Potkutellen läpi tumman talven

Kumppani esittelee kuukausittain kapineen, joka tekee elämästä vähän kelvollisempaa.

Ah, niitä aikoja, kun kaupungissakin saattoi kulkea potkukelkalla! Oli lunta, ei pelkästään mustaa asfalttia tai hiekotushiekalla kuorrutettuja, yksittäisiä lumenhippusia.

Sen, joka halajaa liikkua potkien, on saatava potkutella, vaikka elämmekin läpi talvettomien talvien. Potkuttelu on hyvästä, ekologista ja lihaskuntokin kasvaa. Vaihtoehtoja on useita.

Yksi ratkaisu löytyy potkupyörästä – tuosta oivasta ja ympärivuotisesta menopelistä, jolla liikkumisen ovat ymmärtäneet tähän mennessä ainoastaan vanhukset.

Potkukelkka kehiteltiin Ruotsissa 1800-luvulla jääkulkuneuvoksi saaristoon. Suomessa menopelejä valmistaa melkeinpä ainoastaan E. S. Lahtinen Oy. Nyt kelkkayhtiö on kehitellyt vieläpä citypotkurin, joka on perinteistä potkupyörää lyhyempi, kevyempi ja näppärämpi kaupungilla. Citypotkuri mahtuu myös hissiin.

Innokas voi tietysti rakentaa perinteiseen kelkkaan itsekin rullat, mutta turvalliselta se ei kuulosta. Sen sijaan tavalliseen potkukelkkaan voi ostaa lisävarusteena pyöräsarjan.

Potkukelkka, potkupyörä, citypotkuri – intopotkijalla on mistä valita. Kunpa joku keksisi vielä suunnitella menopeleistä hiukan katu-uskottavamman näköisiä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 2/2008