Näkökulmat

Nauti hartaudella

Islamista on tulossa muodikasta.

Osaatteko kuvitella, mitä seuraa, kun läntinen kulutuskulttuuri ja islam lyövät hynttyyt yhteen? Kyseiseen kulttuuri-hybridiin voi tutustua pitämällä silmät auki seuraavalla Lontoon tai New Yorkin matkalla.

Tuhannet suuren maailman nuoret näyttävät tänä päivänä viestivän, että muslimien on korkea aika vilkaista peiliin. Yhtenäisyyden rakentaminen pitämällä jokaista muslimia globaalin geopolitiikan uhrina on aikansa elänyt ajattelumalli. Muslimien tulisi olla ennenkaikkea omanarvontuntoisia ja ylpeitä vakaumuksestaan.

Etenkin Yhdysvaltojen afroamerikkalaisten muslimien parissa islam tarjoillaankin kilpailukykyisenä ja esteettisesti tyylikkäänä uskontona. Vaikutelmalta ei voi välttyä vierailtuaan koripallotähti Tariq Abdelwahidin omistaman Da’wa-urheiluvaatebrändin nettisivuilla tai vilkaistuaan hollantilaisen Capstersin uusia islamilaisia uima- ja aerobicasuja.

Yhdysvalloissa islam on soluttautunut hiljattain myös afroamerikkalaiseen mainonnan kulttuuriin. ”Believe in what you wear”, eli ”pukeudu uskottavasti”, mainostaa Muslim Gear, yhdysvaltalaisten muslimitaustaisten rap-artistien suosima vaatemerkki. Virvoitusjuoma Mecca-Cola puolestaan panostaa näppärään sanaleikkiin tarjotessaan vaihtoehdon ”sitoutuneille” asiakkaille: ”Drink with commitment”, juo sitoumuksella.

Kaiken taustalla on kaiketi ajatus siitä, että islam on tuotteistettavissa yksilölliseksi valinnaksi, joka istuu saumattomasti moderniin läntiseen yhteiskuntaan – eläähän miltei kolmannes maailman muslimeista vähemmistöinä perinteisen islamilaisen maailman ulkopuolella. Uskonnollista vakaumusta ei tule mieltää ainoastaan moraalisena pääomana, vaan se voi olla yhtä lailla Lontoo Cityssä työskentelevän urakeskeisen muslimin menestyksen salaisuus.

Moni läntisten muslimiyhteisöjen tilasta huolestunut huokaisee varmaankin helpotuksesta. Alati kasvava joukko musliminuoria on tekemässä pesäeroa poliittisen islamin lännenvastaisesta perinteestä; nyt uskonnolle pyritään antamaan läntiset, modernit ja positiiviset kasvot. Trendikäs muslimi osaa myös nauraa – jopa itselleen.

Allah made me funny (Allah teki minusta hauskan) -koomikkoryhmän päätähti amerikkalainen Azhar Usman tapaa avata shownsa muslimitervehdyksellä:

”As- salamu ’Aleikum.”

Sitten tuuheapartainen, hiippapäinen mies jatkaa:

”Käännän tuon äskeisen lauseen niille, jotka eivät ymmärtäneet. Se tarkoittaa, että aion tappaa teidät.”

Brooklyniläisyleisö räjähtää nauruun.


Kirjoittaja on antropologi ja islamin tutkija Helsingin
Yliopistossa.


Julkaistu Kumppani-lehdessä 2/2008

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!