Tulevaisuus musta kuin eebenpuu

 

ESA SALMINEN

esa.jpg

 

Dominik Beissel ei lannistu. Kansallispuiston virka-auton saattelemat tukkirekat koittavat päästä ohi, mutta hän kiilaa eteen ja estää pakoyritykset sivuteille. Lopulta rekat pysähtyvät ja toisen kuljettaja alkaa räyhätä. Hän on jo aiemmin lyönyt Beisseliä ja piessyt kaksi hänen metsänvartijaansa kansallispuiston vartijoiden katsellessa vierestä. Mutta nyt ollaan Ancuaben kunnan poliisiaseman liepeillä, eikä pakoreittiä enää ole.

Saksalainen Dominik Beissel, 43, on noussut yksin Pohjois-Mosambikin puumafiaa vastaan. Hän pysäytti ensimmäistä kertaa laittoman tukkikuljetuksen Quirimbasin kansallispuistossa kuudentena tammikuuta 2007.

Vuoden ja risat myöhemmin ajamme yhdessä Beisselin kanssa läpi puuttoman maiseman.

”Jos muutama vuosi sitten olisi sanonut, ettei täällä kohta enää ole metsää, ihmiset olisivat nauraneet”, Beissel sanoo. Nyt koko ranta on kaluttu paljaaksi, niin kuin suuri osa sisämaan kunnistakin.

Puunkaatajien sahat soivat yhä syvemmällä sisämaassa. Beissel hallinnoi 40 000 hehtaaria Marejan suojelualuetta, josta noin 80 prosenttia on vuonna 2002 perustetun Quirimbasin kansallispuiston sisällä. Puisto on vaarassa, koska se on melko lähellä Pemban kaupunkia ja kuljetuskustannukset ovat siksi pienet.

Beissel arvioi, että yhden rekan lastista saa pimeillä markkinoilla 5 000 dollaria, eli noin 3 200 euroa.

Perinteinen puukreivi

Solakka, lähes kaksimetrinen Beissel on asunut Mosambikissa 13 vuotta. ”Olen itse asiassa toiminut aika perinteisesti”, hän selittää ja sytyttää taas savukkeen. ”Tavallisesti vanhin poika perii tilat ja muut lähtevät maailmalle tekemään jotain aivan muuta.”

Beisselin tavallisuus on aatelisuutta. Hän on kreivi, ja hänen isoveljensä pitää huolta suvun tilasta Saksassa. Beissel itse haluaa perustaa Marejaan kestävän matkailun keskuksen. Odotellessaan paperisodan selviämistä hän pitää tilaa yllä: raivaa teitä, korjaa autoja, ja pitää aisoissa salametsästäjiä ja metsänkaatajia.

Kaiken maan omistaa Mosambikin valtio, mutta yksityiset, kuten Beissel, voivat ostaa sen käyttö- ja hallintaoikeuksia. Beisselillä oli oikeus maahan jo, kun sen päälle perustettiin kansallispuisto: uutinen oli tervetullut, sillä se paransi suojelua edes vähän.

Kun Beissel puhuu metsästä ja sen mahdollisuuksista, hänen silmänsä syttyvät. Voimasanat painottuvat niin teinipoikamaisesti, että painuvat väkisinkin mieleen: ”fan-tas-tic opportunities, mas-sive ancient trees.”

Ja aika usein hänen kanssaan puhuessa huomaa, ettei hän ole ihan samalta planeetalta. Hän kertoo illan hämyssä metsästysmajastaan Sveitsin alpeilla, ja tähdentää, ettei suostu syömään illallista kenenkään kanssa, joka ei varta vasten peseydy ensin. Sitä hän edellyttää nytkin, vaikka olemme tuttavia ja istumme kaksin Marejan päärakennuksen, erään Bismarckin suvun vesan 1920-luvulla rakentaman kartanon raunioissa.

Hän on pysäyttänyt neljä tukkirekkaa, mutta pitää sitä ehkä promillena siitä määrästä, joka pitäisi saada pois suojelualueilta.

Yhdelle Beisselin pysäyttämistä rekoista annettiin sakot. Ne olivat ensimmäiset puiston viisivuotisessa historiassa, vaikka rekkoja oli suhannut vuosia yöt pitkät täydessä lastissa. Se kertoo jo jotain korruption syvyydestä.

”Autot tarkastettiin puistonvartijoiden portilla. Pienellä rahalla ne lähtivät eteenpäin, jokainen sai osansa. Se on viimeiseen asti viritetty systeemi”, Beissel kuvaa.

Puumafia Kiinaa rakentamassa

Virallisten tilastojen mukaan lähes sata prosenttia Mosambikissa kaupallisesti hakatusta puusta viedään Kiinaan. Suurin osa jää Kiinan sisämarkkinoille, mutta osa päätyy maailmalle kiinalaisina huonekaluina, puhaltimina ja kitaroiden otelautoina.

Kun Kiina kielsi omien metsiensä hakkaamisen lailla vuonna 1998, sen vuotuinen kotimainen puuntuotanto putosi 80 miljoonasta kuutiometristä puoleen, ja vuonna 2002 sen alijäämä oli jo 60 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Nykyään Kiina onkin maailman suurin raakapuun tuoja.

Keski-Mosambikin Zambeziassa metsien käyttöä tutkinut Caroline Mackenzie syyttää kiinalaisten ostajien ja Mosambikin valtion lisäksi metsäkatastrofista länsimaisia rahoittajia.

”Monet maan johtajista ovat korruptoituneita lahjusten ja avunantajien välinpitämättömyyden tähden. He täyttävät taskunsa rahastamalla millä tahansa luonnonvaroilla – köyhdytetyn kansansa kustannuksella”, Mackenzien Fongza-järjestölle tekemässä Chinese takeaway! -tutkimusraportissa manataan.

Hän peräänkuuluttaa, että avunantajien – kuten Suomen, joka paraikaa selvittää, miten Mosambikin metsäsektoria voisi paremmin tukea – tulisi painostaa Mosambikin hallitusta pitämään kiinni sitoumuksistaan.

”Tulevalle rahoitukselle on laadittava paljon tiukemmat hyvän hallinnon ehdot”, raportissa vaaditaan.

Mackenzie puhuu ”puumafiasta”, jonka järjestelmä on lähes aukoton: virkamiehet hoitavat lahjuksin hakkuuluvat, metsänhoitosuunnitelmat ja maastavientiluvat. Metsänvartijat varmistavat, että rekat pääsevät tarkastuspisteiden läpi ja paikalliset pikkumafiosot vuokraavat rekat ja hoitavat hakkuut.

Usein kummisetinä kulisseissa toimii erittäin vaikutusvaltaisia vanhempia poliitikkoja ja asevoimien kenraaleja. Jo pelkkä luulo siitä, että laittoman puuhankkeen taustalla on paikallinen mahtikenraali pitää tiesulut auki.

Dominik Beissel nyökkää. ”Täällä roistot eivät kiinni jäädessään juokse piiloon metsään vaan tielle kohti viranomaisia.”

Metsä, jolla on jo ikävä puita

Beisselin mailla kasvaa puiston tervein metsä ja siellä tallustaa suuri osa Quirimbasin norsuista.

”Paikalliset kutsuvat minua elefanttien isännäksi, mikä kuulostaa eurooppalaisen korvaan hienolta, mutta oikeasti se on tarkoitettu veriseksi loukkaukseksi”, Beissel naurahtaa. Elefantti ei ole ihmisten ystävä, sillä se syö pelloilta ruoat.

Metsä pysyy kyllä elossa ilman norsuja ja muita nisäkkäitäkin, mutta sillä alkaa olla ikävä puita.

”Kolmen kuukauden ajan saksalainen luonnon monimuotoisuuden tutkija ja mosambikilainen ekologi tutkivat näitä maita. Selvisi, että 60 prosenttia metsästä ei uusiudu riittävästi. Eli metsä kuolee.”

”Hienoa, itui onkin ollut poissa pitkään”, hän huudahtaa kesken haastattelun ja katsoo maassa marssivaa mustaa armeijaa.

Vaan pian odottaa ikävä yllätys. Sotilasmuurahaisten – paikallisella macuan kielellä itui – läsnäolo kertoo yleensä luonnon elinvoimasta. Nyt niiden kuhiseva polku mutkittelee pihamaan halki ja Beisselin talon seinää ylöspäin. ”Voi ei, ne syövät pääskyset”, hän parahtaa. Katonrajan pääskysenpesä kuhisee mustanaan.

Aamulla linnuista on jäljellä vain luurangot. Muurahaisista ei näy jälkeäkään, ne ovat työnsä tehneet ja poistuneet.

Alle kiintiöiden, yli kestokyvyn

Metsää kaadetaan virallisesti alle vuosittaisten kiintiöiden, sillä suurin osa siitä hakataan kokonaan rekisteröimättä.

Caroline Mackenzien tutkimusten mukaan esimerkiksi pienille puunhakkaajille annetaan yleensä lupa kaataa 11 kuutiometriä puuta vuodessa. Sen kaataa moottorisahalla viikossa. Puunhakkaajat kertoivat kaatavansa yleensä 4-5 kertaa kiintiöiden verran.

Mackenzien mukaan koko lupajärjestelmä on pitkälti kosmeettinen. Vuonna 2002 Zambezian provinssin hakkuukiintiö oli 42 000 kuutiometriä, josta virallisten tietojen mukaan käytettiin vain 28 400 kuutiometriä. Samana vuonna kuitenkin 34 rahtilaivaa vei täydessä lastissa tukkeja Zambeziasta. Satamaviranomaisten taulukoiden mukaan niissä oli viety 51 000 kuutiota puuta.

Tämäkin luku on todennäköisesti alakanttiin, jos tilanne on vastaava kuin naapurimaassa Tansaniassa.

Kun viime vuonna tehdyssä selvityksessä vertailtiin Tansanian vientitilastoja Kiinan tuontitilastoihin, puukaupan osalta luvuissa oli selvä epäsuhta. Kiinaan tuotiin Tansaniasta kymmenkertaisesti se määrä tukkeja, joka Tansanista maan omien vientitilastojen mukaan vietiin, kerrotaan luonnonsuojeluohjelma Trafficin, Tansanian hallituksen ja Tansanialle budjettitukea antavien maiden yhteisessä selvityksessä.

Mosambikin metsät siis hupenevat, ja niiden mukana katoaa paljon muutakin kuin pelkkää puuta.

”Tätä käytetään malariaan, tätä vatsakipuihin, ja tuota vanhempien miesten makuuhuoneissa. Tästä tehdyillä tikuilla taas voi suojata talonsa pahoja taikoja vastaan. Ja tuosta kaislasta tehdään mattoja”, selittää metsänvartija Atanasio André esitellessään puita, sieniä, kukkia ja hedelmiä Marejan suojelualueella.

Parempaa hallintaa vai täyskielto hakkuille?

Beisselin alkuvuodesta 2007 pysäyttämän rekan kuljettajalla ei ollut ajokorttia, auton papereita saati lupaa kaataa puuta.

