Ben Cheah Gunga

Kenialainen Ben Cheah Gunga jakaa seksuaalivalistusta ja kondomeja.

sankari.jpg

Ben Cheah Gunga jakaa seksuaalivalistusta ja kondomeja. (Kuvaaja: Pasi Riikonen)

Kenialaisella tarjoilijalla Ben Cheah Gungalla, 37, on aina aikaa vaihtaa muutama sana paikallisesta elämänmenosta. Ilmapiiri Tiwin rannalla Mombasassa on muutenkin rento, sillä Moonlight Bayn lomakylässä vierailleet turistit ovat palanneet Eurooppaan.

Kun puhe muutaman lomapäivän jälkeen kääntyy Gungan omaan elämään, hän yllättää kertomalla vapaaehtoistyöstään.

”Kerron perhesuunnittelusta miehille, naisille ja nuorille Gedin, Dabason ja Jimban kylissä kotikaupunkini Malindin lähellä. Olen ollut vapaaehtoistyöntekijä neljän vuoden ajan.”

Gunga on osa 40 vapaaehtoistyötekijän joukkoa, joka omalta osaltaan toteuttaa Kenian hallituksen perhesuunnitteluohjelmaa. Gunga päätyi mukaan virkamiehenä työskentelevän kaverinsa pyynnöstä.

Gungan työlle on valtava tarve, sillä Kenian väestö kasvaa edelleen. Vielä 1960-luvulla kenialaisia oli alle 10 miljoonaa, mutta luku hipoo jo 35 miljoonaa.

”Se, että suvun ajatellaan jatkuvan poikien kautta, on suuri haaste. Nuorempi kenialaissukupolvi on kuitenkin alkanut ajatella, että muutama lapsi riittää.”

Hänellä itsellään, leskeksi jääneellä miehellä, on 11-vuotias Teddy-poika. Hän vetoaa omakohtaisiin kokemuksiinsa markkinoidessaan perhesuunnittelua ja ehkäisyvälineiden käyttöä.

”Yhdessä lapsessa on kylliksi huollettavaa, sillä ruoka ja koulutus ovat suuria menoeriä. Vuoden opiskelurupeama yksityisessä koulussa maksaa 3 500 Kenian shillinkiä eli reilut 40 euroa.”

Gunga myös antaa tietoa hiv/aidsista ja oikoo seksuaalisuuteen sekä perhesuunnitteluun liittyviä uskomuksia.

”Yritän saada pariskunnat vakuuttumaan siitä, että ehkäisyvälineitä voi käyttää oman puolison kanssa. Esimerkiksi nainen saattaa syödä ehkäisypillereitä salaa, koska niiden käytön ajatellaan kuuluvan vain avioliiton ulkopuolisiin suhteisiin. Pillerien piilottelu voi johtaa siihen, että niiden syöminen unohtuu ja nainen tulee raskaaksi.”

Koska seksistä ei olla totuttu puhumaan kovin avoimesti, Gunga saa yleensä paljon kahdenkeskisiä kysymyksiä ryhmäluentonsa jälkeen. Samalla kyläläisten käteen sujahtaa ilmainen kondomi- tai pilleripaketti.

Vaikka työtä on paljon, Gunga jaksaa paahtaa.

”Saan muutosta aikaan vain sillä, että tapaan samoja ihmisiä useaan otteeseen.”

Julkaistu Kumppani-lehdessä 06-07/2007

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!