Moraalia erikoistarjouksena

Hyvän valitseminen on nyt muotia. Naistenlehdet kertovat Intian katulasten tarinoita, esittelevät ilmastonmuutoksesta kertovia elokuvia ja kampanjoivat rintasyöpää vastaan.

Reilu kauppa kasvaa niin valtavaa vauhtia, ettei se meinaa itsekään pysyä mukana. Reilun kaupan edistämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Tuulia Syvänen kertoo, että aiemmin yhdistys otti yhteyttä yrityksiin ja tarjosi reilun kaupan järjestelmää niille. Nyt yritykset pyrkivät kilvan mukaan.

Tavallisista isoista kaupoista saa jo eettisesti tuotettuja vaatteita kohtuulliseen hintaan. Anttila myy sveitsiläistä Switcher-merkkistä vapaa-ajanvaatekokoelmaa, jonka tuotteiden alkuperästä pitäisi Anttilan nettisivujen mukaan saada tietoa ”puuvillapelloilta aina jälleenmyyjälle asti”. Tosin käyttöliittymä ei ole helpoin mahdollinen, sillä en onnistunut löytämään näitä tietoja seikkailtuani sekä Anttilan että Switcherin ranskan- ja englanninkielisillä nettisivuilla tovin jos toisenkin.

Myös Reilu kauppa pyrkii vähitellen tulevaisuudessa siihen, että asiakas saisi yksityiskohtaista tietoa tuotteen alkuperästä uuden teknologian avulla.

Piia Nurmi Turun kauppakorkeakoulun yritystoiminnan tutkimuskeskuksesta ennustaa Vihreässä Langassa, että seuraava iso trendi Suomessa tulee olemaan yritykset, joiden koko toiminta on maailmanparantamista.

Näyttäisi siis vahvasti siltä, että eettinen kuluttaminen ei ole mikään yhden kauden väri, jonka seuraavan kauden turkis- ja jalokivitrendi pyyhkisi mennessään. Sen sijaan eettistä taivasta saattaa pian pimentää kriteerien aleneminen.

Mitä suuremman kaupallisen paineen eettisyys kohtaa ”brändinä”, sitä enemmän koetellaan sen kriteerejä. Yritykset, jotka haluaisivat alentaa eettisten sertifikaattien ehtoja, tulevat lisääntymään. Mitä isommista rahoista eettisessä bisneksessä on kyse, sitä korkeammat ovat sijoittajien tuottovaateet.

Vaihtoehtoja on tällöin yleensä kaksi: voitot maksetaan joko kuluttajien tai köyhien tuottajien kukkarosta. Jää nähtäväksi, syntyykö kuluttajista kriittistä massaa, jotka maksavat enemmän, vaativat enemmän ja tuottavat ostoboikotteja.

On myös kolmas vaihtoehto, joka tällä hetkellä vaikuttaa varsin epätodennäköiseltä. Lainsäädäntö voisi määrätä kaikille tuotteille tiukemmat eettiset reunaehdot. Tällöin eettisyys ei olisi enää ”hyvänmielen valinta” vaan ainoa lainmukainen tapa toimia. Se veisi siivet monilta ikäviltä ja kasvussa olevilta oheisilmiöiltä kuten sisällöttömiltä imagon puhdistustempuilta.

Kehitysyhteistyön kohdalla monet lahjoittajat ovat kriittisiä sen suhteen, miten heidän rahansa käytetään. Toivottavasti he ovat myös kuluttajina yhtä vaativia.

Viisaita valintoja joulun kulutusjuhlaan!

PS. Lehtemme ehostautuu kevyellä uudistuksella ensi vuoden alussa – lukuiloa!

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2007

Mapuche-intiaanien kohtelu kovenee Chilessä

LUIS BAUDRANDmapuche.jpg

 

Juan Guzmán mapuche-johtajien kanssa.

Lokakuun 12. päivä 2007 kymmenet mapuche-intiaanit valtasivat yksityistiloja Etelä-Chilessä. Valtaukset olivat symbolinen ele, jolla haluttiin muistuttaa 515 vuotta aiemmin alkaneesta eurooppalaisten valloitusretkestä Etelä-Amerikkaan. Muutamaa päivää myöhemmin poliisi otti kiinni 40 valtauksiin osallistunutta mapuche-päällikköä ja kylänvanhinta.

Tällaiset uutiset ovat tavallisia Chilessä. Tosin ne yleensä ohitetaan yhden palstan pikku-uutisina.

Mutta tällä kertaa mapuchet saivat arvovaltaisen puolestapuhujan. Chilen Universidad Central -yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani ja tuomari Juan Guzmán julkisti mielipiteensä mapuche-intiaanien kohtelusta La Nación -lehdessä.

”Mapuche-veljien taistelu on poliittinen taistelu ja vankiloissa viruvat mapuchet ovat poliittisia vankeja. Chilen valtio harjoittaa heihin valtionterroria”, tuomari Guzmán kirjoitti kierreltyään Etelä-Chilen vankiloita.

Nyt jo eläkkeellä oleva tuomari on sama, joka aikoinaan aloitti oikeustaistelun entistä diktaattoria Augusto Pinochetia vastaan. Sittemmin hän on omistanut ison osan ajastaan mapuche-kansan oikeuksien puolustamiseen.

Terroristeja vai poliittisia vankeja?

Mapuchet ovat pitkään kutsuneet poliittisiksi vangeiksi niitä mapuche-aktivisteja, jotka on tuomittu erilaisista rikoksista terroristilain nojalla. Laki laadittiin Chilen sotilasdiktatuurin aikana, jolloin sitä käytettiin Pinochetin poliittisia vastustajia vastaan. Demokraattisessa Chilessä samaista lakia käytetään ainoastaan yhtä etnistä ryhmää, mapuche-intiaaneja vastaan. Terroristilain soveltaminen merkitsee kovennettuja rangaistuksia ja kasvottomia todistajia.

Kesäkuussa 2007 Chilen presidentti Michelle Bachelet joutui selittelemään mapuchejen oikeuskohtelua vieraillessaan YK:ssa Genevessä. Tuolloin hän vakuutti, että Chilessä ei ole poliittisia vankeja, vaan ainoastaan terroriteoista tuomittuja mapuche-vankeja.

Nyt tuomari Guzmán osoittaa kovat sanansa presidentti Bacheletille: ”Rouva presidentti erehtyy. Chilessä on poliittisia vankeja. Kaiken lisäksi, samalla tavoin kuin sotilasdiktatuurin aikana, valtiokoneisto tehtailee syytteitä mapucheja vastaan, jotta heidät saataisiin tuomituiksi.”

Chilen vankiloissa on kymmeniä terroristilain nojalla tuomittuja mapuche-vankeja. Heidän rikoksensa liittyvät yleensä mapuche-kansan maakiistoihin. Monet mapuchet ovat ottaneet oikeuden omiin käsiinsä puolustaessaan ikiaikaisia maitaan metsä-, voima- ja kaivosyhtiöitä vastaan. Otteet puolin ja toisin käyvät sitä väkivaltaisemmiksi mitä enemmän taistelu hupenevista luonnonvaroista kiihtyy.

On niitäkin mapuche-intiaaneja, jotka uskovat pehmeisiin otteisiin. Intiaanivirasto Conadin kautta mapuchet voivat vaatia vanhoja maitaan, ja tällä vuosikymmenellä Conadi onkin jakanut maata lähes 10 000 mapuche-perheelle. Tie on kuitenkin hidas ja epävarma, eivätkä kaikki noin miljoona mapuche-kansan jäsentä ole jaksaneet odottaa mahdollista vuoroaan.

Rannikon mapuchet selluyhtiötä vastaan

Yksi mapuche-intiaanien taisteluista on käynnissä Valdivian kaupungin ulkopuolella Etelä-Chilessä. Muutama vuosi sitten sellutehtaan avannut chileläinen yritys Celulosa Arauco (Celco) on joutunut vaikeuksiin paikallisten asukkaiden kanssa, kun tehtaan alapuolinen vesistö saastui kohta tehtaan käynnistyttyä.