Paikallisella poliisiasemalla nyreä poliisi otti vastaan ilmoituksen laittomasta puusta, mutta kieltäytyi puuttumasta väkivaltaan. Kun Beissel pitkän väännön jälkeen sai nähdäkseen pöytäkirjan, hän huomasi, että poliisin ylös kirjoittamat rekisterinumerot eivät täsmänneet rekkojen kilpien kanssa.

Paikalle jäi yksi Marejan metsänvartija, jonka kirjallisessa todistuksessa todetaan, kuinka paria tuntia myöhemmin täydessä lastissa olevat rekat jatkoivat poliisiasemalta kohti läheistä Pembaa, ja sen satamaa.

Caroline Mackenzien mukaan ratkaisu laittomiin hakkuisiin voisi olla parempi valvonta ja metsän hallinta. ”Sektori työllistää paljon paikallisia ihmisiä, ja raha kiertää paikallisessa taloudessa. Mutta kestämätön ja korruptoitunut hallinnointi uhkaa tätä elinkeinoa, estää sektoria käyttämästä koko potentiaaliaan ja rankaisee niitä, jotka muuten toimisivat rehellisesti”, hän selvittää.

Dominik Beisselilla on toinen resepti metsien hallintaan: kaiken hakkuun täydellinen kieltäminen.

”Valtio hyötyisi ainakin Cabo Delgadon provinssin hakkuiden täyskiellosta, sillä se saa tästä nykyjärjestelmästä itse asiassa todella vähän. Suuret voitot menevät yksityisiin taskuihin ja ulkomaille”, Beissel analysoi. ”Turismilla taas on valtavat kasvumahdollisuudet täällä. Jos metsiä suojeltaisiin ja niissä olisi eläimiä, voitaisiin kierrättää ihmisiä safareilla, ja valtio voittaisi paljon enemmän.”

Ja se olisi periaatteessa mahdollistakin.

”Kun miettii kaikkia niitä miljardeja apudollareita, jotka rikkaat maat ovat Afrikalle luvanneet, ja niitä miljoonia, jotka liikkuvat turismissa, niin miksei olisi?” Beissel kysyy.

Kun vielä Mackenzien vuoden 2006 tutkimuksen aikaan oli tavallista, että kyläläiset hakkasivat lähimetsiään mitättömällä päiväpalkalla, nyt he ovat Beisselin mukaan tiiviimmin mukana bisneksessä, ja myyvät puunsa mafiosoille.

”He saavat sahat ja tarvikkeet ja myyvät puut hyvään hintaan eteenpäin”, Beissel selittää. ”Nyt hakkuita vastaan taisteleminen on vaikeampaa, sillä vastassa on koko paikallisväestö, joka saa elantonsa hakkuista.”

Kaatajat saavat reilut 200 euroa rekkalastista jalopuuta, ja rekkakuski pienen palkan kiinalaisten puuvarastojen portilla, mihin päättyy Mosambikin kansan osuus. Ostajalle jää vielä vajaat 3 000 euroa, jolla lahjoa viranomaisia ja saada puut merelle. Voittoa jää niin paljon, että bisnes kannattaa: puunhakkuu on Cabo Delgadon provinssin kirkkaasti suurin teollisuudenhaara.

Loputon ruokahalu

Siinä ei tietenkään ole mitään uutta, että afrikkalaiset myyvät luonnonvarojaan ulkomaille. Historiallisia kauppakumppaneita ovat olleet arabit, intialaiset, britit, portugalilaiset ja ensimmäisten joukossa myös kiinalaiset, joiden arvellaan käyneen alueella kauppaa jo pari sataa vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

”Sitä nämä ihmiset ovat tehneet aina”, Beissel sanoo. ”Vieraat tulevat, ostavat ja lähtevät pois.”

Nykyään kaikki on kuitenkin nopeampaa ja tehokkaampaa. Mackenzie toteaa vuonna 2006 julkaistussa selvityksessään, että arvolajien kannoissa – kuten Afrikan eebenpuun (Dalbergia melanoxylon) ja rautapuun (Swartzia madagascariensis) – on vain vähän niin isoja yksilöitä, että niitä kannattaa hakata. Nyt on tilanne Beisselin mukaan toinen.

”Ennen hakattiin vain yli 40 senttimetrin halkaisijan puita, nykyään kelpaavat yhä pienemmät rungot, ja paksummat oksatkin. Kunhan vähän mustaa ydintä näkyy. Täällä puhutaan jo ainakin yhden puulajin – pao ferron – sukupuutosta, ja yhä uudet lajit alkavat kelvata kauppatavaraksi”, Beissel harmittelee.

”Eikä niitä tule koskaan enää lisää. Kun tämä toisen sukupolven metsänhakkuu loppuu, tulee kolmas polvi, joka hakee vielä pusikot ja tikut ja polttaa ne hiileksi.”

Mosambikilainen metsiensuojelujärjestö Amigos da Floresta pahoitteli alkuvuodesta 2008, että sen ensimmäisenä toimivuotena puuta vietiin laittomasti maasta monessa satamassa, metsänvartioinnissa ilmeni ongelmia, takavarikoituja tukkeja hylättiin pelloille, jalopuita hakattiin laittomasti ja satamissa takavarikoitiin suuria määriä laittomia tukkeja.

Caroline Mackenzie arvioi, että kaikki Kiinan puuntuottaja-alueet tropiikissa käyttävät nykytahdilla kaupaksi käyvän puustonsa loppuun 10-15 vuodessa. Niin myös Mosambik.

”15 vuotta kuulostaa todella pitkältä ajalta”, Beissel arvioi katsellessaan kukkulalta maitaan, joissa jo siellä täällä näkyy hakkuuaukeamia. ”Ja erikseen voidaan puhua tietyntyyppisen metsän häviämisestä, joka on totta jo nyt.”

Amigos da Florestan koordinaattori, tunnustettu mosambikilainen sosiologi Carlos Serra on julkisuudessa toistuvasti huomauttanut, että maahan saapunut biodieselbuumi aiheuttaa uuden uhkan: hallitus on vakuuttanut, että biodieseliä tuotetaan vain mailla, joita ei nyt viljellä. Serra pelkää, että se tarkoittaa lähinnä metsää.

”Kun aloin vuonna 2007 puhua metsien ryöstöstä, monet uljaat ratsumiehet riensivät närkästyneinä protestoimaan. Nyt ryöstö ei enää ole uutinen, eikä yksikään ratsumies enää protestoi”, Serra kirjoitti blogissaan maaliskuussa. Ratsumiehillä Serra viittaa niihin hallituksen tahoihin ja muihin ihmisiin, jotka eivät halua myöntää jonkin olevan vialla.

Puhetta ainakin riittää. Pembassakin huhutaan, että Greenpeace olisi koettanut ostaa metsäalueita tehdäkseen niistä suojelualueita. Sähköposti Greenpeacen pääkonttoriin kuitenkin paljastaa huhut vääriksi. Voiko mikään enää pelastaa Marejan metsiä?

”Jos minä poistun täältä, niin silloin ei. Mutta jos minä jään, niin kyllä”, sanoo Dominik Beissel mietittyään hetken.

Kun palaamme Pembaa kohti, on jo pimeä. Tien varressa kolme sinistä tukkirekkaa odottaa lavat tyhjinä piskuisen baarin edessä. Hetken päästä ne lähtevät taas kohti puistoa.

”Puunhakkaajat ovat kuin itui, ne syövät ahnaasti, kunnes mitään ei enää ole jäljellä. Sitten ne poistuvat”, Beissel miettii.

Metsä alkaa kansallispuiston rajalla. Se on se lakipiste, missä sotilasmuurahaisten lailla metsän yli vyöryvä puunhakkaajien aalto törmäsi Beisselin vartijoihin, murtui, ja valui takaisin. Mutta vain toistaiseksi.

”Pahaa pelkään, että me elämme tämän ilmiön alkumetrejä”, kreivi Beissel sanoo surullisesti.


Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2008

Vapaus on ainoa vaihtoehto

Tällä hetkellä ulkomaalaispoliisi kulkee pitkin katuja, rautatieasemia ja kauppakeskuksia tarkastaen ulkomaalaisen näköisiä ihmisiä poistaakseen heidät maasta.

Jos olet tummaihoinen, varo. Jos puhut vierasta kieltä, varo. Jos olet laittomasti maassa, varo.

Älä käy kaupassa. Älä matkusta junalla. Älä kävele kadulla. Älä vie lapsia leikkipuistoon.

Sillä sinua ei täällä kaivata. Olet vähemmän olemassa kuin me valkoihoiset suomea virheettömästi puhuvat, kiltisti äänestävät ja hiljaa tottelevat Kansalaiset. Jotta meidän maailmamme (talouspolitiikkamme!) pysyy järjestyksessä sinun on lähdettävä. Kohdistamme sinuun kaikki kurinpidolliset voimamme, suljemme sinut säilöönottokeskukseen ja lennätämme pois, pois rajojemme taakse.

”Kaiken tarkoituksena on yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpito”, sanoo tutkintayksikön johtaja Jaakko Heinilä Helsingin ulkomaalaispoliisista. Jää epäselväksi, kenen järjestyksestä ja turvallisuudesta hän puhuu. Ehkä rasistinen järjestys takaa joidenkin etuoikeutettujen kansalaisten taloudellisen turvallisuuden. Minun järjestykseni se ei ole.

Rajat ovat siirtyneet valtioiden rajoilta joukkoomme. Nyt ulkomaalaispoliisi on typeryydessään tehnyt ne tehokampanjallaan näkyviksi. Näkyvää väkivaltaa on nimittäin helpompi vastustaa kuin näkymätöntä. Paljon jää silti vielä näkymättömäksi, sillä vain etuoikeutetuilla on varaa näkyä ja kuulua.

Eduskuntaryhmät vastasivat siirtolaisten kamppailuja tukevan Vapaa liikkuvuus -verkoston tekemään kyselyyn säilöönottokeskuksista. Yhdessä vastauksista todettiin: ”Tällä hetkellä, jos vaihtoehtona ei ole vapaus, niin säilöönottokeskus on ihmisoikeusnäkökulmasta parannus”.

Mutta voiko mikään taloudellinen etu olla yksilön perustavanlaatuista vapautta keskeisempi? Rasistinen ulossulkeva yhteiskunta ei ole ainoa mahdollinen yhteiskuntajärjestys. Vapauden on oltava vaihtoehto. Poliittinen fantasia käyttöön! Mahdollisia maailmoja on monia. On kuviteltava maailma toiseksi, jotta näkymättömätkin rajat – ja elämät – tulevat näkyviksi. Entä jos kaikki olisikin toisin?

Ulkomaalaislaki kumoon ja rajat auki! Poliisit solmikoot aseensa piiput ruseteille ja menkööt leikkimään keskenään. Puolustusvoimat siirtykööt ryöstämään Euroopan keskuspankkia ja jakakoot ryöstösaaliin Schengen-alueen ulkopuolisille maille. Muut voivat jäädä availemaan vankiloiden ja säilöönottokeskuksien ovia ja rajat sulkeneita portteja. Väärä kansalaisuus tai sen puuttuminen ei enää tee kenestäkään laitonta. Rajojen aika on ohi.


