Potkutellen läpi tumman talven

Kumppani esittelee kuukausittain kapineen, joka tekee elämästä vähän kelvollisempaa.

Ah, niitä aikoja, kun kaupungissakin saattoi kulkea potkukelkalla! Oli lunta, ei pelkästään mustaa asfalttia tai hiekotushiekalla kuorrutettuja, yksittäisiä lumenhippusia.

Sen, joka halajaa liikkua potkien, on saatava potkutella, vaikka elämmekin läpi talvettomien talvien. Potkuttelu on hyvästä, ekologista ja lihaskuntokin kasvaa. Vaihtoehtoja on useita.

Yksi ratkaisu löytyy potkupyörästä – tuosta oivasta ja ympärivuotisesta menopelistä, jolla liikkumisen ovat ymmärtäneet tähän mennessä ainoastaan vanhukset.

Potkukelkka kehiteltiin Ruotsissa 1800-luvulla jääkulkuneuvoksi saaristoon. Suomessa menopelejä valmistaa melkeinpä ainoastaan E. S. Lahtinen Oy. Nyt kelkkayhtiö on kehitellyt vieläpä citypotkurin, joka on perinteistä potkupyörää lyhyempi, kevyempi ja näppärämpi kaupungilla. Citypotkuri mahtuu myös hissiin.

Innokas voi tietysti rakentaa perinteiseen kelkkaan itsekin rullat, mutta turvalliselta se ei kuulosta. Sen sijaan tavalliseen potkukelkkaan voi ostaa lisävarusteena pyöräsarjan.

Potkukelkka, potkupyörä, citypotkuri – intopotkijalla on mistä valita. Kunpa joku keksisi vielä suunnitella menopeleistä hiukan katu-uskottavamman näköisiä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 2/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!