Muutamassa kuukaudessa seudun ylpeys, uhanalainen mustakaulajoutsenpopulaatio, alkoi menehtyä ja hupeni vähitellen olemattomiin. Joutsenia kuoli sadoittain; niitä tippui kesken lennon ihmisten pihoille. Asukkaat nousivat kapinaan tehdasta vastaan vähän samaan tapaan kuin suurempaa julkisuutta saaneet argentiinalaiset suomalaista Metsä-Botnian tehdasta vastaan Uruguayssa.

Myös Valdivian tehtaalla on yhtymäkohtia Suomeen, sillä tehtaan laitteisto on lähes kokonaisuudessaan suomalaista tekoa. Lisäksi Valdivian aktivistit ja argentiinalaisen Gualeguaychún kylän Metsä-Botnian tehdasta vastustavat asukkaat ovat tiiviissä yhteistyössä keskenään, vaihtavat tietoja ja tukevat toistensa taistelua selluteollisuutta vastaan.

Päästäkseen pinteestä Celcon tehdas alkoi suunnitella kymmeniä kilometrejä pitkää jätevesiputkea merelle. Mutta siinä kohdin rannikkoa asuvat kalastaja-mapuchet nousivat sotajalalle yhtiötä vastaan. Mapuchet aikovat päättäväisesti estää jätevesiputken rakentamisen.

Vaatimattomasta Mehuínin kalastajakylästä tuli pian mapucheintiaanien oikeustaistelun symboli Chilessä ja tuomari Guzmán lupautui puolustamaan intiaanien oikeuksia.

Chilen suurin alkuperäiskansa

Juha Rudanko

Mapuchet ovat Chilen suurin alkuperäiskansa. Heitä on eri arvioiden mukaan miljoonasta puoleentoista miljoonaan. Noin puolet mapucheista asuu Etelä-Chilessä, loput pääosin maan pääkaupungin Santiagon alueella. Mapucheja asuu myös Argentiinassa.

Mapuchet taistelivat pitkään Espanjan siirtomaavaltaa vastaan. Itsenäistynyt Chile kuitenkin valoitti mapuche-alueet 1800-luvun lopussa. Chilen valtio otti haltuunsa 95 prosenttia mapuchejen maista. Augusto Pinochetin vuonna 1973 tekemän vallankaappauksen jälkeen mapuchet menettivät lopullisesti maidensa hallinnan.

Mapucheja ei erityisesti tunnusteta Chilen perustuslaissa, eikä Chile ei ole myöskään liittynyt alkuperäiskansojen oikeuksia tukeviin kansainvälisiin sopimuksiin, ilmenee IPS-uutistoimiston toukokuussa 2006 ilmestyneestä jutusta. Maidensa menettämisen lisäksi mapuchet kärsivät muun muassa aliravitsemuksesta ja lukutaidottomuudesta. Lapsikuolleisuus mapuche-intiaanien keskuudessa on myös korkea.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2007

Ranskalaisjärjestöä syytetään kidnappauksesta Darfurissa

”Darfurissa kuolee lapsi joka viides minuutti!”

Kuvia poltetuista kylistä, aliravituista lapsista ja aavikolla makaavista ruumiista.

”Ensi vuoden aikana 800 000 lasta tulee kuolemaan, jos mitään ei tehdä. Avatkaa sylinne, kotinne ja sydämenne näille lapsille. Muutaman kuukauden kuluttua he ovat kuolleita!”

Ranskalaisen Zoén arkki -järjestön kotisivuilla viime keväästä asti pyörineessä muutaman minuutin videossa kaikki keinot ovat sallittuja katsojan omatunnon kolkuttamiseksi. Ainoa ratkaisu sotaorpojen pelastamiseksi Darfurin maanpäällisestä helvetistä ja varmalta kuolemalta on heidän evakuoimisensa Eurooppaan.

Siihen tarvitaan vain vuokrattu lentokone ja tarpeeksi vapaaehtoisia ranskalaisperheitä, jotka ovat valmiita vastaanottamaan sudanilaisorvon, huolehtimaan tämän turvapaikka- anomuksesta tai käynnistämään adoptioprosessin – ja maksamaan järjestölle vähintään 1 400 euroa ”kulujen kattamiseksi”.

Yksinkertaisuudessaan koko projekti kuulostaa täysin uskomattomalta.

Jaloja tekoja

Vielä uskomattomampaa kuitenkin on, että niin sanottu evakuointi oli lähellä toteutua.

Lokakuun lopussa järjestön kuusi jäsentä pidätettiin Abéchén kaupungissa Tshadissa, kun he olivat siirtämässä 103 lasta lentokoneeseen. Ranskalaisia epäillään lasten sieppausyrityksestä.

Vatryn lentokentällä Ranskassa kymmenet perheet odottivat tulevaa hoidokkiaan. Yhteensä 253 perhettä oli ilmoittautunut olevansa valmis vastaanottamaan ”Darfurin orvon”.

Todellisuudessa osa lapsista oli peräisin Sudanista, mutta monet heistä olivat tshadilaisia ja useimmilla lapsista oli perhe.

Ranskan väestöön suhteutettuna perhemäärä ei ole kovin suuri. Mutta miten on mahdollista, että niin moni oli valmis heittäytymään mukaan projektiin, joka viisveisasi kansainvälisestä lainsäädännöstä?

”Ilmiö ei ole uusi. Jokaisella konfliktialueella liikkuu ’välittäjiä’, jotka etsivät adoptoitavia lapsia”, muistuttaa ranskalaisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustajajäsen ja entinen puheenjohtaja Rony Brauman. ”Ceaucescun jälkeisessä Romaniassa kyse oli jo lapsikaupasta.”

Uutta ei ole Braumanin mielestä sekään, että pieni kansalaisjärjestö julistautuu totuuden torveksi. Lääkärit ilman rajoja oli alkuvuosinaan juuri sellainen. ”Se on ennenkuulumatonta, että tällaisella pienellä järjestöllä on lähes 600 000 euron budjetti ja reittikone käytössään”, hän toteaa.

Ennenkuulumatonta oli myös tapaukseen liittynyt tunnelataus.

”Hylättyjen ja orpolasten tilanne herättää aina suuria tunteita. Lapsen, eli viattoman olennon, pelastaminen on jalo teko, johon onhelppo samastua”, Brauman analysoi. Kun siihen vielä lisätään adoptiovanhempien pitkä odotus ja syvä lapsenkaipuu, on helpompi olla kuuntelematta järjen ääntä.

”Monet ymmärtävät, että lasten repiminen pois juuriltaan ei ole niin yksioikoista, vaikka tilanne olisikin huono kotimaassa. Mutta kaikki eivät sitä halua kuulla.”

 

Totuuden vääristelyä

Tunnelatausta pahentaa Braumanin mukaan tiedostusvälineiden ja eri kansalaisjärjestöjen kampanjoiden kautta syntynyt mielikuva Darfurin kriisistä.

 

Hän syyttää kovin sanoin amerikkalaista Save Darfur -järjestöä ja sen ranskalaista sisarjärjestöä Urgence Darfour’ia, jotka ovat antaneet ymmärtää, että Darfurissa olisi käynnissä Ruandan kaltainen kansanmurha, johon kukaan ei haluaisi puuttua.

Erityisen kriittinen Brauman on puhuessaan useiden julkisuuden henkilöiden tuesta kampanjoille. Hänen mielestään on arveluttavaa, että esimerkiksi Médecins du Monde -järjestön perustaja, nykyinen ulkoministeri Bernard Kouchner puhui aikoinaan ’humanitäärisen käytävän’ luomisesta, jotta väkivaltaisuuksia pakenevat pääsisivät turvaan.