Akuliina Saarikoski on oikeustieteen opiskelija ja suoran toiminnan aktivisti.


Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2008

Hiv kaventaa oikeuksia – tieto tartunnasta sulkee rajat

Hiv-epidemian hillitsemisen kannalta on tärkeää, että mahdollisimman moni tartunnan saanut tietää tartunnastaan. Mutta miten käy yksilön oikeuksien, jos hiv-testin tulos on positiivinen?

Suomessa hiv-tartunnat kirjataan tarkkaan Kansanterveyslaitoksen ylläpitämään tartuntatautirekisteriin. Tänä vuonna jo 41 ihmistä on opettellut elämään vasta diagnosoidun tartunnan kanssa, ja toukokuun puoleen väliin mennessä tartuntoja oli todettu Suomessa kaikkiaan yhteensä 2306.

Hyvän terveydenhuollon ja tarkkojen rekistereiden Suomessa kolmannes hiv-positiivisista, siis noin tuhat ihmistä, ei tiedä tartunnastaan, mutta maailman mittaluokassa suhdeluku on vielä suurempi.

Antiretroviraalilääkkeet ovat nykyään niin kehittyneitä, että länsimaissa hivistä on tullut krooninen, mutta hoidettavissa oleva sairaus. Kehitysmaissa, joissa lääkehoito on yhä ennemmin poikkeus kuin sääntö, hiv on kuin eri sairaus.

Mitä seurauksia on sillä, että tietää, onko hiv-positiivinen vai ei?

Rajat vastassa

Hiv-status on tieto, joka kiinnostaa monen maan maahantuloviranomaisia. 170 maan matkustusrajoituksista tiedot koonneen saksalaisen Deutsche AIDS-Hilfe -järjestön mukaan kaikkiaan 62 prosenttia valtioista rajoittaa hiv-positiivisten liikkuvuutta jollakin tavalla.

Vuonna 2007 kaikkiaan 13 maata kielsi täysin hiv-positiivisten maahanpääsyn. Kolmentoista täyskieltomaan joukkoon mahtuu kolme maailmanmahtia: Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä. Seuranaan niillä on listalla esimerkiksi Sudan, Libya ja Moldova.

Aids-järjestöt ovat jo kauan lobanneet maahantulokieltojen kumoamiseksi. Kieltojen on sanottu olevan enemmän politiikkaa kuin terveyden vaalimista. Kaikissa hiv-positiivisten ulkomaalaisten maahantuloa rajoittavissa maissa on jo omastakin takaa merkittäviä määriä hiv-tapauksia. Esimerkiksi Yhdysvalloissa arvioitiin vuonna 2006 olevan 1,2 miljoonaa hiv-positiivista. Maan tartuntatauteja seuraavan viranomaisen CDC:n mukaan yli puoli miljoonaa yhdysvaltalaista on kuollut aids-peräisiin sairauksiin.

Uuden ulottuvuuden kuvioon tuo New Yorkissa kesäkuun alussa järjestettävä merkittävä hiv-konferenssi. Yhdysvallat on luvannut hiv-positiivisille konferenssivieraille poikkeusluvalla viisumit, mutta newyorkilainen aids-järjestö on varoittanut konferenssin osallistujia poikkeusluvan käytöstä. Kun lupaa on kerran hakenut hiv-positiivisena, säilyy tieto tartunnasta viranomaisten rekistereissä poikkeusluvan umpeutumisen jälkeenkin.

Hoitamattomana elimistön oman puolustusjärjestelmän rapauttava hiv luokitellaan esimerkiksi Suomessa yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi. Silti hi-viruksen tartuntatavat, veri ja suojaamaton seksi, ovat niin rajalliset, ettei hiv muodosta samanlaista uhkaa kuin vaikkapa herkästi tarttuva sars.

Eri maat asettavat erilaisia ehtoja hiv-positiivisen maahantulolle, ja säännöt muuttuvat jatkuvasti.

Suurimpaan osaan maailman maista voi matkustaa turistina oli hiv-status mikä tahansa, mutta työ- tai oleskelulupaa varten moni maa vaatii hiv-testin.

Turistina matkustavalle säännökset ovat harmillisia, mutta siirtolaisille jopa vaarallisia. Useat maat karkoittavat maassa asuvat ulkomaalaiset, jos heillä todetaan hiv-tartunta. Moni joutuu jättämään työnsä ja perheensä, muistuttaa Deutche AIDS-Hilfen tutkimus. Pahimmaksi järjestö kuvaa tilannetta muutamissa Aasian ja Lähi-idän maissa, joissa hiv-positiiviseksi todettuja ulkomaalaisia on suljettu vankilaan karkoitusta odottamaan ilman mitään terveyspalveluita.

Moitteetta eivät järjestön raportissa pääse nekään maat, jotka eivät itse muodollisesti testejä vaadi. Isossa-Britanniassa julkinen terveydenhuolto toimii pitkälti ulkomaisten lääkärien ja sairaanhoitajien voimin. Maassa on kohuttu siitä, että moni lääkäreitä tai sairaanhoitajia ulkomailta välittävä yritys vaatii hakijoilta hiv-testejä. Testit ovat nimellisesti vapaaehtoisia, mutta niistä kieltäytyviä ei palkata.

Tieto hiv-positiivisuudesta vaikuttaa tartunnan saaneen elämään monella eri tasolla. Suurimmalle osalle tieto tartunnasta on sokki – käännekohta, jossa moni asia omassa elämässä on mietittävä uusiksi. Psyykkisten, terveydellisten ja so-

siaalisten asioiden lisäksi tiedon myötä pitää perehtyä myös oikeudellisiin kysymyksiin.

Rikos sängyssä?

Testauksessa vastakkain ovat kaksi isoa asiaa: kansanterveys ja yksilön oikeudet. Tieto tartunnasta saa useimmat ihmiset huolehtimaan tarkkaan siitä, etteivät he altista muita tartunnalle, ja siksi testien lisääminen kannattaa. Kaikki tiivistyy ihmisen kontaktiin toiseen ihmiseen.

Hivissä kiertyy toisiinsa monta teemaa, jotka ovat omiaan herättämään hämmennystä, pelkoakin: sairaus, sosiaalinen syrjintä, kuolema ja pelko. Tieto tartunnasta vaikuttaa myös kaikkein intiimeimpään, seksiin ja rakkauteen.

Rovaniemen käräjäoikeudessa on kevään kuluessa pohdittu hiv-positiivisen oikeudellista vastuuta. Siellä on käsitelty hiv-positiivisen, suojaamatonta seksiä kymmenien naisten kanssa harrastaneen miehen tapausta. Tapauksen käsittely jatkuu, kun syytetyn mielentilatutkimus valmistuu.

Tahallinen tartuttaminen on aina tuomittavaa, mutta hiv:n kehittynyt hoito on muuttanut oikeudenkäyntien muotoa Suomessakin. Vuonna 1997 tahallisesta tartuttamisesta tuomittiin käräjäoikeudessa tapon yrityksestä, nyt samankaltaisesta teosta syytetään törkeästä pahoinpitelystä.

Kun hiv-tartuntaa on käsitelty oikeudessa, vastuun tartunnasta on katsottu olevan hiv-positiivisella. Suojaamattomassa yhdynnässä olleesta parista on siis oikeudellisesti vastuussa vain se, jonka hiv-positiivisuus on todettu aiemmin testeissä.

Vielä kimurantimmaksi kysymys testauksesta nousee niissä maissa, joissa hoitoa ei ole saatavilla. On vaikea perustella miksi yksilön kannattaisi tietää tartunnasta, johon ei saa hoitoa. Moni aids-järjestö on moittinut sitä, miten vähän painoa kondomien käytölle hiv-työssä on laitettu. Jos turvaseksi tulisi normiksi, tartunnat vähenisivät, tiesivätpä hiv-positiiviset tartunnastaan tai eivät.

Rovaniemellä käsitellään tapausta, jossa tartunnastaan tietävä ei ole välittänyt suojata kumppaneitaan. Toisen altistaminen tartunnalle on aina vakavaa, mutta erityisen problemaattisia ovat tapaukset, joissa tartunta johtuu muusta kuin piittaamattomuudesta. Unaidsin mukaan Etelä-Aasiassa naisten suurin yksittäinen riskitekijä on avioliitto, sillä valtaosa naisten tartunnoista on peräisin heidän omilta aviomiehiltään.

Kaikki testiin?

Vuosi sitten Maailman terveysjärjestö WHO ja UNAIDS suosittelivat, että hiv-testejä alettaisiin rutiininomaisesti tarjota kaikille terveyspalveluja käyttäville. Aiemmin on siis tarjottu mahdollisuutta hakeutua hiv-testiin, nyt tarjotaan rutiininomaista testiä, josta on mahdollisuus kieltäytyä.

Muutos on merkittävä. Tähän asti hiv-testien suhteen on vannottu neuvonnan ja valinnanvapauden nimeen. Erityisesti on painotettu sitä, että testattavan tulisi paitsi suostua testiin, myös ymmärtää täysin mitä testituloksen tietämisestä seuraa.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2008

 

Muut Kumppani-lehden linkit

 

Jo yhden lapsen tähden

Hiljaisuus, pimeät kadut – aavemainen, kuin alkavan sodan tunnelma. Taustalla lasten ääniä. Ne tulevat jostain alhaalta: kellareista, kaduilta, porttikongeista.

Tällaiseen tunnelmaan italialais-saksalainen Lisa Caviglia heräsi ensimmäisenä yönään Mongoliassa.

”Kyse ei ole Aasian maiden kaltaisesta massailmiöstä tai tilastoluvuista yleensäkään. Kyse on siitä, että ennen ei ollut yhtään, nyt on yksi”, Caviglia kuvaa tilannetta symbolisesti. Hän puhuu lapsiprostituoiduista.

Caviglia tutki puolen vuoden ajan lapsi-prostituutiota Ulan Batorissa, Mongolian pääkaupungissa. Hän keskittyi riskitekijöihin, jotka ovat johtaneet siihen, että nuoret – erityisesti tytöt – ovat päätyneet prostituoi-duiksi. Caviglia haastatteli tutkimustaan varten yhdeksää naista ja kuutta nuorta tyttöä, jotka olivat mukana Ulan Batorissa prostituoitujen kuntoutusohjelmassa.

“Mongolia on globaalissa mittakaavassa yksinäisin. Kukaan ei välitä, vaikka se katoaisi”, Caviglia kuvaa maahan kohdistunutta välinpitämättömyyttä. Hänen tutkimuksensa tarkoituksena ei ollut ratsastaa numeroilla, vaan paneutua sosiaalisiin ja yhteiskunnallisiin tilanteisiin, jotka johtavat lapsiprostituution yleistymiseen.

Suuri yksinäinen

Mongolia romahti Neuvostoliiton mukana 1990-luvulla. Sosialismi vaihtui köyhyydeksi, työttömyydeksi, alkoholiongelmiksi, lisääntyneeksi väkivallaksi.

2,8 miljoonan asukkaan Mongolia on mailman harvaan asutuin maa, sen pinta-alasta yli puolet on aroa. Taloudellisten ongelmien myötä maaseutu alkoi tyhjetä: nykyään noin 60 prosenttia mongolialaisista asuu kaupungeissa.

