Euroopan unionin jäsenmaat liioittelevat kehitysmaille antamansa tuen määrää, toteaa eurooppalaisten järjestöjen toukokussa julkaisema Hold the Applause! EU governments risk breaking aid promises -raportti. Samalla kun tilastot kertovat avun suhteellisen ja absoluuttisen määrän kasvaneen, päätyy varoja köyhimpien maiden kehityksen tueksi aikaisempaa vähemmän.
Tilastoidun ja todellisen avun ero johtuu järjestöjen mukaan siitä, että EU-maat kirjaavat annetuksi avuksi myös kuluja, joita järjestöjen mielestä ei pitäisi laskea osaksi kehitysapua. Suurin yksittäinen tilastoja vääristävä tekijä ovat velkahelpotukset.
Vuonna 2006 EU-maat antoivat kehitysapua yhteensä 47 miljardia. Summaan on laskettu mukaan muun muassa 8 miljardin euron edestä Irakille ja Nigerialle annettuja velkahelpotuksia. Järjestöjen mielestä velkahelpotukset ovat sinänsä hyvä asia, mutta niitä ei pitäisi lukea osaksi kehitysyhteistyövaroja.
Kaikkiaan kolmasosa avusta on liioiteltua, järjestöt väittävät. Velkahelpotusten lisäksi apua paisuttaa myös tapa kirjata kehitysavuksi pakolaisten vastaanottamisesta ja kehitysmaista tulevien opiskelijoiden Euroopassa opiskelusta koituvat kulut.
Suomenkaan tulokset eivät ole mairittelevia. Annetun avun määrässä Suomi jää vanhojen EU-maiden joukossa 0,38 prosentillaan reippasti alle keskiarvon. Alle kymmenesosa Suomen avusta kohdistuu peruspalveluihin: terveydenhuoltoon ja koulutukseen. Kaikkein köyhimpiin maihin suunnataan suomalaisista kehitysyhteistyövaroista huomattavasti muita Pohjoismaita vähemmän.
Avun todenmukaisessa raportoinnissa Suomi sentään yltää mallioppilaiden joukkoon Irlannin ja Luxemburgin kanssa. Näiden kolmen osalta apu raportoidaan parin prosentin tarkkuudella oikein. Suomen puhtoiseen tulokseen vaikuttaa tosin se, ettei Suomi vuonna 2006 myöntänyt lainkaan velkahelpotuksia.
Pahin syntipukki avun paisuttelussa oli Itävalta, jonka tuesta peräti 59 prosenttia ei järjestöjen mielestä täyttänyt kehitysavun kriteerejä.
Hold the Applause! EU governments risk breaking aid promises -raportti on eurooppalaisten järjestöjen yhteishanke. Sitä koordinoi 1 600 eurooppalaista kehitysjärjestöä edustava Condord. Suomesta raportissa mukana olivat Kepa, Kehys ja Kirkon ulkomaanapu.
Julkaistu Kumppani-lehdessä 06-07/2007