”Tiedotusvälineet ovat seuranneet sokeasti kampanjoita”, Brauman pamauttaa ja viittaa keväällä Ranskan televisiossa järjestettyyn Darfur-viikkoon. Savuavista kylistä ja nälkää näkevistä lapsista saa näyttäviä reportaaseja. Kuka nyt lähtisi kritisoimaan medioita, kun nämä kerrankin osoittavat kiinnostusta kolmannen maailman kriisiä kohtaa?

”Hankalaksi tilanteen tekee se, että sekä kampanjoissa että Zoén arkki propagandassa on myös paljon totta”, Brauman pohtii. ”Darfurin tilanne on erittäin vakava, siellä kuolee ihmisiä ja janjaweed-arabien hyökkäyksissä mustan väestön asuttamiin kyliin voisi kieltämättä nähdä kansanmurhan piirteitä.”

Mutta totta on myös, että kuolonuhrien määrä on huomattavasti vähentynyt vuosista 2003–2004. Tällä hetkellä puhutaan 200 000 uhrista – eikä Save Darfurin mainitsemasta 400 000 kuolleesta.

Totta on sekin, että hyökkäyksiin osallistuu myös mustaan väestöön kuuluvia ihmisiä, että alueella toimii useita humanitääristä apua tarjoavia järjestöjä, ja että YK:n ja Afrikan unionin yhteisen rauhanturvaoperaation ansiosta alueella on pian 26 000 sotilasta.

”Muiden tavoin Zoén arkki on syyllistynyt totuuden vääristelyyn. Syytökset kansainvälisen yhteisön välinpitämättömyydestä ovat täysin perättömiä. Mutta suurin valhe on uskotella, että YK:lla on valta pysäyttää konflikti. Johan se tiedettäisiin, jos kyse olisi vain ’viitsimisestä’!” Brauman tuohtuu.

Kuinka yksilöityä apu voi olla?

Brauman paheksuu enemmän totuuden vääristelyä kuin kansainvälisen lainsäädännön rikkomista, johon hänen oma järjestönsä syyllistyy säännöllisesti ylittämällä laittomasti rajoja päästäkseen konfliktialueille.

”Humanitäärisen työn perusta on kuitenkin toiminnan jatkuva sopeuttaminen paikalliseen todellisuuteen.”

Braumanin kritiikkiä kuunnellessa ei kuitenkaan voi olla kysymättä, eivätkö suuret humanitääriset järjestöt syyllisty osin samanlaiseen todellisuuden vääristelyyn perustamalla varainhankintansa entistä enemmän auttajan ja autettavan henkilökohtaiseen suhteeseen: ”Kymmenellä eurolla rokotetaan näin monta lasta! Osta lehmä tälle naiselle! Ota kummilapsi!”

Brauman myöntää, ettei kysymys ole täysin tuulesta temmattu.

”Kommunikointi on vain jäävuoren huippu, niin paljon järjestöjen työstä jää näkymättömiin. Mutta miten kertoa siitä työstä suurelle yleisölle muuten kuin yksilöiden kautta? Sehän on pohjimmiltaan kuitenkin lahjoituksen tarkoitus: auttaa yksilöä siellä jossain.”

Hetken hiljaisuuden jälkeen Brauman lisää: ”Onhan siinä suuri ristiriita. On mentävä henkilökohtaisuuksiin, jotta avun tarkoitus tulisi konkreettiseksi, mutta samalla tullaan antaneeksi täysin vääristynyt kuva siitä, miten apu toimii. Mutta onko meillä vaihtoehtoja?”

Kolumni: Tarkoitus pyhittää keinot

”Haluatteko vastaanottaa Darfurin sotaorvon?”

Kuulin ensimmäistä kertaa Zoén arkki -järjestön evakuointioperaatiosta keväällä vanhemmuutta käsittelevän keskustelufoorumin adoptiopalstalla. Osa keskustelijoista epäili operaation moraalia tai sen laillisuutta, mutta kaikkia tuntui vaivaavan sama kysymys: tässä olisi tilaisuus oikeasti auttaa eikä vain laittaa rahaa lippaaseen. Minua tarvittaisiin juuri tuon lapsen pelastamiseksi varmalta kuolemalta. Voinko todella vastata, ettei kiinnosta?

Onhan maailmalla ennenkin lähetetty lapsia turvaan sodan keskeltä, ja järjestön kotisivut vakuuttivat, että kaikki lapset olivat Darfurin konfliktin jalkoihin jääneitä täysorpoja. Millaisesta itsekkyydestä se kertoo, että tällaiseen avunhuutoon jätetään vastaamatta?

Syksyä kohden vapaaehtoisiksi ilmoittautuneet perheet eivät enää pohtineet operaation oikeutusta vaan turvaistuimen hankkimista ja lastenhuoneen uudelleen järjestelyjä. Osalla oli adoptioprosessi kesken, ja tilaisuus oli liian houkutteleva. Osa uskoi vilpittömästi pelastavansa lapsen kansanmurhan keskeltä. Tarkoitus oli jo pyhittänyt keinot.

Kaukana Tshadin ja Sudanin rajalla Zoén arkki toimi Children Rescue -peitenimellä, väärin paperein, tarjoten lapsille virallisesti terveydenhoitoa ja koulutusta. He käyttivät palomiesten univormuja ja saivat apua paikalla olevilta ranskalaisilta sotilailta. Missään vaiheessa ei ollut kyse lasten lennättämisestä Ranskaan, ja paikalliset työntekijät saivat tietää ”evakuoinnista” vain muutamaa tuntia ennen koneeseen nousemista.

Zoén arkki oli vakuuttunut, että heidän näkemyksensä Darfurin kriisistä oli ainoa oikea. Tarkoitus pyhitti keinot.

Kun seurue pysäytettiin juuri ennen koneeseen nousemista, kävi ilmi, että muutamaa poikkeusta lukuunottamatta lapset olivat tshadilaisia ja valtaosalla oli jompi kumpi vanhemmista elossa, joillakin kummatkin. Yksikään ei ollut heitteille jätetty, ja niillä muutamilla täysorvoillakin oli koti. Zoén arkki vakuuttaa toimineensa vilpittömästi ja syyttää tulkkia valehtelusta.

Todellisuus lienee mutkikkaampi. Sudanin ja Tshadin rajalla sijaitsevissa pikkukylissä eletään äärimmäisen köyhissä oloissa, ja harvalla vanhemmalla on varaa lähettää lapsensa kouluun.

Kuinka paljon vanhempi on valmis mukailemaan totuutta toivottuun suuntaan, jos vastineeksi lapsen tulevaisuus on taattu? Onhan täällä ennenkin nähty lasten värväreitä, ja monet epäilevät näiden päätyvän lapsisotilaiksi tai orjatyövoimaksi, mutta kuka voisi epäillä humanitääristä järjestöä moisesta? Tarkoitus pyhittää keinot. Tai kuten eräs tshadilaisnainen totesi ranskalaiselle toimittajalle: ”Miksi he eivät kysyneet, vaan varastivat?”

Kirjoittaja on Ranskassa asuva vapaa toimittaja.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2007

Afrikan tähden kääntöpuoli

”Mihin tää rosvo menee?”

”Hei, antakaa timantit oppaalle!”

Kahdeksasluokkalaisista lähtee ääntä. Espoolaisessa Helinä Rautavaaran museossa se on suotavaa, jopa toivottavaa, sillä Afrikan tähti – pelilaudan kääntöpuoli -näyttelyä voi katsomisen ohella myös pelata.

Museon käytävien lattiaan on maalattu reitti, jonka ulkonäkö on pelilaudasta tuttu. Pelinappuloina ovat tällä koululaisvierailulla pelaajat itse, ja nopillakin on kokoa jalkapallon verran. Lattialla luimistelee valtava rosvokiekko tuttu huivi kasvoillaan.

Kari Mannerlan vuonna 1951 julkaistu Afrikan tähti -peli on suomalaisten lautapelien klassikko. Helinä Rautavaaran museon näyttely kurkistaa pelin kääntöpuolelle ja kertoo lisää paikoista, jotka ovat tulleet tutuiksi jo pelilaudalta.