Yhteiskunnallinen ilmapiiri vaikuttaa Caviglian mukaan myös ihmisten käsityksiin omasta vartalosta ja arvokkuudesta yksilönä. Käsitykset voivat näkyä lapsessa konkreettisesti erilaisissa asennoissa tai vaikkapa ryhdissä.

”Aika ja yhteiskunta heijastuvat siihen, miten esimerkiksi sukupuolikysymykset, kuvat ihmisyydestä, roolimallit nähdään. Ja lopulta: miten näemme itsemme ja oman arvomme”, Cavaglia kuvaa.

“Yhteistä on se, että perhe on avainsana kaikkien lasten, myös lapsiprostituoitujen, elämässä.”

Caviglian mukaan juuri perheet kokivat sosialismin romahdettua suuria ongelmia. Avioerot ja perheväkivalta sekä seksuaalisen hyväksikäytön tapaukset lisääntyivät. ”Perheet eivät olleet enää turvallisia, ja koska rahat olivat tiukassa, myös lasten oli lähdettävä etsimään töitä.”

Suuri osa Cavigilian haastattelemista tytöistä ja naisista kuvaileekin rahattomuuden ja työttömyyden johtaneen prostituutioon. Lasten seksuaalisen hyväksikäyttöä vastaan työskentelevä Ecpat-järjestö teki vuonna 2001 Ulan Batorissa tutkimusta: heidän haastattelemistaan lapsiprostituoi-duista valtaosa, noin 80 prosenttia, asui kadulla.

Katulapsien määrä on myös Caviglian mukaan järisyttävä. Hänen mukaansa kuva syrjässä elävästä, toinen toisestaan huolta pitävästä mongolialaisesta yhteisöstä on silmälumetta. Todellisuudessa läntinen kilpailun ja kapitalismin maailma on tullut Mongoliaan. Eikä seksibisnes ole pienimmästä päästä.

Mongolian keskuspoliisin löysi vuonna 2006 Ulan Batorista 73 seksuaalisesti hyväksikäytettyä lasta, 63 salakuljetettua lasta. 30 lasta ylitti Mongolian rajan väärennetyin avioliittotodistuksin. Toistaiseksi lapsiprostituutio on Lisa Caviglian tutkimuksen mukaan kansallista. Caviglia kuitenkin painottaa, että esimerkiksi turismin kasvun myötä prostituution leviäminen Thaimaan tilannetta vastaavaksi kansainväliseksi bisnekseksi on mahdollista.

Lapsi vai teini?

Caviglian mukaan olennainen ero lapsiprostituution kohdalla ”nyt ja ennen” on siinä, että ennen sosialismin romahtamista prostituutio oli satunnaista, nuoret naiset saattoivat joutua prostituution pariin saadakseen jotain haluamaansa, jopa ylellisyyttä. Sosialismin romahtamisen jälkeen lapsiprostituutio on levinnyt kaikkiin, myös köyhimpiin yhteiskuntaluokkiin.

Erityisen ongelmallinen tilanne on 16-18 -vuotiaiden lasten kohdalla: Mongolian lain mukainen suojaikäraja kun on 16 vuotta. Edelleen jotkut maailman valtiot erottavat lapsi- ja teiniprostituution toisistaan. Jälkimmäinen siis mielletään astetta hyväksyttävämmäksi: vastuu sysätään ”ei-enää-lapselle”. Myös Mongolian laissa on aukkoja, jotka mahdollistavat lähelle lapsiprostituutiota asettuvia toimia vailla mitään rangaistusta, kun kyseessä on 16-18 -vuotias lapsi.

Lisa Caviglian haastattelema, 16 vuotta täyttänyt entinen lapsiprostituoitu kuvaa arkeaan.

”Ei joka kerta, mutta useimmilla kerroilla, kun odotin linja-autoa yliopiston bussipysäkillä, jotkut rikkaat, vanhemmat miehet kysyivät minulta ’kuinka paljon maksaa yksi tunti?’ Jopa kun seisoin bussipysäkillä pikkusiskoni kanssa, joku saattoi tulla kysymään sellaista.”

Juuri prostituoidun roolin asettautuminen osaksi arkista minäkuvaa, on Caviglian mukaan vaarallisinta. Hän palaa tuon tuosta kysymykseen siitä, miten lapsi tai nuori näkee itsensä osana yhteiskuntaa. ”Täysi toivottomuus, harmaus, alistuminen”, Caviglia kuvaa.

Caviglian haastattelema 26-vuotias nainen on nähnyt prostituutiovuodet pakollisena työnä.

”Jos voisi tehdä omaa työtäni, en tekisi tätä (prostituutiota). Toisinaan saan pyyntöjä tehdä somistuksia asuntoihin. Sillä tavoin voisin tehdä parempaa työtä kuin prostituutiota.”

Apatian vastakohtana – muttei positiivisena sellaisena – Caviglia törmäsi myös omassa tutkimuksessaan siihen, että prostituutioon yleensä saatetaan suhtautua

kevyesti tai naureskellen. ”Puheet ’maailman vanhimmasta ammatista’ eivät auta tilannetta lainkaan.”

Askel lapsiprostituutioon saattaa olla käytännössäkin lähes huomaamaton:

”Vanhemmat prostituoidut ottavat nuoria tyttöjä mukaansa baareihin ja maksavat heidän laskunsa. He myös lähtevät tyttöjen mukana pois baareista… Näin molemmat saavat elantonsa”, Caviglian haastattelema 24-vuotas nainen kertoo.

Myös lapsiprostituutio kantaa mukanaan säikeitä prostituutioon yleensä liitetyistä mielikuvista.

Caviglia painottaa, että pahimmillaan välinpitämätön asenne aiheuttaa sen, että Mongoliassakin lapsiprostituution ongelmaan havahduttaisiin, kuten eteläisemmässä Aasiassa, Thaimaassa tai Intiassa: pahasti jälkijunassa.

Lapsiprostituutio numeroina

Maailmassa on noin 1,8 miljoonaa lapsiprostiuoitua. ILO luokittelee lapsiprostituution käytön, hankkimisen tai tarjoamisen yhdeksi lapsityön pahimmista muodoista, orjuuden ohella.

Lapsiprostituutiota on kaikkialla maailmassa. Se on kasvava rikollisuuden laji: prostituutiossa liikkuu suuri raha ja kuvaan kuuluu usein korruptio.

Lapsiprostituutio sanoina

Lapsiprostituutio on erotettavissa ja tunnistettavissa muista hyväksikäytön muodoista. Prostituutio on ”eri” asia kuin esimerkiksi lapsiavioliitossa tapahtuva seksuaalinen hyväksikäyttö tai lasten salakauppaaminen ja -kuljettaminen seksin vuoksi.

Lapsiprostituutio on terminä uusi – se on erotettu muusta lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevasta sanastosta vasta 1990-luvulla. Vaikka se on terminä tunnustettu, se kantaa mukanaan kyseenalaisia arvoja: prostituoitu-sana viittaa valintaan – siihen, että lapsi valitsisi myydä palvelujaan.

Prostituution historia kantaa kauas, ja se oli yleinen ammatti jo antiikin Kreikassa. Kun lapsista ja aikuisista käytetään samaa prostituutio-termiä, saatetaan unohtaa se, että suurin osa lapsiprostituoiduista on fyysisen ja psyykkisen hyväksikäytön uhreja ja prostituutio on ulkopuolisen tekijän, usein yksityisen välittäjän tai järjestäytyneen rikollisuuden toimintaa.

Toisaalta myös Lisa Caviglia toteaa tutkimuksessaan uusien prostituution yhteydessä käytettyjen, seksityöläinen tai seksiteollisuus-termien käyttämisen olevan lasten kohdalla erittäin sopimatonta.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2008

Näin sen näin: Peking kesällä 1966

Pekingin olympialaiset ovat yksi vuoden puheenaiheista. Oman kuvakulmansa aiheeseen tuo Tukholman Etnografinen museo, jossa on esillä valokuvia Pekingistä kulttuurivallankumouksen ensimmäisenä kesänä vuonna 1966. Kuvat on ottanut tuolloin 20-vuotias ranskalainen Solange Brand.

Brand valmistui sihteeriopistosta 1965 ja sai seuraavana vuonna kolmivuotisen pestin Ranskan suurlähetystöön Pekingiin. Hän oli innokas harrastajavalokuvaaja, joka tuolle ajalle poikkeuksellisesti kuvasi värifilmille.

Inhimilliseksi tragediaksi muodostuneen kulttuurivallankumouksen oli tarkoitus puhdistaa porvarilliset ja vanhoilliset piirteet kiinalaisesta taiteesta ja yhteiskunnasta – sekä vahvistaa Mao Tsetungin valta-asemaa. Vallankumouksen aseina Mao käytti opiskelijoita ja työläisiä, jotka muodostivat pelätyn punakaartilaisliikkeen.

Brand kierteli Pekingin katuja ja kuvasi punakaartilaisia, jotka näyttivät yhtä nuorilta ja viattomilta kuin hän itsekin. Brandilla ei ollut poliittisia intohimoja eikä hän yrittänyt ottaa kuvillaan kantaa suuntaan tai toiseen. Juuri rehellisyys onkin Brandin kuvien voima – hän tarkkaili, ei tulkinnut.

Kuvat jäivät vuosikymmeniksi Brandin arkistoihin, kunnes hän muutama vuosi sitten toi ne julki. Ennen Tukholmaa kuvat ovat olleet esillä vain Pariisissa ja Pekingissä.

Kolmenkymmenen Brandin valokuvan lisäksi Etnografinen museo esittelee kokoelman kiinalaisia 60-luvun julisteita. Ne kertovat, miltä kulttuurivallankumous virallisesti näytti. Näyttely on esillä vuoden loppuun saakka.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2008

Onko yksin ylvästä?

Miksi te ette uskalla perustaa perhettä tai avioitua? Mitä se sellainen itsenäisyys on, ettei uskalla tarvita toista? Minä kuulin, että te menette yksin metsään ajattelemaan, miksi te niin teette?

No niin, kelataanpa aikaa taaksepäin. Nämä kysymykset esitti intialainen mies rannalla. Kohensin aurinkolaseja silmilläni ja katselin kauemmas. Antaisit minun olla rauhassa.

Kypsä ihminen osaa olla yksin. Osaa, ja jopa nauttii siitä, myhäilin partaani tietäväisenä ja jatkoin kirjan lukemista.

***

Kysymykset (ja oma kopeuteni) jäivät kuitenkin kaivertamaan mieltäni. Tuo rannalla tapaamani mies ei ole luultavasti yksin juuri koskaan. Hän elää perheensä kanssa yhden huoneen asunnossa, nukkuu viisi ihmistä seuranaan.

Keittiöpsykologi sisälläni heräsi: onko introverttiys länsimainen keksintö? Mitä ajattelemme löytävämme?

Istuskelin samana iltana ravintolassa. Ympärilläni oli paljon ihmisiä: perheitä, sukuja, kaveruksia. Minä istuin itsekseni. Teeskentelin lukevani kirjaa, jottei yksinoloni, mahdollinen yksinäisyyteni tai tosiasia, että se vaivaa minua, näkyisi läpi.

