Vuoteen 2010 mennessä puolet Tansanian parlamenttiedustajista tulisi olla naisia. Tavoitetta ajavat monet kansalaisjärjestöt yhdessä ministeriöiden ja parlamentin naisverkoston kanssa.
Tansaniassa valtaa on pitänyt koko maan itsenäisyyden ajan yksi puolue, Chama Cha Mapinduz. Sen päättävissä elimissä naisia ei juuri ole. Pienet oppositiopuolueet taas ovat hajanaisia, eikä niillä ole parlamentissa vaikutusvaltaa.
Naisten osallistumismahdollisuuksia politiikkaan rajoittavat köyhyyden ja perhevelvollisuuksien lisäksi muun muassa pitkät matkat. Kulttuuri ei salli naisen yöpymistä vieraalla paikkakunnalla ilman miespuolista perheenjäsentä.
Kolme kertaa Suomen kokoisessa maassa, jossa tiet ovat huonot, kampanjoiminen ilman yöpymisiä on vaikeaa.
Tällä hetkellä Tansanian parlamentissa kolme kymmenestä edustajasta on naisia. Naisedustajien määrän kasvu on ollut nopeaa. Osa naisista on päässyt parlamenttiin kuitenkin puolueiden kiintiöpaikoilta.
”On valtava haaste löytää osaavat naiset parlamenttiin, mutta se ei ole ylivoimainen tehtävä”, sanoi Tansanian oikeusministeri, tohtori Mary M. Nagu, toukokuussa Dar es Salaamissa naisten poliittista osallistumista käsittelevässä seminaarissa.
”Suomalaiset naiset tekevät yhteistyötä yli puoluerajojen. Se vahvistaa käsitystäni, että muodostamalla vahvan ja yhtenäisen rintaman mekin voimme onnistua.”
Seminaarin järjesti suomalaisten eduskuntapuolueiden yhteistyöjärjestö Demo yhdessä Tansanian Centre for Democracy -yhdistyksen kanssa.
Demo on viime vuonna perustettu yhdistys, joka toimii demokratian edistämiseksi tukemalla suomalaisten puolueiden ja kehitysmaiden poliittisten liikkeiden välisiä yhteistyöhankkeita.
Tansaniassa yhteistyötä tehdään naisten poliittisen osallistumisen vahvistamiseksi. Seminaariin osallistui toistasataa tansanialaista naispoliitikkoa.
”Globaalissa maailmassa aika on nyt otollinen kehitysyhteistyön syventämiselle. Puolueet ovat demokratian keskiössä ja Demosta ne ovat saaneet toimivan paikan käydä vuoropuhelua ja lisätä osaamistaan näissä kysymyksissä myös täällä Suomessa”, Demon puheenjohtaja, ex-kansanedustaja Mirja Ryynänen kertoo.
Julkaistu Kumppani-lehdessä 08/2007