Afrikan tähti -näyttely on suunniteltu ennen kaikkea opetuskäyttöön.

”Tämä näyttely oli ensimmäinen, jossa olemme ottaneet pedagogisen näkökulman mukaan aivan suunnittelun alusta lähtien”, museolehtori Ilona Niinikangas kertoo. ”Tätä on tehty nenä kiinni opetussuunnitelmassa.”

Näyttelylle on ollut Espoossa myös kysyntää. Varsinkin kahdeksasluokkalaisia on näyttelyssä riittänyt, sillä heidän opetussuunnitelmaansa kuuluu Afrikkaa ja siirtomaahistoriaa sivuavia teemoja.

Aikansa kuva

Afrikan tähti -peliä on syytetty myös kolonialistisesta maailmankuvasta. Kun peli vuonna 1951 ilmestyi, kolonialismi olikin yhä voimissaan. Kourallinen eurooppalaisia valtioita piti lähes koko Afrikkaa siirtomaanaan.

Pelin julkaisuvuoden lopulla itsenäisyytensä sai Libya, mutta suurin osa Afrikan valtioista itsenäistyi vasta seuraavalla vuosikymmenellä.

Suomen tunnetuimman Afrikan kartan eli Afrikan tähden pelilaudan suunnittelija kävi itse mantereella ensimmäistä kertaa vasta 1980-luvulla, seuramatkalla Marokossa. Idean pelilleen Mannerla kertoi saaneensa luettuaan maailman suurimmasta timantista. Myös Tarzan-kirjojen vaikutus näkyy pelissä.

Lentoasemia kinttupoluilla

Pelilaudan kartta huvitti myöhemmin myös tekijäänsä. ”On liikuttavaa, miten lapsellisella tietämyksellä se on tehty. Esimerkiksi lentoasemia on paikoissa, joihin ei todellisuudessa pääse kuin kävellen. Mutta jos tekee opetusohjelman, ei tule hyvää peliä”, Mannerla sanoi kymmenen vuotta sitten Turun Sanomissa ilmestyneessä haastattelussa. Mannerla kuoli vuonna 2006.

Mannerlan teinipoikana kehittelemän pelilaudan kartta on muokannut suomalaisten Afrikka-kuvaa jo yli puoli vuosisataa. Monesta hänen pelilaudalle vaitsemastaan paikasta on sittemmin tullut suomalaisille tuttuja nimiä.

Kanariansaarista, Kap Verdestä ja Kapkaupungista on tullut tavallisia seuramatkakohteita, ja monesta pelilaudan paikasta Afrikkaa kiertävien reppureissaajien etappeja. Darfur tiedetään viime vuosien uutisista, ja monikulttuurisessa nyky-Suomessa yhä useammalla on sukulaisia Afrikan sarven alueella.

Nostalginen koko perheen peli

Helinä Rautavaaran museon näyttelyssä Afrikan tähden maisemissa liikutaan niin ajassa kuin paikassakin. Näyttelyn aiheiksi on nostettu 12 pelilaudalta tuttua paikkaa,joiden kautta valotetaan Afrikan historiaa, yhteiskunnallista kehitystä ja roolia nykymaailmassa.

Afrikan sarvessa sijaitsevan Cape Guardafuin kohdalla kerrotaan paimentolaiskansojen historiasta ja Somalian tilanteesta. Addis Ababassa näyttelyvieraat tutustutetaan kahvin juuriin ja Whalefish Bayn kohdalla kerrotaan suomalaisista lähetyssaarnaajista 1800-luvun Ambomaalla.

Rahaton saa jatkaa peliä

”Iiiik, se putoo!” kajahtaa museon käytävältä.

”Se” on punainen muovisaavi, joka pitäisi saada pysymään pään päällä. Ryhmä Nöykkiön koulun kahdeksasluokkalaisia tasapainottelee vuorotellen ilmapalloilla täytettyä saavia päänsä päällä. Toinen ryhmä taas esittää maissijyvien jauhamista musiikin tahtiin.

Museolehtori Niinikangas kertoo museon saaneen näyttelystä espoolaisopettajilta hyvää palautetta.

Afrikan tähti -kokonaisuuteen kuuluu museon tiloissa sijaitsevan näyttelyn lisäksi alakoulujen käyttöön suunniteltu julkaisu, jonka avulla näyttelyn teemoja voidaan käydä oppitunneilla läpi. Verkossa on myös erillinen Kuninkaiden kulta ja puhuvat rummut -verkkonäyttely, niin ikään koulujen käyttöön.

Museon tiloissa pelinä etenevä opastus on maksullinen ja se on tilattava etukäteen. Näyttelyyn voi tutustua myös ilman peliopastusta tai pelata perinteistä lautapeliä näyttelytiloissa.

Afrikan tähti -lautapeliä on vuosien varrella myyty reilut 3,5 miljoonaa kappaletta, niistä yli puolet Suomessa. Pelilauta on säilynyt muuttumattomana alusta lähtien.

Peli on monelle nykyvanhemmalle omasta lapsuudesta tuttu, ja sillä on nostalgia-arvonsa: saarella pelaajan rahat vievä rosvo on turhauttanut monta sukupolvea suomalaislapsia.

Mutta jotain uuttakin pelissä on. Vuonna 2005 sen sääntöjä muutettiin niin, että myös rahansa saarella menettävä pelaaja pääsee matelemaan rahattomanakin takaisin mantereelle peliä jatkamaan.

Epäilyttävät paperikukat

Rivi värikkäitä, vähän kömpelösti askarreltuja silkkipaperikukkia ei näytä kovin uhkaavalta. Espoolaispoliitikot pitävät kuitenkin niitä – ja muovailuvahasta muovailtuja liskoja – epäilyttävinä.

Espoon suomenkielinen opetuslautakunta päätti syyskuussa, ettei koululaisia sovi viedä Helinä Rautavaaran museoon ilman lupalappua vanhemmilta. Kristillisdemokraattien Leena Metsämäen aloitteesta tehtyä rajoitusta perusteltiin lautakunnassa sillä, että museo on ”vieraiden uskontojen rituaali- ja palvontavälineitä sekä pyhiä esineitä ja kuvia sisältävä paikka”. Perusteluissa oltiin myös sitä mieltä, että museossa rakennetaan alttareita ja uhreja vainajille.

Kielto juontaa juurensa paperikukkiin ja muovailuvahaliskoihin, joita askarreltiin museon meksikolaisesta kuolleiden päivästä kertovassa työpajassa. Kuolleiden päivä on yksi katolisen Meksikon vuoden suurimmista juhlista.

Espoon opetuslautakunta ehtisi vielä puuttua toiseenkin epäkohtaan. Näinä viikkoina kouluissa askarrellaan punalakkisia tonttuja, joiden uskotaan pohjautuvan muinaiseen haltiauskoon. Lupalappujen tielle lähteneelle lautakunnalle riittäisi töitä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2007

Annika Teppo

 

Natalie Baer Annika Teppo Annika Teppo
Kapkaupunki vuonna 1997. Suomalainen antropologi Annika Teppo koputtaa talon oveen Ruyterwachtin lähiössä. Apartheid eli ihmisten jaottelu eri rotujen mukaan – valkoisiin, mustiin ja värillisiin – on päättynyt virallisesti kolme vuotta sitten.

Oven avaa sinisilmäinen eteläafrikkalainen nainen, joka toivottaa tutkijan kohteliaasti peremmälle. Ensimmäiseksi Teppo viedään keittiöön, jossa emäntä avaa kaapin ovet. ”Katso, miten hyvässä järjestyksessä jauhopussit ovat!” nainen esittelee ylpeänä. Annika Teppo katselee ympärilleen talossa, jossa on niin puhdasta, että lattialta voisi syödä.

