Kuivuri

Kumppani esittelee kuukausittain kapineen, joka tekee elämästä vähän kelvollisempaa.

Tuuli ja aurinko säilövät maut ja vitamiinit, sen ovat tienneet niin Jäämeren kalastajat kuin Toscanan tomaattifarmaritkin. Räntäsateessa kyyhöttävän suomalaisen salainen ase on kuivuri. Useimmat kuivurit toimivat lämpövastuksen ja puhaltimen avulla.

Mitä kapineella sitten voi kuivata? Mitäpä ei voisi! Nerokas masiina hanskaa hedelmät, vihannekset, marjat, kalan, äyriäiset, kananmunan, lihan, yrtit…

Ravintoarvot säilyvät parhaiten, kun lämpötila kohoaa hitaasti eikä kiipeä leppoisaa kuumemmaksi. Työtehoseuran kokeissa esimerkiksi ruusunmarjan C-vitamiinista hukattiin alle yhdeksän prosenttia. Nokkosen vitamiineista saatiin talteen viimeinenkin.

Kuivatut tuotteet vievät vähän varastointitilaa ja ovat keveitä vaikkapa retkeilijän repussa. 400 gramman jauhelihasatsi hupenee kuivurissa neljännekseen. Oikein varastoituina kuivatut tuotteet säilyvät vuosia.

Erityisen hyvin kuivattaminen sopii sienille. Passeleita lajikkeita ovat esimerkiksi korvasieni, mustatorvisieni ja lampaankääpä.

Tarkanmarkansäilöjä voi timpuroida kuivurin itsekin. Tarvitaan vain ritilöitä, puhallin ja laatikko, johon saa hyvän ilmanvaihdon. Laiskan omakotitaloasujan ratkaisu on levittää sienet sanomalehdelle pesuhuoneen lämmitetylle lattialle. Myös saunanlauteet ja jälkilämpö ovat hyvä yhdistelmä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!