Ja tehokkain järjestö on…

Nettisivusto asettaa järjestöt tehokkuusjärjestykseen.

Tiedätkö mikä on Suomen tehokkain järjestö? Tuskin. Mutta Yhdysvalloissa toimivia järjestöjä laitetaan järjestykseen jo useammankin arvioijan toimesta.

Järjestöjen rankkaajista tunnetuin on Charity Navigator -nettisivusto, joka asettaa järjestöt järjestykseen niiden tehokkuuden mukaan. Parhaiten raha-asiansa hoitaville on luvassa neljä tähteä, paarioille yksi. Tiedot kerätään järjestöjen vuosittain verottajalle tekemistä selvityksistä.

Järjestökentällä liikkuvat suuret rahat. Kymmenen suurimman yhdysvaltalaisjärjestön kulujen yhteenlaskettu summa ylsi 10 miljardiin dollariin viime vuonna. Yksin Amerikan punaisen ristin vuoden 2007 budjetti ylitti viisi miljardia dollaria.

Sivusto julkaisee myös erilaisia top ten -listoja. Kaikki listaukset eivät ole niille päässeiden kannalta mairittelevia: listoja on julkaistu niin tehottomimmista varainhankkijoista, ylipalkatuimmista järjestöpomoista kuin suurimmista hallintokuluistakin.

Sivusto on suunniteltu palvelemaan lahjoittajia, jotka haluavat valita rahoilleen mahdollisimman tehokkaan kohteen. Yhdysvalloissa voittoa tavoittelemattomille järjestöille suunnatuista lahjoituksista voi saada verohelpotuksia, ja lahjoituksia käytetään osana verosuunnittelua.

Sivusto arvioi vain sellaisia järjestöjä, joiden kotipaikka on Yhdysvalloissa ja jotka ovat toimineet vähintään neljä vuotta. Järjestöt voivat toimia kansainvälisesti.

Charity Navigatorin tapa arvioida järjestöjen tehokkuutta on saanut osakseen myös kritiikkiä: arvioissa painotetaan ennen kaikkea rahankäytön ja varainkeruun tehokkuutta. Itse toiminnan sisältöön tai tehokkuuteen ei sivuston arvio yllä.

Sitä, kuinka hyvin yksittäinen järjestö pystyy maailmaa parantamaan, ei sivusto pyrikään pukemaan numeroiksi.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 3/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!