Apartheidin aikaan siisteyttä pidettiin ”valkoiselle, paremmalle rodulle” ominaisena piirteenä, jota muilla roduilla ei ollut. Apartheidin päättyminen ei kitkenyt käsitystä eteläafrikkalaisten ajatuksista: kun valkoisten alueena tunnetun Ruyterwachtin kouluun päätettiin sijoittaa köyhien mustien lapsia, valkoiset alkoivat riehua ja vaativat mustien poistamista alueelta.

Kaikki alkoi siitä, kun Ruyterwachtin mielenosoitusten jälkeen Annika Teppo oli Etelä-Afrikassa etsimässä aihetta väitöskirjalleen. Stellenboschin yliopiston antropologian professori John Sharp ehdotti, että rotukysymyksistä kiinnostunut Teppo perehtyisi Ruyterwachtin tapahtumiin ja siellä asuvien ihmisten asenteisiin.

Teppo löysi koskemattoman pinon asiakirjoja, joista ilmeni Ruyterwachtin koko historia. Ruyterwacht, entiseltä nimeltään Epping Garden Village, perustettiin apartheidin alkuaikoina vuonna 1938 valkoisen köyhälistön kaupunginosaksi. Apartheidin aikana asukkaat kuitenkin vaurastuivat huomattavasti, samalla kun mustien slummit kasvoivat kasvamistaan. Tuolloin uskottiin, että kyse oli ”luonnonvalinnasta”: valkoisten kuuluikin menestyä, muiden ei.

Kaikki valkoiset eivät kuitenkaan pärjänneet niin hyvin kuin valtio oletti. Siksi sosiaalityöntekijät kävivät Ruyterwachtissa opettamassa asukkaita siivoamaan, käyttäytymään ja pukeutumaan niin kuin valkoisten kuuluu. Ruyterwachtin asukkaat ponnistelivat eteläafrikkalaisen unelman saavuttamiseksi, päästäkseen ”valkoisten tasolle”.

”Oli tärkeää erottua alempiarvoisina ja sivistymättöminä pidetyistä mustista. Oli unelma taloudellisesta menestyksestä, joka valkoisten oli saavutettava keinolla millä hyvänsä, ja joka mustilta piti evätä kaikin mahdollisin tavoin”, Teppo kertoo.

Annika Teppo kiinnostui unelmasta, joka sallittiin vain valkoisille ihmisille. Tutkija halusi tietää, miten eteläafrikkalainen unelma vaikutti Ruyterwachtin asukkaiden ajatteluun ja arkeen.

Teppo vieraili Ruyterwachtissa monta kertaa viikossa ja osallistui paikallisten ihmisten jokapäiväiseen elämään. Perusteellisen, pitkäjänteisen työn aikana Tepon tytär varttui Etelä-Afrikassa kuusivuotiaasta kymmenvuotiaaksi. Mutta kärsivällisyys kannatti: työn tuloksena syntyi väitöskirja ”The Making of a Good White”. Se on maailman ensimmäinen tutkimus, joka käsittelee Etelä-Afrikan köyhiä valkoisia ja näiden unelmaa tulla yhteiskuntansa hyväksymiksi, kelvollisiksi valkoisiksi.

Keskellä eteläafrikkalaista unelmaa

Väitöstilaisuudesta on kulunut jo kolme vuotta. Annika Teppo työskentelee lehtorina yhteiskuntapolitiikan laitoksella Helsingin yliopistossa. Hän ohjaa opiskelijoita, luennoi, korjaa tenttejä. Omaa tutkimustakin pitäisi tehdä.

Väliin mahtuu kuitenkin ruokatauko. Nyt Teppo syö kuha-annostaan kaikessa rauhassa.

Pystyykö tutkija keskittymään haastatteluun näin meluisassa paikassa?

”Totta kai!” Annika Teppo nauraa. ”Etelä- Afrikassa opin sietämään ihmisiä ympärilläni, nauttimaan siitä, että heitä on kaikkialla koko ajan.”

Etelä-Afrikka on edelleen merkittävästi läsnä Tepon elämässä. Väitöksen jälkeen hän on palannut sinne vuosittain suorittamaan jatkotutkimuksia, ja näin tapahtuu myös ensi vuonna. Muutaman päivän kuluttua Teppo lähtee Etelä-Afrikkaan maantieteen opiskelijoiden matkanvetäjäksi. ”Etelä-Afrikka taisi päästä ihon alle”, tutkija hymähtää.

Annika Teppo palaa lähes kymmenen tuhannen kilometrin päähän kerta toisensa jälkeen. Neljän vuoden aikana Etelä-Afrikasta tuli koti.

”Minullahan oli luksusoltavat!” Teppo puuskahtaa. ”Asuin mukavassa talossa keskiluokkaisessa Stellenboschissa melkein koko ajan. Meillä oli juokseva vesi. Minä olen kaupunkitutkija; moni antropologi viettää vuosia pusikossa”, Teppo vertailee.

Stellenboschilaiset olivat ”oikeita” valkoisia: he menestyivät työelämässä ja asuivat kauniissa taloissa. He olivat sellaisia kuin ruyterwachtilaisetkin halusivat olla. ”Minä elin keskellä eteläafrikkalaista unelmaa.”

Annika Teppo myös viipyi tutkimuskohteessaan huomattavasti pidempään kuin antropologit yleensä. ”Tyttäreni sopeutui todella hyvin. Itse en aluksi viihtynyt Etelä- Afrikassa lainkaan. Sitten aloin viihtyä niin hyvin, että jossain vaiheessa tajusin, että nyt pitää lähteä tai en pysty lähtemään ollenkaan”, Teppo kertoo.

Kun Tepolta kysyy, miksi hän aikoinaan lähti juuri Etelä-Afrikkaan etsimään aihetta väitöskirjalleen, vastaus tulee salamana.

”En tiennyt Etelä-Afrikasta juuri mitään, mutta ajattelin, että se olisi hedelmällinen maa rotuasioiden tutkijalle.” Tepon pro gradu -työ käsitteli natsien rotuhygieniakysymyksiä.

”Natsithan aikoinaan esittivät, että suomenruotsalaiset olisivat muita suomalaisia parempi rotu. Ja tämä idea todella sai kannatusta täällä!” Teppo tuohtuu.

”Itse olen taustaltani suomenruotsalainen. Mutta miten ylipäänsä voidaan väittää, että jokin rotu voisi olla parempi kuin jokin toinen? Mehän olemme itse keksineet kaikki rodun käsitteet!”

Rodun hämärät rajat

Palataan Etelä-Afrikkaan ja Ruyterwachtiin. Annika Teppo muistuttaa, että siellä rodut ja niiden rajat ovat yhtä epätodellisia ja tilannesidonnaisia kuin täälläkin.

”Eteläafrikkalaiset erottavat toistensa ’rodun’ kymmenien metrien päähän”, Teppo sanoo. ”Mutta ainoa kriteeri ei ole ihonväri, vaan se, miten ihminen puhuu, käyttäytyy, pukeutuu. Miten siistissä kodissa hän asuu”, Teppo lisää.

Olivatko ”mustien” kaapit sitten oikeasti sekaisin?

”Näin ajateltiin”, Teppo jatkaa. ”Mutta eihän tällaisilla ominaisuuksilla ole mitään tekemistä ihmisen ihonvärin kanssa! Ja eiväthän kaikki ihmiset ole yhtä kunnianhimoisia ja järjestelmällisiä, eikä heidän pitäisikään olla!” Ruoka jäähtyy lautasella, mutta Teppo ei malta lopettaa puhumista.

”Menestyvä eteläafrikkalainen on kuin menestyvä pohjoisamerikkalainen: hänellä on korkea elintaso. Ajateltiin, että kaikilla valkoisilla olisi kykyä ja tahtoa saavuttaa tämä, ja mustilla ei.”