Ryhtini ei ollut kovin suora.

Meitä suomalaisia kehotetaan ”etsimään aikaa vain itsellemme”, ”menemään itseemme”, ”katsomaan sisimpäämme”. Ihminen joka ei osaa olla yksin, on epäkelpo. Vain yksin ollessaan voi tehdä oman onnensa ja olla muista riippumaton.

Mitä kypsyyttä on siinä, että käpertyy itseensä – repii, raastaa, raapii – eikö ihmisen jalous punnita ajassa, jonka hän jakaa toisten kanssa – kommunikoi, muuttuu, kehittyy?

Kääntyykö kulttuurimme yksinäisyyteen tai kopeuteen sen vuoksi, ettemme uskalla olla rehellisesti omia itsejämme toisten seurassa?

***

Illalla huoneessani mietin pylväitä. Kadun toisella puolella oli romahtamaisillaan oleva rakennus, jonka kuistia yksi paksu pylväs piti pystyssä.

Vanhojen rakennusten pylväät ovat ylväitä, seisovat yksin.

Mikä tekee pylväästä ylvään? Se että se on yksin vai se, että se on kiveä?

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2008

Kaiken maailman pöntöt

Liian seurallinen toimitus

”Waiguoren! Ulkomaalainen!” Huudahdus tulee tutuksi, jos asuu valkonaamana kiinalaisessa miljoonakaupungissa, jossa ulkomaalaisia on vain kourallinen. Nimittelyyn tottuu, mutta joskus tulevat yksityisyyden rajat vastaan.

Perinteiseeen malliin rakennetut julkiset käymälät Kiinassa saavat yksityisyyttään arvostavan nikottelemaan. Karuimmillaan naistenhuone on kymmenen lattiassa olevaa reikää, joilla kykitään kylki kyljessä.

Tällä kertaa waiguoren kaikuu julkisessa käymälässä, mutta astetta modernimmassa. Keväisestä kukkanäyttelystään kuulu puisto on panostanut myös naistenhuoneeseen.

Moderni vessa tarjoaa yksityisyyttäkin perinteistä enemmän: pöntöt eivät ole vieri vieressä, ja kaakeliset väliseinät takaavat näkösuojan naapuriin. Jos naapuri istuu.

Väliseinät ovat nimittäin sen verran matalia, että ponnaripäinen koulutyttö yltää hyvin kurkistamaan seinän yli, kun vähän varvistaa.

”Hei kaikki, täällä on ulkomaalainen!” vahvistaa tyttö havaintonsa.

Pian väliseinän yli napottaa kymmenen silmäparia ja vielä useampi kerääntyy kopin ovettomaan oviaukkoon. Alkaa tirskunnalla höystetty kuulustelu, jossa käydään läpi niin monta yksityiskohtaa vieraasta, kun aika ja kielitaito sallivat.

Älkää nyt käsittäkö väärin. Tirskunta ei johdu paikasta tai siitä, että kuulusteltava on saatu kiinni housut kintuissa. Ulkomaalaisen kanssa jutteleminen nyt vaan on vähän toisella kymmenellä olevista tytöistä kovin eksoottista ja kikatuttavaa.

Pöntöllä istuva pohtii mielessään tilanteen vaatimaa protokollaa. Istuako tässä niin kauan, kunnes kysymystulva lakkaa? Vai kehtaisiko hivuttautua pöntöltä ylös sen verran, että voisi kiskoa housut hieman säädyllisemmälle korkeudelle?

Ulkoa kajahtava opettajan käsky pelastaa tilanteen, ja tirskuva joukko poninhäntiä katoaa puistoon.

Istuin vai reikä?

Vietimme Kaakkois-Turkissa uhrijuhlaa. Joimme diyarbakirilaisessa kahvilassa teetä ja vesipiiput, nargilet, pulputtivat vieressämme.

Vieressäni istuva Muhammed oli lähdössä Puolaan vaihto-opiskelijaksi. Puhuimme ensin pitkään tavanomaisista asioista. Jokin kuitenkin vaivasi häntä, ja aikansa kakisteltuaan Muhammed oli valmis avautumaan.

”Entäs ne vessat? Siis onko siellä istuin vai reikä?” Olin aluksi hieman hämilläni, kunnes purskahdimme molemmat nauruun. ”Istuin”, vastasin.

”Äh, sitä pelkäsinkin”, totesi Muhammed. ”Mutta onko siellä puhdasta? Voiko siellä todella istua, kun ei tiedä, ketä siellä on käynyt. Ja eihän ne aina edes osu siihen keskelle”, hän jatkoi.

Turkissa on kahdenlaisia vessoja: reikä lattiassa -mallia, jota kutsutaan turkkilaiseksi ja ranskalaisiksi sanottuja wc-istuimia. Kävimme läpi istuimen hyödyt ja haitat. Muhammed halusi vielä varmistaa viimeisen yksityiskohdan: ”Onko siellä vettä?”

Oli vessa millainen tahansa, Turkissa sen yhteydessä on aina vesipiste. Eniten Muhammedia huolestuttikin se, joutuisiko hän Eurooppaan muuttaessaan tinkimään hygieniastaan ja siirtymään wc-paperilla pyyhkijäksi.

Hygienia on suhteellinen käsite, ja vanhat tavat ovat tiukassa minullakin. Kaksi vuotta Turkissa asuttuani pidän yhä matkustaessani mukana pientä nenäliinapakettia – ihan vain siltä varalta, että hätä pääsisi yllättämään.

Muista vetää vessa!

Muistan ensikokemukseni vessasta, jossa ”pyyhitään” vedellä. Olin aika pieni tyttö, ensimmäistä kertaa elämässäni Thaimaassa. Jo matkalla Bangkokin lentokentältä tuli pissahätä. Auto pysäytettiin, ja sain mennä tien vierellä sijaitsevaan vessaan.

Edessäni oli seinä, siis pala muuria, muurin takana kuoppa. Ihmettelin ja katselin kauemmas, että missä se veski on. Kuopan vieressä oli ämpäri. Luulin sitä potaksi, mutta tarkistin asian: ämpärissä oli vettä.

Hätä oli kova, ja tytön oli selviydyttävä tehtävästä uudessa maassa omin voimin. Päätin pissata kuoppaan. Siinä osuin oikeaan.

Pistin pikkuhousut jalkaan ja olin aikeissa lähteä. Katseeni osui vesiämpäriin. Mielessäni oli kuva äidistä, joka huutaa: ”Muista vetää vessa!” Muistin. Otin ämpäristä kauhalla vettä ja heitin sen kuopan pohjalle.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2008

Kesäkirjoja

Nokipalloista ja norsuista

Mitä tehdä, ettei pallo kuumene liikaa? Ympäristöaktivisti ja kirjailija Risto Isomäen teos listaa tapoja, joilla jarruttaa ilmaston lämpenemistä. Samalla Isomäki perkaa maapallon asukkaiden vaikutusta ilmastoon, erilaisten voimaloiden ilmastovaikutuksista aina afrikkalaisten norsujen hedelmäjuopottelun suosiollisiin ekologisiin seurauksiin.

Isomäen asenne on virkistävä: kauhistelun sijaan hän etsii ratkaisuja siihen, miten jo syntynyt soppa ratkaistaan. Isomäki vaikuttaa tuntevan maapallon toiminnan kuin omat taskunsa. Kirjan myötä tulevat tutuiksi hiilinielut, nokipallot ja metaaniklatraattisesiintymät.


Risto Isomäki: 34 tapaa estää maapallon ylikuumeneminen. Tammi 2008.

Afrikasta, realistisesti

Esa Salmisen Köyhyyden ammattilainen on jokaisen kehitysmaissa työskentelyä suunnittelevan must-have. Se kuvaa realistisesti, millaista on työskennellä pienen rikkaan maan pienessä järjestössä maassa, jossa tarve ja kysyntä ylittää auttamiskyvyn moninkertaisesti.

Teos on terveellinen lukukokemus myös niille, jotka kuvittelevat elämän olevan helpompaa toisaalla: Salminen näyttää, että arki helteessä on välillä yhtä puisevaa kuin Suomen räntäsateessakin.

Ja samalla kirja kertoo myös sen, miksi ihmiset rakastuvat Afrikkaan – kaikesta huolimatta.


Esa Salminen: Köyhyyden ammattilainen. Johnny Kniga 2008.

Sodan varjossa

Oikeuslääkäri ja arkeologi tutkivat luurankoa Sri Lankan saarella, jossa tapettujen ja kadonneiden määrä on tuntematon. He etsivät totuutta sodan keskellä – saman sisällissodan, joka roihuaa edelleen. On vaikea luottaa kehenkään, hyvän ja pahan rajat häilyvät tuon tuosta.

Sri Lankassa syntyneen Michael Ondaatjen kirjoittama Anilin varjo on puhdas, riisuttu ja rehellinen romaani. Ehkä tunnelman luo Ondaatjen tapa kirjoittaa, ehkä romaanin maailma: voimattomuus ja ymmärrys hetkestä. Ondaatje kuvaa taitavasti ihmisten välisiä suhteita – taitavimmin hän kirjoittaa hiljaisuudesta, sanoja sanattomuudesta.


Michael Ondaatje: Anilin varjo. Otava 2000.

Elämänmakuisia novelleja

Jhumpa Lahirin yhdeksän kertomuksen kokoelma matkaa Intiaan ja intialaisuuteen: hedelmien,

värien, tuoksujen voimalla. Novelleja yhdistävä teema on muukalaisuus: se voi olla erilaisuutta suhteessa läheisimpiin, perheeseen, rakastettuun – tai siirtolaisarkea vieraassa maassa.

Pulizer-palkinnon voittaneen novellikokoelman alkuperäisteoksen (Interpreter of Maladies) niminovelli Tuskien tulkki on ehdoton helmi: se kertoo turisteja kuljettavasta herra Kapasista, joka rakastuu päätä pahkaa asiakkaaseensa.


Jhumpa Lahiri: Tämä siunattu koti. Tammi 2001.


Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2008

Lyhyet palat

Kongojokeen suunnitellaan jättipatoa

Afrikka. Kongojokeen on tarkoitus rakentaa Iso Inga -niminen pato. Padon korkeudeksi tulisi 205 metriä ja patoaltaasta 15 kilometriä pitkä. Voimala tuottaisi vuodessa 320 terawattituntia sähköä eli se lisäisi Afrikan sähköntuotantoa kolmanneksella.

Kiinan kolmen solan pato jää kevyesti kakkoseksi, mikäli Kongon demokraattiseen tasavaltaan suunniteltu jättiläismäinen vesivoimalasuunnitelma toteutuu.

Sähkönjakelua varten rakennettavan verkoston suunnitellaan ulottuvan pohjoisessa Egyptiin, lännessä Nigeriaan ja etelässä Etelä-Afrikkaan.

Grand Ingaksi nimetyn hankkeen takaa löytyy kansainvälinen energiajärjestö WEC, joka on herättänyt henkiin jo 1980-luvulla ensimmäisiä kertoja esitetyn ajatuksen.

