Toisinajattelijat musisoivat Maailma kylässä -festivaalilla

Dissidenten soittaa sekä uutta materiaalia että vanhoja hittejä.

Maailmanmusiikin uranuurtaja Dissidenten esiintyy Maailma kylässä -festivaalilla.

”Esitämme festivaaleilla lähinnä materiaalia uudelta levyltämme. Soitamme myös jotain vanhoja hittejämme kuten ’Fata Morgana’ ja ’Telephone Arab’”, Uve Müllrich Dissidentenistä kertoo.

Dissidentenin uusi levy Tangier Sessions julkaistiin netissä huhtikuussa. Levykauppoihin uusi julkaisu ilmestyy elokuussa.

Dissidentenin perustivat 1980-luvun alussa Berliinissä Uve Müllrich, Marlon Klein ja Friedo Josch. Yhtyeen nimi tarkoittaa suomeksi toisinajattelijoita.

”Tavallaan valitsimme maailmanmusiikin tyylilajiksemme vastustaaksemme angloamerikkalaisen musiikkiteollisuuden valtaa”, Müllrich valottaa.

Yhtye teki ensimmäisen levynsä Intiassa intialaisten muusikoiden avustamana. Sen jälkeen se on kiertänyt maailmaa, ja tehnyt paljon yhteistyötä muun muassa pohjoisafrikkalaisten muusikoiden kanssa.

Levyjä on nauhoitettu Mumbaista Madridiin ja Tangerista Berliiniin. Levyjä on kertynyt yli toistakymmentä.

Maailmanmusiikki on kokenut suuren murroksen sen jälkeen kun Dissidenten aloitti 1980-luvun alussa.

”Kun aloitimme muiden maanosien musiikkien kohtaamisen, meidän piti mennä itse paikan päälle.

Ei ollut muuta vaihtoehtoa. Radiossa soitettiin vain valtavirtaa. Pakkasimme instrumentit bussiimme, ja lähdimme matkaan. Silloin joutui todella näkemään, tuntemaan, haistamaan ja kuulemaan musiikin kaikista konkreettisimmalla tavalla”, Müllrich kertoo.

Hän ei pidä hyvänä sitä, että näinä aikoina kaiken voi löytää internetistä. ”Nykyään ei synny suoraa kontaktia toisen kulttuurin muusikkoon, mikä on vähän surullista.”

Julkaistu Kumppani-lehdessä 5/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!