Etelä-Afrikassa Annika Teppo ihastui mustien rikkaaseen kulttuuriperintöön. Mutta Teppo huomasi itse edustavansa kulttuuria, jota maassa arvostettiin. ”Jotkut tulivat sanomaan, että oi ihanaa, sinä tulet sieltä Euroopasta, missä on sitä hienoa kulttuuria, balettia ja sen sellaista. Mieleni teki karjua, että teillä täällä vasta kulttuuria on, silmienne edessä, oppikaa arvostamaan sitä!”

Aina Teppoa ei pidetty valkoisena eurooppalaisena.

”Kerran pari tyyppiä tuli kysymään kadulla, mihin rotuun kuuluin. Kerroin, että olin värillinen ja olin vain tehnyt Michael Jackson -tempun.”

Eteläafrikkalainen valkoinen ei olisi suhtautunut uteluun yhtä pehmeästi.

”Etelä-Afrikassa on edelleen todella loukkaavaa epäillä ’valkoisen’ valkoisuutta.”

Tepolta kuitenkin uskallettiin tiedustella monia asioita, koska hän oli ulkomaalainen. Sama toimi toisin päin; Teppo saattoi itse kysellä sellaista, mitä paikalliset eivät olisi kehdanneet.

”Mutta onnistuin kyllä herättämään närkästystäkin. Tämä johtui siitä, että tutkin sellaista aihetta, mihin paikalliset eivät olisi koskeneet pitkällä tikullakaan. Aihe on vielä aivan liian arka käsiteltäväksi siellä.”

Teppo toimitti väitöskirjansa luettavaksi myös sosiaalialan ihmisille, jotka apartheidin aikaan vastasivat Ruyterwachtin valkoisten ”kouluttamisesta” . Projektin vetäjät lähettivät tutkijalle sähköpostiviestin, jossa he ilmaisivat olevansa järkyttyneitä työn sisällöstä.

”Viikon päästä he kirjoittivat minulle uudelleen ja totesivat, että on sittenkin ihan hyvä, että asioista puhutaan avoimesti”, tutkija kertoo ja jatkaa: ”Monet vanhakantaiset tutkijat kuitenkin edelleen tervehtivät minua jäisellä hiljaisuudella.”

Mutta Annika Teppo ei välitä siitä, mitä rotuerottelun kannattajat hänestä ajattelevat.

”Ihmisten, joilla on pokkaa alistaa toisia näiden niin sanotun rodullisen alemmuuden vuoksi, on myös kannettava vastuu omista teoistaan.”

Ruyterwachtin asukkaita Teppo on kuitenkin halunnut suojella. ”Asukkaat jakoivat elämänsä kanssani. Heillä oli valtava tarve erottautua mustista, koska heille oli aina opetettu, että niin pitäisi tehdä. Halusin olla todella varovainen sen suhteen, mitä heistä yksilöinä kirjoitan.”

Ruyterwachtilaiset suhtautuivat ystävällisesti tutkijaan, joka seurasi vuosien ajan heidän elämäänsä.

”Ehkä he avasivat minulle kaappinsa samalla tavoin kuin niille sosiaalityöntekijöille, jotka tulivat arvostelemaan heidän kotinsa siisteyttä – he olivat oppineet olemaan varuillaan”, Teppo toteaa ja jatkaa: ”Eteläafrikkalaiset haluavat aina näyttää muille, miten hyvin heillä menee. Se on osa suurta menestymisen unelmaa.”

Cappuccino-valtio

Annika Teppo rakastaa työtään ja puhuu siitä mielellään. Pian on pakko rientää, sillä Tepolla on paljon töitä. Mutta ensin on nautittava maitokahvi. Teppo ei ole vielä kertaakaan maininnut sanaa, joka tulee usein mieleen, kun puhutaan Etelä-Afrikasta. Tuo sana on pelko.

”Onhan siellä tosi hurjat rikollisuustilastot”, Teppo myöntää. Hänen ilmeensä pysyy peruslukemilla. Häntä ei siis pelottanut liikkua maassa, jossa murhataan Kolumbian jälkeen eniten ihmisiä maailmassa?

”Tapahtuihan siellä kaikenlaista. Pretoriaan muuttaessamme naapurit oli edellisellä viikolla tapettu ja vähän aikaa sitten murtovarkaat ampuivat ystäväni”, Teppo sanoo surullisena.

”Silti pelkäsin Etelä-Afrikassa eniten liikennettä. Autoilijat ajavat siellä ihan miten sattuu.”

Liikenteen lisäksi Teppoa huolestuttavat ongelmat, joihin ei vieläkään ole löydetty ratkaisua.

”Usein ajatellaan, että niin sanottu uusi Etelä-Afrikka voi hyvin. Mutta elintasoerot eivät ole vieläkään kaventuneet, lehdistö paljastaa jatkuvasti uusia korruptioskandaaleja ja aids-kysymys on rempallaan. Raiskaustilastot ovat huimat, eikä naisten asema ole muutenkaan kehuttava.”

Annika Teppo on taas matkalla Etelä- Afrikkaan.

”Etelä-Afrikassa joskus vitsaillaan, että se on capuccino-valtio. Päällä erottuu muutama suklaamuru, niin kuin Etelä-Afrikan uusi musta hallitseva eliitti. Sitten tulee paksumpi kerros valkoista vaahtoa, tuo on se taloudellista valtaa harjoittava valkoinen väki.”

Teppo muistuttaa, että cappuccino-kupin pohjalla on paljon mustaa, tasapaksua kahvia. Samalla hän lusikoi vaahtoa oman maitokahvinsa pohjalta.

”Toivoisin, että tuo koko cappuccino voisi sekoittua, niin kuin tämä maitokahvi. Että kerroksia ei olisi. Että kaikki ihmiset olisivat tasa-arvoisia, ja kaikilla olisi oikeus omiin unelmiinsa. Sellaiseen Etelä-Afrikkaan olisi hyvä palata.”

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2007

Apartheidin uhrit vaativat korvauksia

MARK WALLERapartheid.jpg

Apartheidin uhrien tukijärjestön jäsenet tutkivat kuvaa mielenosoituksesta.

 

Apartheidin uhrit hakevat korvauksia monikansallisilta yhtiöiltä. Korvauksia hakee noin 90 ihmistä 22 eri yhtiöltä, jotka toimivat Etelä-Afrikassa ennen vuotta 1994, jolloin maa siirtyi demokratiaan.

Ihmisoikeusloukkausten uhrien ja heidän asianajajiensa mukaan yhtiöt hyötyivät apartheidin ajan rotuerotteluun perustuneesta sorrosta: ne käyttivät hyväkseen halpaa mustaa työvoimaa. Muun muassa Ford Motor Company, Barclay National Bank, Exxonmobil- ja Shell Oil -yhtiöt tekivät apartheidilla jättimäisiä voittoja.

Oikeusjuttu perustuu Yhdysvaltain melko vähän tunnettuun ulkomaalaisten vahingonkorvausoikeutta koskevaan Alien Tort Statuteen. Sen nojalla ihmiset ympäri maailman voivat haastaa oikeuteen heitä vahingoittaneen yhdysvaltalaisen yhtiön.

Vuonna 2002 käräjäoikeus hylkäsi New Yorkissa samaisen apartheid-oikeusjutun mitättömänä. Tämän vuoden lokakuussa New Yorkin piirioikeus kuitenkin kumosi tuomion, ja päätti ottaa jutun käsittelyyn. Käsittely alkanee alkuvuodesta. Korvausvaatimukset saattavat nousta miljardeihin dollareihin.

Oikeusjuttua ajaa Johannesburgissa toimiva Khulumani Support Group. Sen lakimiehet Yhdysvalloissa edustavat asianomistajia. Järjestö sanoo, että se edustaa samalla myös 40 000 muuta eteläafrikkalaista, joita kidutettiin, vangittiin tai tapettiin apartheidin aikana.