Suunnitelman mukaan rakennushankkeen pitäisi käynnistyä 2014. Sähkönjakelun on tarkoitus alkaa 2020-luvun alkupuolella. Nyt meneillään on rahoituksen hankkiminen, johon WEC toivoo sekä Afrikan valtioiden että muiden rahoittajien panostavan. Kustannusten arvioidaan nousevan yli 50 miljardin euron.

Munuaiskauppa kuriin

Filippiinit. Filippiineillä kielletään luovutetun munuaisen siirto muille kuin sukulaisille. Kiellon tarkoitus on lopettaa köyhien munuaisilla käytävä kauppa.

Munuaisen on Filippiineillä saanut vaihdettua huokeaan hintaan. Pakistanin ja Kiinan kiristettyä omia säännöksiään siitä on tullut elinsiirtoturistien suosikkikohde. Virallisesti elinkauppa on kielletty, mutta joka vuosi noin 500 ulkomaalaista on käynyt siirrättämässä sisuksiinsa filippiiniläisen munuaisen.

Rikolliset elinkauppiaat hyödyntävät sumeilematta köyhien filippiiniläisten hätää. Hiljattain paljastuneessa tapauksessa välittäjät pakottivat yhdeksän miestä munuaisenluovuttajiksi. Luovuttajille luvattiin noin 1 800 euroa per munuainen, ja välittäjät myivät elimet eteenpäin reilulla 3 000 eurolla. Munuaisen saajalle operaatio munuaisineen maksoi noin 30 000 euroa.

Guatemala jarruttaa lapsikauppaa

Guatemala. Guatemalan viranomaiset ovat keskeyttäneet yliG 2 000 lapsen adoption ulkomaille. Ennen kuin adoptioprosessien annetaan jatkua, viranomaiset aikovat tarkistaa, että jokainen lapsi todella on biologisten vanhempiensa vapaaehtoisesti adoptoitavaksi luovuttama.

Guatemalan adoptiokäytäntöjä on moitittu vilpillisiksi ja korruptoituneiksi, maata on syytetty adoptioteollisuuden sallimisesta ja lapsia välittävät toimistot ovat kukoistaneet. Nyt myös lainsäädäntöä on uudistettu ja tarkoitus on panna piste lapsikauppaepäilyille.

Guatemalasta adoptoitiin ulkomaille viime vuonna noin 5 000 lasta. Heistä suurin osa adoptoitiin Yhdysvaltoihin, ja jokainen heistä ”maksoi” vanhemmilleen noin 25 000
dollaria.

Enemmistö arvostaa lehdistönvapautta

Maailma. Suurin osa maailman ihmisistä pitää lehdistönvapautta tärkeänä asiana ja vastustaa hallitusten puuttumista kansalaisten internetin käyttöön. Tämä käy ilmi 20 maassa tehdystä mielipidetutkimuksesta, jonka WorldPublicOpinion.org julkisti vappuna. Tutkimuksen piiriin kuuluneissa maissa asuu 59 prosenttia maailman väestöstä, ja kysymyksiä tehtiin yhteensä 18 122 ihmiselle.

Yli puolet vastanneista oli sitä mieltä, että jokaisella tulisi olla vapaa pääsy kaikkialle internetiin, kolmannes kuitenkin antaisi hallituksen rajoittaa joillekin sivuille pääsyä. Kiinassa, jossa hallitus sensuroi internetin sisältöjä, seitsemän kymmenestä kyselyyn osallistuneesta kannatti nettivapautta. Ainoastaan jordanialaisista suurin osa (63 prosenttia) antaisi hallituksen estää tietyille sivuille pääsyn. Myös Iranissa rajoitukset saivat runsaahkoa kannatusta (44 prosenttia).

Internetin käytön vapauttakin arvokkaampana kansalaiset pitivät lehdistönvapautta. Myös oikeutta lukea muiden maiden – vaikka valtion vihamielisinä pitämienkin – julkaisuja pidettiin tärkeänä.

Eniten mielipiteet hajautuivat, kun kysyttiin, saako hallitus estää lehdistöä julkaisemasta sellaista aineistoa, jota se pitää uhkana yhteiskunnan rauhalle. Yli puolet kaikista kyselyyn vastanneista vastusti hallituksen puuttumista asiaan. Jordaniassa, Palestiinassa ja Indonesiassa enemmistö kuitenkin sallisi hallituksen kontrollin. Kannatusta ajatus sai myös Iranissa, Egyptissä, Turkissa ja Venäjällä. Silti näissäkin maissa suurin osa oli sitä mieltä, että oman maan lehdistön vapautta ei nykyisestä saa ainakaan kaventaa.

EU:lle lobbaussäännöt

Bryssel. Euroopan parlamentti hyväksyi toukokuussa mietinnön, joka luo pelisäännöt lobbaukselle eli edunajamiselle Euroopan unionissa. Mietinnössä vaaditaan lobbareiden rekisteröitymistä.

Rekisteröitymisellä lobbari saisi samanaikaisesti pääsyn parlamenttiin, komissioon ja neuvostoon. Tähän asti vain parlamentilla on ollut lobbarirekisteri.

Parlamentin jäsenet ovat myös vaatineet, että lobbausorganisaatiot paljastaisivat sekä rahoituksensa lähteet että lobbaukseen käyttämänsä varat.

Brysselissä toimii noin 15 000 lobbaria ja 2 500 lobbausjärjestöä. Yli 70 prosenttia lobbareista edustaa teollisuutta.

Uusi säännöstö ei koske lakimiehiä, jotka antavat laillista neuvontaa EU-päättäjille. Esimerkiksi europarlamentaarikko Satu Hassi on arvostellut tätä.

”Suuri osa ammattilobbareista on juristeja ja suuri osa lobbauksesta on naamioitavissa ’lailliseksi neuvonnaksi’”, Hassi toteaa tiedotteessaan.

Kumppani käsitteli lobbausta laajalti teemassaan numerossa 11/2007.

Korruptio kalvaa Tansaniaa

Tansania. Norjalainen konsulttiyhtiö Norconsult on vetäytynyt Tansaniasta korruptioepäilyjen vuoksi. PriceWaterhouseCoopers-tilintarkastusyhtiö on paljastanut yhtiötä tutkiessaan noin 85 000 euron epäilyttävät maksut, Development Today -lehti kertoo. Myös Maailmanpankki tutkii Norconsultia liittyen aiempiin epäilyihin.

Norjalaisen Aftenposten -lehden mukaan Norconsult osallistui projektiin, jossa pyrittiin parantamaan vedenlaatua Tansanian talouspääkaupungissa Dar es Salaamissa. Konsultoiva insinööritoimisto on ilmoittanut lopettavansa toimintansa Tansaniassa.

Korruptio on ollut Tansaniassa muutenkin esillä viime aikoina. Maan pääministeri Edward Lowassa erosi helmikuussa korruptioskandaalin vuoksi. Myös maan keskuspankin johtaja erotettiin sen jälkeen, kun pankki maksoi tuntuvia summia lukuisille tekaistuille yrityksille.

Development Todayn mukaan skandaalien jälkimainingeissa Tansanialle suoraa budjettitukea antavat maat, muun muassa Suomi ja Ruotsi, ilmoittivat siirtävänsä päätöstä seuraavan budjettivuoden avusta. Tansania sai viime vuonna budjettitukea noin 440 miljoonaa euroa, josta Pohjoismaiden osuus oli noin neljännes.

Aseet pelottavat Angolassa

Angola. Angolan hallitus kehotti huhtikuun alussa YK:ta sulkemaan Luandassa neljä vuotta toimineen ihmisoikeustoimiston.

YK suostui vaatimukseen, mutta paikallisten tarkkailijoiden mukaan ihmisoikeustilanne ei ole kohentunut niin, että toimiston sulkeminen olisi ollut aiheellista. Huolenaiheena eivät ole pelkästään levottomuudet Cabindan maakunnassa. Angolassa järjestetään vaalit syyskuussa, ja ihmisoikeustarkkailijat pelkäävät, että odotettavissa on vaikeuksia.

Sisällissodan jäljiltä maassa on edelleen paljon aseita. Monet yksityiset ”turvayhtiöt” ovat aseistettuja. Suurimmat yhtiöt ovat korkeiden sotilasjohtajien ja hallituksen virkailijoiden omistamia.

Ei aseita maihin

Afrikka. Aseita Zimbabween kuljettanut kiinalaisalus on lähtenyt takaisin Kiinaan, koska se ei kyennyt toimittamaan lastiaan perille, kiinalaislähteet kertovat.

Huhtikuussa satamatyöntekijät Etelä-Afrikassa kieltäytyivät purkamasta aselastia. Eteläafrikkalainen oikeusistuin myös kielsi aseiden kuljettamisen maan läpi Zimbabween. Sama toistui Angolassa. Angolalaisen ammattiliiton jäsenet valvoivat, ettei aseita tuotu maahan.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on vaatinut kaiken aseviennin lopettamista Zimbabween, sillä aseita on epäilty käytettävän ihmisoikeusloukkauksiin.

Opettajat pakenevat väkivaltaa

Zimbabwe. Maaseudun koulujen opettajat pakenevat vaalien jälkeen puhjenneita väkivaltaisuuksia Zimbabwessa.

Moni opettaja toimi vaalitoimitsijana ja on nyt joutunut uhkausten ja hyökkäysten kohteeksi. Maan opettajajärjestön mukaan yli 1 000 opettajaa on pahoinpidelty ja yli sata koulua on joutunut sulkemaan ovensa.

Lukuvuoden loppukokeet pidetään kesäkuussa, ja opettajajärjestössä pelätään, että ilman opettajaa ja opetusta jääneet lapset ja nuoret eivät selviä päättökokeesta.

”Vuodesta 2008 uhkaa tulla Zimbabwen koulutuksen pahin vuosi”, sanoo opettajajärjestön pääsihteeri Raymond Majongwe.

Hallitus ja oppositio syyttelevät väkivallasta toisiaan.

Zimbabwen tilanne on ollut erityisen jännittynyt, koska maaliskuun lopun presidentinvaalien tulosten julkistaminen viivästyi toukokuun alkuun. Presidentinvaalin toinen kierros järjestetään kesäkuun lopulla. Oppositiopuolueen MDC:n jäsenet ovat syyttäneet presidentti Robert Mugaben hallitusta järjestelmällisestä väkivallasta oppositiota kohtaan.

Lapset pois vankilasta

Sambia. Vankila ei ole sopiva kasvuympäristö lapsille, on sambialaisen sosiaalihallinnon kanta. Hiljattain sosiaalityöntekijät Kabwen kaupungista Keski-Sambiassa hakivat Mukobekon vankilasta viisi äitiensä mukana vankilaan joutunutta lasta. Lapsista vanhin oli nelivuotias, nuorin vasta viiden kuukauden ikäinen.

Lapset vietiin vankilasta äitiensä suostumuksella. Ennen lasten luovutusta äidit saivat lainopillista neuvontaa ja lupauksen siitä, että vapauduttuaan he saavat lapset itselleen. Siihen saakka lapset asuvat sijaiskodeissa.

