Näkökulmat

Pyhä yhtenäisyys

Onko hyvä asia, jos kauppa ja kehitysyhteistyö yhdistetään?

olen kova käymään keskusteluja itseni kanssa. Kahden olkapäillä keikkuvan hahmon kanssa, tiedäthän.

Toinen heistä on seurannut, kuinka kehitysyhteistyö ja kaupankäynti nivoutuvat julkisessa keskustelussa yhä tiiviimmin toisiinsa. Viime viikkoina olemme lukeneet talouselämän vaikuttajien lehtimainoksesta, että kehitysyhteistyö vaikuttaa köyhyyteen, epidemioihin ja konflikteihin, jotka ovat riskejä maailmantalouden kehitykselle.

Kaupankäynnin ja kehitysyhteistyön nivoutuminen tuo kuulemma kehityskysymyksille laajemman tukijajoukon. Eihän kukaan kuitenkaan enää ajattele, että kehitysavulla pitäisi suoraan tukea suomalaista vientiä. Pahimmillaan Suomen kehitysavusta yli 60 prosenttia päätyi mutkan kautta suomalaisten taskuun, kun kehitysmaita velvoitettiin ostamaan suomalaisia tuotteita.

Nykyään hyväksytään pidempi aikajänne. Että pitkällä aikavälillä sen merkittävimmän taloudellisen hyödyn tuo juuri köyhyyden vähentäminen.

Tuo olkapäällä istuva olento käyttää vielä hyväkseen kehitystaloustieteen opintojani: avun ja kaupankäynnin naittaminenhan näkyy paljolti siinä, että avulla pyritään avunsaajien tuotannon kasvattamiseen. Minunlaiseen talous

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!