Etelä-Afrikka haluton rankaisemaan

Oikeusjutun keskiössä on kysymys monikansallisten yhtiöiden toiminnan laittomuudesta apartheidajan Etelä-Afrikassa. YK oli julistanut apartheidin rikokseksi ihmisyyttä vastaan. Etelä-Afrikalle langetettiin kansainvälisiä pakotteita, jotka kohdistuivat kaupankäyntiin, asevientiin, kulttuuriin ja urheiluun.

Vuonna 1995 Nelson Mandelan johtama Etelä-Afrikan ensimmäinen demokraattinen hallitus perusti Totuuskomission tutkimaan apartheid-järjestelmän rikoksia. Komissio suositteli korvausten antamista apartheidin uhreille, jotka joissain tapauksissa olivat kokonaisia yhteisöjä. Komissio myös järjesti kuulemistilaisuuksia yhtiöiden toiminnasta apartheidin aikana. Yksikään syytetyistä 22 monikansallisesta yhtiöstä ei suostunut osallistumaan niihin.

Etelä-Afrikan hallitus on ollut haluton rankaisemaan yhtiöitä. Khulumani Support Groupin mukaan apartheidin järjestelmällinen väkivaltainen sorto mahdollisti työntekijöiden hyväksikäytön. Yhtiöt tekivät huomattavia voittoja ja edesauttoivat rotuerottelujärjestelmän säilymistä.

Etelä-Afrikan hallitus väittää, että oikeusjuttu saattaisi vahingoittaa ulkomaisia sijoituksia maassa ja että korvausasia on joka tapauksessa maan sisäinen kysymys, jota myös hoidetaan. Silti korvauksia ei ole maksettu yhteisöille saatikka yksittäisille uhreille.

Apartheidin uhrien järjestöt ympäri maata järjestävät tapaamisia, joukkokokouksia ja neuvotteluja hallituksen kanssa. Ne vaativat korvauksia niille, jotka valkoisen vähemmistövallan aikana vammautuivat tai traumatisoituivat valtion hyökkäyksissä rotuerottelun vastustajia kohtaan.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2007

Eettistä muotia Pariisissa

ZABOU CARRIÈREreppis.jpg
Osa mannekiineista on kotoisin Rio de Janeiron slummeista.

Salamavalot välähtelevät, kun pitkäsääriset ja hoikat mannekiinit pysähtyvät catwalkin päähän, notkauttavat niskaansa ensin oikeaan, sitten vasempaan, pyörähtävät ympäri ja purjehtivat lanteet vienosti keinahdellen takaisin kulisseihin.

Vaalea pilven lailla leijuva mekko, vanhoista kimonoista ommeltu tyylikäs jakkupuku, punaisesta langasta kudotut lähestulkoon läpinäkyvät minishortsit… Räps, räps, räps, kuuluu lavan päässä vellovasta kameramerestä, ja yleisö innostuu taputtamaan erityisen loisteliaan iltapuvun edessä.

Mutta tämä ei ole mikä tahansa muotinäytös. Toimittajien ja kutsuvieraiden saamassa pienessä lahjapaketissa on luomukosmetiikkaa ja reilun kaupan kahvia. Osa standardimitat täyttävistä mannekiineista tulee Ciudad de Diosin slummista Rio de Janeirosta ja lavan taustalla välkkyy Mahatma Gandhin lause: ”There is no beauty in the finest cloth if it makes hunger and unhappiness” eli hienoimmassakaan vaatteessa ei ole kauneutta, jos se aiheuttaa nälkää ja onnettomuutta.

Tällä catwalkilla nähdään vain reilun kaupan couturea.

Reilu käy kaupaksi

Eettisen muodin messut, Ethical Fashion Show, järjestettiin Pariisissa jo kolmannen kerran viime lokakuussa. Neljän päivän aikana 5 000 kävijää pääsi tutustumaan lähes 50 näytteilleasettajan luomuksiin.

Vaativimmallakin muotifriikillä oli mistä valita: mukaan mahtui tyyliä ja trendiä farkuista iltapukuihin, t-paidoista käsin maalattuun luonnonsilkkiin, uniikkikoruihin ja vegaanikenkiin. Aasiasta, Afrikasta, Euroopasta, Amerikoista tai Australiasta tulleiden suunnittelijoiden tuotokset ovat valovuosien päässä säkkimäisistä hamppupaidoista ja virttyneistä perulaisponchoista, joihin jotkut muodin mattimyöhäiset vielä saattavat yhdistää reilun kaupan.

Täällä puhutaan kierrätyksestä, pientuottajista ja luomupuuvillasta toinen toistaan tyylikkäämpiä vaatekappaleita ihailtaessa. Reilu ei tarkoita rumaa, reilu on in!

Ja kaiken lisäksi: reilu käy kaupan. Messujen prêt-à-porter- eli valmisvaateosastolla Royah’n vaatteita esittelevä italialainen Gabriella Ghidoni säteilee. Edellisenä päivänä hän myi 750 euron upean käsinkirjaillun villakangastakin Ranskan ekologian ja kestävän kehityksen valtiosihteerille Nathalie Kosciusko-Morizet’lle. Nyt hän neuvottelee pariisilaisen vaateliikkeen omistajan kanssa mustavalkoisten tunikoiden myyntiin ottamisesta. Kabulilaisten naisten pienyhteisössä valmistuvien vaatteiden alkuperä on ilmiselvä kiinnostuksen aihe.

Ghidoni on tyytyväinen, sillä messujen tarkoitus oli nimenomaan tehdä tuotemerkkiä tunnetummaksi ja etsiä uusia asiakkaita. Toistaiseksi Royah’n vaatteita myydään Milanossa ja Kabulissa.
 

Sitoutuminen on tärkeää

Mutta mitä reiluus sitten loppujen lopuksi tarkoittaa, kun on muodista kyse?

Messujen järjestäjä Isabelle Quéhé kertoo, että kyse on kolmesta kriteeristä: vaatteet tuotetaan työntekijöiden oikeuksia kunnioittaen, luontoa säästäen ja paikallisten käsityöperinteiden rikkaus huomioon ottaen.

”Helpommin sanottu kuin tehty”, toteaa norjalainen Leila Hafzi, joka on ensimmäistä kertaa messuilla. Hän kertoo melkein säikähtäneensä, kun reilu muoti alkoi pari vuotta sitten nousta trendi-ilmiöksi. ”On hirvittävän vaikeaa asettaa kriteerejä sille, mikä on reilua”, Hafzi toteaa. ”Ja vielä vaikeampaa on kontrolloida niitä.”

Mistä esimerkiksi voi tietää, millaisissa olosuhteissa tehtaassa työskennellään silloin, kun suunnittelija ei ole paikalla? Entä kuinka suuri on reilu palkka?

Hafzi tietää, mistä puhuu, sillä hän on suunnitellut reilua muotia jo kymmenen vuotta – ennen kuin kukaan sellaisesta edes puhui. Hän ei edelleenkään koe nimikettä oikein omakseen ja puhuu mieluummin pitkän tähtäimen työstä ja sitoutumisesta.

Hafzin kaunislinjaiset mekot ja silkinpehmeät ohuet kashmir-neuleet valmistuvat Nepalissa, jossa hän viettää vähintään neljä kuukautta vuodessa tuotantoa valvoen. Sama pieni tehdas on valmistanut Hafzin kokoelmia jo vuosikausia, eikä hän luopuisi mistään hinnasta luottoräätälistään, joka vastaa suuritöisistä uniikkikappaleista. Hiuksenhienosta langasta nyplätyt pitsit puolestaan valmistuvat taitavan torimyyjän käsissä, varsinaisen työn ohessa.
 

Täysin reilua ei olekaan

Hafzi on oppinut kantapään kautta. ”Juttelen työntekijöiden kanssa silloin, kun pomo ei ole paikalla. Kyselen palkoista, siitä paljonko rahasta jää säästöön, lomista, tauoista…”

Vastauksia tärkeämpää on se, kuinka vapaasti ja luontevasti työntekijät puhuvat: ”Huonon ilmapiirin ja ulkoa opitut vastaukset aistii hyvin nopeasti.”