Kansanmurhasta epäillyn rahat jäihin

Kenia. Kenian hallitus jäädytti toukokuussa Ruandan kansanmurhaan osallisuudesta syytetyn liikemiehen Felicien Kabugan varat.

YK:n perustama kansainvälinen Ruanda-tuomioistuin asetti Kabugan syytteeseen vuonna 1998. Miljonääriä syytetään muun muassa aseiden levittämisestä ja etnisten ryhmien välistä vihaa lietsovan radioaseman johtamisesta.

Kenian viranomaiset ovat sanoneet Kabugan käyttävän huomattavia varojaan viranomaisten pakoiluun ja muiden etsintäkuulutettujen auttamiseen. Viranomaisten mukaan Kabuga omistaa vaimonsa kanssa useita Keniassa toimivia yrityksiä. Ruanda-tuomioistuimen mukaan Kabuga on viime vuosina vieraillut Keniassa useasti.

Ruandan vuonna 1994 tapahtuneessa kansanmurhassa sai surmansa yli 800 000 ihmistä.

Merihevoset palasivat Thamesiin

Britannia. Vielä 50 vuotta sitten Lontoon läpi virtaava Thames-joki oli löyhkäävä avoviemäri ja sitä kuvattiin biologisesti kuolleeksi. Nyt entisessä likaviemärissä uiskentelee monen sorttisia vesieläimiä, uusimpia paluumuuttajia ovat merihevoset.

Ensimmäiset lyhytkuonoiset merihevot (Hippocampus hippocampus) havaittiin jo puolitoista vuotta sitten, mutta kannan haluttiin antaa kasvaa ja asettua rauhassa ennen asian julkistamista.

Thamesin saastumista vastaan alettiin kamppailla 1960-luvun lopulla, eikä uusista viemäreistä enää ohjattu jätevesiä suoraan jokeen. Samoihin aikoihin teollisuuden päästöjä alettiin rajoittaa. Sen jälkeen elämä on palannut Thamesiin pikku hiljaa, ensimmäinen lohi joesta löydettiin jo vuonna 1974. Nyt siellä pulikoivat merihevosten lisäksi muun muassa aurinkoahvenet, kampelat ja ankeriaat. Jopa pyöriäiset nousevat toisinaan jokeen syömään.

Luvassa huonoa tuulta

Kambodzha. Meneillään oleva rotan vuosi ei näytä suosivan Kambodzhaa. Ei ainakaan, mikäli uskoo maan kuninkaallisen astrologin Im Borinin ennustuksiin. Ja monet uskovat – Borinin kerran vuodessa ilmestyvä ennustuskirja on aina ilmestyessään pokkareiden best seller.

Im Borin ennustaa Kambodzhaan Rotan vuodeksi pahoja tulvia, käsittämättömän rankkoja sateita ja huonoa riisisatoa. Inflaatio jatkaa laukkaamistaan, ruoan hinta nousee ja väkivalta lisääntyy. Suolakin kallistuu.

Jopa hallituksen korkeiden virkamiesten puolisot ovat Borinin mukaan huonolla tuulella koko vuoden, ja turhautuvat ja kiukustuvat helposti.

Leijonat pois lavalta

Etelä-afrikka. Eläinten vieminen oopperanäyttämölle on suututtanut eteläafrikkalaiset eläinsuojelujärjestöt. Niiden valtakunnallisen kattojärjestön NCSPCA:n mielestä kahden leijonan, tiikerin ja hevosten käyttäminen johannesburgilaisen teatterin esittämän Aida-oopperan ”rekvisiittana” on epäeettistä ja tuomittavaa.

Leijonien ja tiikerin vakituinen asuinpaikka on turistien suosimalla suojelualueella, josta niitä kuljetetaan näytöksiin ja takaisin. Hevoset ovat hankkineet esiintymiskokemusta poliisin palveluksessa.

NCSPCA kehottaa teatterilaisia käyttämään tervettä järkeä ja lopettamaan eläinten stressaamisen.

Free Tibet -lippuja ommeltiin Kiinassa

Kiina. Etelä-Kiinassa, Guangdongin maakunnassa tekstiilitehtaan työläiset luulivat ompelevansa mitä tahansa värikkäitä lippuja. Sitten joku heistä huomasi televisiosta, että samanlaisia liehuteltiin Tiibet-mielenosoituksissa. Tarkkaavainen työläinen ilmoitti havaintonsa poliisille.

Tehtaan omistaja kertoi viranomaisille, että tilaus oli tullut ulkomailta, eikä hänellä ollut käsitystä siitä, mitä lipuissa luki tai mihin tarkoitukseen ne oli tilattu.

Lopulta laatikoittain Free Tibet -tekstillä varustettuja lippuja päätyi poliisin haltuun, mutta viranomaiset epäilivät, että osa tuotteista oli jo ehditty toimittaa tilaajalle.

Bhutanin ministerit jäävät ilman kakkosautoa

Bhutan. Vastedes maan ministerit saavat tyytyä yhteen autoon, päätti Bhutanin hallitus. Aiemmin jokaiselle ministerille on hankittu kaksi autoa, yksi työ- ja toinen yksityiskäyttöön.

Pääministeri saa kulkupelikseen Toyota Land Cruiserin, muiden ministerien on tyytyminen pienempiin Toyota Pradoihin. Myös korkeat virkamiehet saavat käyttöönsä Pradot. Parlamentaarikoille puolestaan saa riittää Toyota Yaris polttoaineineen ja huoltoineen. Yariksen sijaan kansanedustaja voi valita 700 000 ngultrumin eli noin 10 600 euron könttäsumman.

Päätös koskee myös tulevaisuutta – sen mukaan Toyota Land Cruisereita ei jatkossakaan valtion varoista hankita muille kuin pääministerille ja kuninkaallisen perheen jäsenille.

Vihersissit soluttautuvat puutarhoihin

Maailma. Vanhan viisauden mukaan tärkeintä elämässä on puutarhanhoito. Oman puutarhan

puuttuessa aktiiviset kansalaiset eri puolilla maailmaa ovat siirtyneet suoraan toimintaan ja ryhtyneet puutarhasisseiksi.

Puutarhasissit tuikkaavat istutuslapionsa lupaa kysymättä muiden multiin ja kylvävät siemeniä ja pistokkaita joutomaille. Sissit toimivat soluissa, joiden tarkoin organisoidut iskut näkyvät kukkivina liikenteenjakajina tai parsaa puskevina pientareina. Suomessa hamppuaktivistit ovat tehneet istutusiskuja muun muassa liikenneympyröihin, mutta yhtään puutarhasissisolua ei ole tiettävästi toiminnassa.

Pohjimmiltaan puutarhasisseily on tietenkin poliittista toimintaa, jonka tarkoitus on kyseenalaistaa niin maan käyttö- kuin omistusoikeuskin.

Tyhmä kysymys: partakone vai -terät?

Palstalla kysytään kysymyksiä, jotka mietityttävät, mutta joita ei muualla kehtaisi esittää.

Ekologisinta lienee antaa parran kasvaa. Mutta jos haluaa karvoistaan eroon – joko naamassa tai säärissä – kumpi on ekologisempi valinta sähkölaite vaiko irtoterät?

Eettisen kuluttamisen neuvoja Juha Beurling Kuluttajaliitosta vastaa:

“Jos partansa ajaa vain harvoin, ei sen takia kannata hommata sähkölaitetta. Mutta jos parran ajaa usein, voi parranajokone olla parempi vaihtoehto riippuen siitä, mistä sähkö tulee. Esimerkiksi itse haluan edistää tuulisähkön käyttöä, joten minulle sähköparranajokone on hyvä vaihtoehto.

Lisäksi, jos höylää paljon, kuluu irtoteriäkin paljon. Vaikka irtoterä on pienikokoinen, kuluu sen valmistamiseen silti huomattavan paljon energiaa.

Kuluttaja-lehdessä 8/2007 on vertailtu parranajokoneita eri ominaisuuksiltaan. Ympäristönäkökulmasta sekä muilta ominaisuuksiltaan parhaaksi tässä vertailussa selvisi Philips HQ 6699.”

Kuukauden kamppis: Burman asialla

Vaikuttamistyö on järjestömaailman uusi hitti. Minkä kaiken puolesta maailmalla kampanjoidaan?

Vaikka Burma ei Pohjois-Korean tapaan ole ulkomaalaisilta suljettu, on se sitä omille kansalaisilleen. Ulkomaille matkustaminen on rajoitettua ja sotilasjuntan avoin vastustaminen vaarallista. Sotilasjuntan säätelemästä maasta oli vaikeaa saada tietoa jo ennen kun juntta Nargis-hirmumyrskyn jäljissä kiristi ulkomaalaisten pääsyä maahan.

Silti Burmaa, viralliselta nimeltään Myanmaria, koskevaa tietoa löytyy internetistä paljon. Siitä valtaosa on erilaisten järjestöjen kokoamaa tai tuottamaa. Burman asiaa ajavia järjestöjä toimii kymmenissä maissa, yksi ammattimaisimmin toimivista on Isossa-Britanniassa vuodesta 1991 lähtien toiminut Burma Campaign. Järjestö tunnustaa avoimesti väriä: se tukee vuonna 1990 vaalit voittanutta demokratialiikettä ja Aung San Suu Kyitä, jota juntta on pitänyt kotiarestissa.

Vaikka burmalaisten pääsy internettiin on kotimaassa rajoitettua, löytyy verkosta myös burmankielistä uutisointia. Esimerkiksi Japanin Burma-kampanjan sivuilla on burmankielinen uutisosio, samoin Burma-uutisointiin keskittyneellä Mizzima News -sivustolla.

Juntan valtaa tukevia järjestöjä tai uutissivuja ei itse maan ulkopuolelta juuri löydy.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2008

Mikko von Hertzen on enemmän kaunosielu kuin rokkitähti

 

HELI SORJONEN

vox.jpg

Mikko von Hertzen rakastaa rokkia – ja Kulosaaren rauhaa.

 

Kulosaaren kasinon linnunkakkaisella laiturilla farkkuihin ja huppariin sonnustautunut mies vaihtaa asentoa valokuvaajan käskyjen mukaan: nojaa käsiinsä, korjaa hiuksiaan kasvoilta, istuu, loikoilee, sulkee silmät, avaa ne jälleen. Kun kuvaaja pyytää häntä katsomaan kohti taivasta ”niin että siinä on sitä jotakin”, mies tottelee mutta irvistää, huvittuneesti, ja tokaisee ”Ai sitä mun sisäistä rauhaa, josta kaikki puhuu”.

Mies on Mikko von Hertzen, 35, veljiensä kanssa perustamansa bändin, Von Hertzen Brothersin, laulaja, kitaristi ja lauluntekijä. Hän asuu Helsingin Kulosaaressa, ja paikallisen rantaravintolan laiturinnokka on hänen oma paikkansa. Tai no, hänen ja lintujen. Lokkien, tiirojen, meriharakoiden ja hanhien kakofonia ei tunnu von Hertzeniä vaivaavan, päinvastoin, hän näyttää – rauhalliselta.

