Pesupähkinät

Kumppani esittelee kuukausittain kapineen, joka tekee elämästä vähän kelvollisempaa.

Ei enää pesujauhetahroja mustissa puseroissa, ei keinotekoista raikkauden hajua vaatteissa! Ekokauppojen mainosten mukaan intialaiset pesupähkinät nimittäin pesevät pyykin ilman ihmisen keksimiä kemikaaleja, hajusteita tai muita lisäaineita.

Tarkalleen ottaen pesupähkinät, Sapindus mukurossi -puun hedelmät, eivät tosin ole pähkinöitä vaan kirsikan kaltaisia luumarjoja. Ne sopivat siis myös pähkinäallergikoille. Marjat kasvavat Pohjois-Intiassa ja Nepalissa, ja ne sisältävät saponiinia, luonnon omaa puhdistusainetta.

Saponiinia liukenee pesupähkinän kuoresta yli 30 celsiusasteen lämpöisessä vedessä.

Koneelliseen tarvitaan korkeintaan kahdeksan kuoren puolikasta. Loppuunpestyt kuoret kelpaavat kompostoitaviksi.

Varoituksen sanana mainittakoon kuitenkin, että pesupähkinät eivät pese pyykkiä keinoaineiden tavoin ”syväpuhtaaksi”. Luonnollinen puhtaus riittää.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 10/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!