Miltä näyttää missi?

Miss Landmine -valokuvanäyttely rantautuu Suomeen.

Kaunis nainen poseeraa uima-altaan äärellä: turkoosi vesi kimmeltää, naisella on hopeinen tiara päässään. Katson vielä toisen kerran: miten hauskaa, hän on raskaana oleva missi! Hymyilyttää.

Katsoessani kuvaa kolmatta kertaahuomaan, että kysymys ei olekaan vatsasta. Naisella ei ole toista jalkaa.

Kansainvälinen teatterifestivaali Baltic Circle tuo Suomeen tuoreen näyttelyn: norjalaisen ohjaaja-näyttelijä Morten Traavikin suunnitteleman ja Gorm K. Gaaren kuvaaman Miss Landmine -valokuvanäyttelyn.

Traavik järjesti Angolassa kauneuskilpailun naisille, jotka ovat menettäneet jonkin raajoistaan maamiinan vuoksi. Ajatus sai alkunsa muutamia vuosia sitten, kun Traavik vieraili juuri 27-vuotisesta sisällissodasta selvinneessä Angolassa. Maamiinoja oli kaikkialla, liikkuminen oli vaikeaa.

Ja paljon oli myös ihmisiä, jotka olivat jo menettäneet raajansa maamiinan vuoksi.

Kohuako vain?

Miss Landmine -kilpailu huipentui huhtikuun alussa finaaliin, jonka voitti Augusta Hurica pääkaupungista Luandasta. Internetissä käydyn katsojaäänestyksen voitti Marina Restino Manuel Cuanza Sulin provinssista.

Naiset poseeraavat kuvissa kuin missit konsanaan. Miss Landmine on saanut maailmalla paljon huomiota, eikä ainoastaan positiivista. Järjestöt ovat syyttäneet sitä naisia alentavaksi, jopa hyväksikäytöksi ja kohuhakuiseksi.

Traavik ei anna kohun hetkauttaa. Hän toivoo maamiina-projektin leviävän myös muihin maihin, joissa maamiinat aiheuttavat pahaa. Mies suunnittelee jo Miss Landmine Cambodia 2009 -kilpailua.

Hankkeen internetsivuilla Miss Landmine -manifesti juhlistaa todellista kauneutta ja vammautuneiden ylpeyttä sekä voimaa. Manifesti haluaa korvata passiivisen ’uhri’ -termin sanalla ’selviytyjä’.

Onneton stand-up esitys

Baltic Circle -ohjelmistoon kuuluu myös toinen Morten Traavikin työ, ohjaus Remember me.

Helsingissä Esplanadilla ja Rautatientorilla nähtävässä esityksessä korealaissyntyinen aktivisti ja saarnamies Nabi matkaa Korean ja Yhdysvaltain väliä, kritisoiden yhteiskuntien keskinkertaisuutta ja pysähtyneisyyttä ja etsien onnea.

Remember me -esitys sanoo olevansa ”jälleen yksi tuhoon tuomittu yritys tehdä taiteesta merkityksellistä, onneton stand-up esitys, viimeinen varoitus yleisölle”.


Kansainvälinen Baltic Circle -teatterifestivaali 9.-17.5. Helsingissä.

Miss Landmine -näyttely Kiasmassa 13.-17.5.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 5/2008