”Tänne mä tulen, kun haluan olla yksin, täällä on suojassa katseilta. Tämä on tärkeä lapsuudenmaisemani, tuossa rannassa oli mun äidin vanhempien koti. Täällä me ollaan broidien kanssa kirmattu lapsina, ja tuossa kasinolla oli mutsin ja faijan hääjuhla.”

Mikko von Hertzen puhuu paljon perheestään, erityisesti veljistään. Eikä ihme, takana on sentään tiivis puolitoistavuotinen, jonka aikana veljesten bändin uusi levy, Love remains the same, synnytettiin. Isoveli Kie von Hertzen soittaa bändissä kitaraa ja pikkuveli Jonne von Hertzen bassoa.

Enemmän taidetta kuin muuta

Veljesten musiikki on progressiivista rokkia, häpeilemättömän mahtipontista mutta yhtä aikaa melodista, jopa herkkää. Runollisissa sanoituksissa, jotka ovat Mikko von Hertzenin käsialaa, toistuvat sellaiset sanat kuin rakkaus, aurinko, sade ja pimeys.

”Oliks se susta raskas?” von Hertzen kysyy, huolestuneena, kun kiitän häntä kuuntelukokemuksesta. ”Tosi moni on nimittäin sanonut, että se levy on raskas.”

Raskas ei, monitasoinen kyllä. Vaatii kuuntelijaltaan kaunosieluisuutta. Kaunosielu on sana, joka kuvaa myös Mikko von Hertzeniä. Ainakaan hän ei myönnä olevansa rokkitähti.

”No, mut en mä ole rokkitähti. Mulla on vaan sisäinen pakko, tarve saada jotain luovaa ulos, se on mun tehtävä, rokkitähteydellä ei ole mitään tekemistä sen kanssa. Me ollaan rokkareita, joo, mutta silti meidän musa on mun mielestä enemmän taidetta kuin mitään muuta. Me ollaan Kien ja Jonnen kanssa sellasia tyyppejä, että me ehkä funtsitaan asioita enemmän kuin perusrokkibändi, se prosessi levyä tehdessä on aika syvä, mikä toivottavasti välittyy kuuntelijoillekin.”

Ukkonen alkaa jyrähdellä horisontissa, ja joudumme jättämään idyllisen kasinon rannan. Vaikka Kulosaari on vauras diplomaatti- ja huvilakaupunginosa, sen sydämestä löytyy silti ehta ostari – sellainen 60-luvulla rakennettu, parhaat päivänsä nähnyt.

Pub Kuparilyhty ostarin toisessa kerroksessa ei ole varsinainen kaunosielujen kohtaamispaikka, mutta sekään ei saa Mikko von Hertzeniä vaihtamaan rokkarin puheenparteen. Hän hakee kahvin tiskiltä ja avaa keskustelun tiukasti silmiin katsoen:

”Yksi mielenkiintoinen juttu on muuten se, että samana päivänä kuin meidän levy ilmestyi, Suomessa ilmestyi varmaan 20 muuta levyä ja koko maailmassa kymmeniä tuhansia. Että vaikka tällä asialla on itselle iso merkitys, se on kuitenkin aika suhteellista.”

Tien päässä – tai uuden alussa?

Mikko von Hertzen löysi rokin teini-iässä, jolloin piano ja klassinen musiikki vaihtuivat rumpukapuloihin. Pian hän soitti rumpuja Egotrippi- ja Lemonator-bändeissä. 24-vuotiaana hän oli saanut tarpeekseen.

”Mä olin tehnyt sitä niin monta vuotta ja niin täysillä, että musta tuntui, että mä olin tullut tieni päähän.”

Jo aikaisemmin oli herännyt ajatus siitä, että elämässä täytyi olla jotain muuta, jotain onnellisempaa ja todempaa.

Von Hertzen luki hengellistä kirjallisuutta ja alkoi etsiä itselleen mestaria, joka voisi ohjata häntä henkisen kasvun tiellä. Mestari, äiti Amma, löytyi vuonna 1997 Tukholmasta.

”Olin heti myyty mies. Kun hän halasi ja kuunteli mua, tuntui kuin mä olisin aina seurannut häntä. Hän on ihminen, joka on kohdannut elämässään vaikeuksia, mutta tehnyt siitä huolimatta asioita, jotka on kokenut oikeiksi.”

Äiti Amma on köyhistä oloista lähtöisin oleva intialainen hengellinen opettaja, joka on käynyt Suomessakin asti halaamassa ihmisiä. Amman keskeisiä teemoja ovat rauha, rakkaus ja myötätunto.

Halaamisen ja opettamisen lisäksi Amma myös pyörittää seuraajiensa ja vapaaehtoistyöntekijöiden avulla hyväntekeväisyyshankkeita eri puolilla maailmaa.

Pian Amman tavattuaan Mikko von Hertzen muutti Intian Amritapurissa sijaitsevaan äiti Amman keskukseen, ashramiin – ja on asunut siellä valtaosan viimeisestä kymmenestä vuodesta. Ja vaikka tämä kesä kuluu kiertueella veljien kanssa, talvella on edessä paluu Intiaan.

”Intia ei ole materialistinen maa vaan henkinen. Olen nähnyt siellä välähdyksiä oikeasta onnellisuudesta kylissä, joissa ei ole väritelkkaria, mutta joissa se loiste lasten silmissä on jotain, mitä täällä meillä ei näe. Kyllä se laittaa miettimään onnellisuuden reseptiä”, Mikko von Hertzen sanoo.

”Me suomalaiset ajatellaan, että Suomi on edistyksellinen länsimaa ja Intia miltei kehitysmaa, mutta silti siellä on jotain, mikä meiltä puuttuu: lämpö ihmisten väliltä. Meiltä suomalaisilta on ykseydentunne kadoksissa.”

Nuori von Hertzen lähti Intiaan aikomuksenaan luopua musiikista, lopullisesti. Onkin kiittäminen äiti Ammaa siitä, että festareita kiertää tänä kesänä bändi nimeltä Von Hertzen Brothers.

”Mä menin Intiaan palvelemaan ihmisiä. Mä olin, että rokki saa jäädä, mutta jo Tukholmassa äiti Amman tapaamisessa päädyin läpsyttelemään bongorumpuja.”

Ja myöhemmin joka kerta, kun von Hertzen tapasin äiti Amman, hän pyysi miestä laulamaan. ”Mä tajusin aika pian, että musiikista irtautuminen ei onnistu, vaan että se on mun polku, että mun on pidettävä sitä yllä.”

Lootusasennosta ja rokista

Von Hertzen opetteli soittamaan intialaista harmonia ja laulamaan parisataa pääosin hindin- ja malayalaminkielistä hengellistä laulua, joita äiti Amman tilaisuuksissa esitetään. Ja onpa von Hertzen säveltänyt lauluja mestarilleenkin.

”Äiti Amma halusi laulaa kiertueellaan myös englanniksi ja pyysi minulta biisiä. Kärsin silloin totaalisesta writer’s blockista, jota oli jatkunut puolitoista vuotta. Mutta kului vain neljä tuntia, kun biisi oli valmis. Amman sanoissa on niin paljon voimaa, jumalallista voimaa.”

”Muutenkin parhaat biisit tulevat juuri noin. En mä ole niitä tehnyt, ne vain tulevat, se on mystistä hommaa. Niin mä ajattelen, eikä se ole mikään salaisuus. Musta se on terve tapa ajatella. Ja mä uskon, että taiteilijat tietää, mistä mä puhun.”

Mutta vaikka elämä äiti Amman luona oli täyttä, rokki ei ottanut unohtuakseen. Alkoi syntyä biisejä – sellaisia, joita ei ollut tarkoitettu lootusasennossa esitettäviksi. Niitä on kuultu ennen uutta levyä jo veljesten esikoisella Experience (2001) ja toisella, Emma-palkitullakin, albumilla Approach (2006).

”Mä voin toki istua lootusasennossa tuntikausia ja laulaa jumalille, mutta silloin, kun mulla on kitara kädessä ja mä huudan mikkiin 250 desibelin voimalla jotain meidän biisiä, niin se on mua. Mun on helpompi lähtee mukaan, unohtaa itseni.”

Himalajan kokoinen kaipuu

Mikko von Hertzenille rokkibändi on ennen muuta väline, jonka avulla tehdä muut – ja siinä samalla itsensä – onnelliseksi. Onnellisuus taas syntyy hänen mukaansa siitä, että pystyy unohtamaan itsensä. Niinpä hänen puheessaan viihtyvät samoissa lauseissa sellaiset sanat kuin rokki, autuus ja ykseys.

”Meidän musiikissa lähtökohtana on tietty kaipaus. Vaikka se on tuhdisti soitettua rokkia, siinä on toinenkin taso, visio ykseydestä. Siitä, että kun kaikki ohjaavat energiaa yhteen suuntaan ja se kaipuu kohdistuu johonkin ylevämpään, ylevöitymiseen, me voidaan olla autuaita. Meidän musa on tehty ihmisille, jotka kaipaavat eheyteen, kaipaavat jonkinnäköistä autuutta, silloin se kolisee.”

Ei siis rokkitähden puhetta, vieläkään.

”Mä tiedostan joo, että kun välineenä on rokkibändi, se tekee tästä kinkkisempää”, von Hertzen myöntää.

Luulisi myös, että autuuden saavuttaminen on erityisen vaikeaa, kun on rokkibändin keulakuva. Eikös sellaisena olemiseen liity paljon henkilöpalvontaa ja kaikenlaista hyvin, noh, maallista?

”Ei sillä ole mitään merkitystä. Äiti Ammankin ympärillä on koko ajan valtava härdelli, mutta hän itse sanoo, että hän on palvelijoiden palvelija. Sellaista asennetta jokaisen pitäisi itsessään kultivoida.”

Von Hertzen tavoittelee autuutta musiikin lisäksi muun muassa henkisillä harjoituksilla: toistelee mielessään mantraa metrossa tai ajattelee hyviä asioita tuntemistaan ihmisistä. Silti mikään ei vedä vertoja musiikille – rokille.

”Mä olen opiskellut aika paljon näitä asioita ja alkanut ymmärtää, että meidän pitää yksinkertaisesti pystyä työntämään oma keho ja minuus syrjään ja siinä mua auttaa eniten musiikki, siksi se on mun polku, siksi mä sitä teen.”

”Kun ahdistavasta suorittamisesta pääsee esimerkiksi lavalla, voi päästää irti ihan kaikesta. Joskus on käynyt niin, että kun biisi on ohi, mä huomaan, että kadotin itseni. Se on armoa, virtaa, johon on hypättävä ja sen jälkeen on hyvä ja puhdas olo, vaikka oltaiskin vaan vedetty rokkia jossain savuisessa luolassa.”

Von Hertzen on vähän aikaa hiljaa, hakee sanoja.

”Välillä se mun kaipuu on niin suurta, siis sellasta Himalajan kokoista, että mä en tiedä mitä mä tekisin, ellen pääsisi päästämään täysillä. Kuulostaako tämä hullulta?”

Ei, eipä kai. Samasta syystä yleisökin sinne festareille tulee: päästämään täysillä, sulautumaan, unohtamaan itsensä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2008