainen on jokaisen kehitysmaissa työskentelyä suunnittelevan must-have. Se kuvaa realistisesti, millaista on työskennellä pienen rikkaan maan pienessä järjestössä maassa, jossa tarve ja kysyntä ylittää auttamiskyvyn moninkertaisesti.

Teos on terveellinen lukukokemus myös niille, jotka kuvittelevat elämän olevan helpompaa toisaalla: Salminen näyttää, että arki helteessä on välillä yhtä puisevaa kuin Suomen räntäsateessakin.

Ja samalla kirja kertoo myös sen, miksi ihmiset rakastuvat Afrikkaan – kaikesta huolimatta.


Esa Salminen: Köyhyyden ammattilainen. Johnny Kniga 2008.

Sodan varjossa

Oikeuslääkäri ja arkeologi tutkivat luurankoa Sri Lankan saarella, jossa tapettujen ja kadonneiden määrä on tuntematon. He etsivät totuutta sodan keskellä – saman sisällissodan, joka roihuaa edelleen. On vaikea luottaa kehenkään, hyvän ja pahan rajat häilyvät tuon tuosta.

Sri Lankassa syntyneen Michael Ondaatjen kirjoittama Anilin varjo on puhdas, riisuttu ja rehellinen romaani. Ehkä tunnelman luo Ondaatjen tapa kirjoittaa, ehkä romaanin maailma: voimattomuus ja ymmärrys hetkestä. Ondaatje kuvaa taitavasti ihmisten välisiä suhteita – taitavimmin hän kirjoittaa hiljaisuudesta, sanoja sanattomuudesta.


Michael Ondaatje: Anilin varjo. Otava 2000.

Elämänmakuisia novelleja

Jhumpa Lahirin yhdeksän kertomuksen kokoelma matkaa Intiaan ja intialaisuuteen: hedelmien,

värien, tuoksujen voimalla. Novelleja yhdistävä teema on muukalaisuus: se voi olla erilaisuutta suhteessa läheisimpiin, perheeseen, rakastettuun – tai siirtolaisarkea vieraassa maassa.

Pulizer-palkinnon voittaneen novellikokoelman alkuperäisteoksen (Interpreter of Maladies) niminovelli Tuskien tulkki on ehdoton helmi: se kertoo turisteja kuljettavasta herra Kapasista, joka rakastuu päätä pahkaa asiakkaaseensa.


Jhumpa Lahiri: Tämä siunattu koti. Tammi 2001.


Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!