Kuivuri

Kumppani esittelee kuukausittain kapineen, joka tekee elämästä vähän kelvollisempaa.

Tuuli ja aurinko säilövät maut ja vitamiinit, sen ovat tienneet niin Jäämeren kalastajat kuin Toscanan tomaattifarmaritkin. Räntäsateessa kyyhöttävän suomalaisen salainen ase on kuivuri. Useimmat kuivurit toimivat lämpövastuksen ja puhaltimen avulla.

Mitä kapineella sitten voi kuivata? Mitäpä ei voisi! Nerokas masiina hanskaa hedelmät, vihannekset, marjat, kalan, äyriäiset, kananmunan, lihan, yrtit…

Ravintoarvot säilyvät parhaiten, kun lämpötila kohoaa hitaasti eikä kiipeä leppoisaa kuumemmaksi. Työtehoseuran kokeissa esimerkiksi ruusunmarjan C-vitamiinista hukattiin alle yhdeksän prosenttia. Nokkosen vitamiineista saatiin talteen viimeinenkin.

Kuivatut tuotteet vievät vähän varastointitilaa ja ovat keveitä vaikkapa retkeilijän repussa. 400 gramman jauhelihasatsi hupenee kuivurissa neljännekseen. Oikein varastoituina kuivatut tuotteet säilyvät vuosia.

Erityisen hyvin kuivattaminen sopii sienille. Passeleita lajikkeita ovat esimerkiksi korvasieni, mustatorvisieni ja lampaankääpä.

Tarkanmarkansäilöjä voi timpuroida kuivurin itsekin. Tarvitaan vain ritilöitä, puhallin ja laatikko, johon saa hyvän ilmanvaihdon. Laiskan omakotitaloasujan ratkaisu on levittää sienet sanomalehdelle pesuhuoneen lämmitetylle lattialle. Myös saunanlauteet ja jälkilämpö ovat hyvä yhdistelmä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2008