Siksi onkin tärkeää viettää paljon aikaa paikan päällä ja maltettava pitää tuotanto tarpeeksi pienimuotoisena. Reilua palkkaakaan ei pysty määrittelemään, jos ei tiedä, paljonko riisikilo maksaa.

”Tuotannon kaikkien vaiheiden kontrolloiminen on kuitenkin hyvin vaikeaa”, Hafzi toteaa. ”Sataprosenttisesti eettisen vaatekappaleen luominen on lähes mahdotonta: jos kangas onkin ’reilua’, niin onko ompelulanka? Entä pakkaus? Pidän enemmän siitä, että todetaan tuotteen olevan vaikkapa 85 prosenttisesti eettinen, sillä se kertoo tuottajan rehellisyydestä.”
 

Hyvää omatuntoa myymässä

Mutta miksi sitten Nepal? Reilun kaupan kahvin ja teen tuottamisen toisella puolella maapalloa vielä ymmärtää, mutta eikö vaate voi olla aivan yhtä reilu, vaikka se olisi valmistettu Norjassa?

”Nepal oli sattumaa”, Hafzi kertoo. Hän lähti aikoinaan maahan hankkimaan kokemusta ennen muotisuunnittelukouluun pyrkimistä ja jäi sille tielleen.

Sattumaa tai ei, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta valtaosa messuilla olleista suunnittelijoista teetättää kokoelmansa kehitysmaissa. Mitä alhaisempi elintaso, sitä alhaisemmat kustannukset, oli palkka sitten reilu tai ei.

Ostajalle tosin esitellään mieluummin tuotteen ”humanitaarista” arvoa: köyhistä olosuhteista tuleville, usein naispuolisille työntekijöille taattua toimeentuloa, tehtaan viereen rakennettua koulua tai pientuottajien itsenäisyyttä.

Mikäpäs siinä: himoshoppaajalle jää kerrankin hyvä omatunto. Be fair, be fashionable!
 

Kommentti: Pitäisikö vartalonkin olla reilu?

Marie Kajava

Oli Pariisin muoti sitten eettistä tai ei, yksi pysyy: catwalkilla tepastelevat naiset törröttävät aivan kuten ennenkin.

Kun syyskuussa 2006 Madridin kansainväliset muotiviikot kielsi langanlaihat mallit, maailmalla kohistiin. Ennen tuota päätöstä tarvittiin kuitenkin yksi tuore anoreksiaan menehtynyt julkkismalli – ja monia vähemmän julkkiksia.

Madrid näytti positiivista esimerkkiä ja kantoi vastuunsa siitä ihannekuvasta, joka teinitytöille tarjotaan. Pariisin eettisen muodin messuilla on toki tavallisten mallien lisäksi malleja Brasilian slummeista. Se on eettinen valinta. Mutta jos tuon etiikan sisällä ihannoitu ”ihmismitta” pysyy samana, niin reiluus jää puolitiehen.

Juuri tällaisten muotiviikkojen uskottavuus kärsii siitä, ettei uskalleta. Että ilmeisesti uskotaan samaa saarnaa kuin muuallakin: vaate yksinkertaisesti näyttää paremmalta pitkän ja laihan päällä catwalkilla.

Sanoo kuka, määrittää kuka? Minä ainakin laitan vaatteeni henkariin, jos haluan niiden roikkuvan. Ja jos haluan nähdä samalla, miten vaatteet laskeutuvat tai liikkuvat, voin aivan hyvin avata ikkunan ja antaa tuulen huilutella henkarissa roikkuvia vaatteitani.

Kun korostetaan eettisyyttä, soisi sen koskevan kaikkia arvoja. Jos vohkataan reiluudesta, soisi vartalonkin olevan sellainen. Todellinen reiluus toteutuu silloin, kun Pariisinkin catwalkeilla nähdään normaalipainoisia naisia ja miehiä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2007
 

Tarinoita Ruandasta 13 vuotta kansanmurhan jälkeen

EEVA ANUNDIruanda.jpg
Gacaca-käräjöillä selvitetään kansanmurhaa.

”Säälin tappajia”

Nips, naps. Lambert Gashugin, 23, parturipenkissä nyakizulaiset saavat kuontalonsa siistittyä. Gashugin ruskea nahkakenkä nauraa yhtä makoisasti kuin mies itsekin. Ympärille kerääntyy tiiviiksi rintamaksi pienen eteläruandalaisen kylän asukkaita. Täällä on kyllä totuttu näkemään valkoihoisia, esimerkiksi Suomen keskusrikospoliisin väkeä, jotka tutkivat Porvoossa asuvan ruandalaisen osuutta kansanmurhaan.

Mutta kun haastattelu on tarkoitus aloittaa, Gashugi muuttuu levottomaksi. Hän vilkuilee ympärillä tungeksivaa väkijoukkoa ja yrittää hätistellä ihmisiä kauemmas. Siirrymme läheiselle pellolle, siellä ylimääräiset ihmiset näkee jo kaukaa. Kansanmurhasta saa kyllä puhua Ruandassa, mutta tutsina kylässä, jossa on pääosin jäljellä vain hutuja, se ei ole ihan helppoa.

Gashugi on ”onnekas”, hän menetti kansanmurhassa vain isänsä. Pian levottomuuksien yltymisen jälkeen huhtikuussa 1994 perhe lähti vaeltamaan kohti lähellä olevaa Burundin rajaa ja siellä sijaitsevia pakolaisleirejä. Perheellä oli paljon lehmiä, joten he olivat tappajille ja ryöstelijöille houkutteleva kohde.

”Se oli tällainen samanlainen laakso kukkuloiden keskellä”, Gashugi nyökkää ympärilleen. Maisema avautuu kymmenien kilometrien päähän, vieri viereen kynnettyine peltotilkkuineen. Alkupäivinä tapettiin ensisijaisesti miehiä ja poikia. Nähtyään rettelöivän joukkion lähestyvän isä lähti juoksemaan karkuun kukkulan rinteitä ylös ja alas.

”Näin, kuinka isää ammuttiin selkään jahän kaatui maahan. Ampuja oli poliisi – olen nähnyt hänet muutamia kertoja Kigalissa.”

Gashugi itse oli kansanmurhan aikaan yhdeksänvuotias. Hän pääsi karkuun, koska äiti oli pukenut siropiirteisen pojan siskojensa mekkoon. Sydän pamppaillen perhe pääsi ohittamaan tiesulun toisensa jälkeen ja aina rajan yli Burundiin.

Takaisin Ruandaan Gashugit palasivat saman vuoden joulukuussa. Vastassa oli yhä monin paikoin vartijoita ja tunnelma oli vähintäänkin jännittynyt. Ruanda on pieni maa – noin puolet Virosta – jossa uhrit ja tappajat tunsivat toisensa.

Kysyttäessä kotimaansa tämänhetkisestä tilanteesta Gashugi on pitkään hiljaa.

”Säälin tappajia. Voin antaa heille anteeksi, koska tiedän heidän tehneen hirvittävät tekonsa huonojen johtajien pakottamina.”

Viikoittain kokoontuvia gacaca-käräjöitä, paikallisia oikeudenkäyntejä, Gashugi pitää hyvänä aloitteena, mutta uskoo ihmisten valehtelevan sielläkin.

”Jotkut eivät vieläkään suostu kertomaan, mihin he piilottivat ruumiita. Jos emme saa haudata läheisiämme kunnolla, emme myöskään pääse parantamaan haavojamme.”

Ruandan tulevaisuudesta on monenlaisia mielipiteitä niin Ruandassa kuin maan rajojen ulkopuolellakin. Gashugin ääni muuttuu lähes kuiskaukseksi, kun hän esittää oman arvionsa. ”On ihmisiä, jotka haluavat yhä kansanmurhaa ja eroon meistä. Kyllä minua pelottaa.”

Ruandan vaikea historia

Ruandan kansanmurhassa vuonna 1994 tapettiin sadan päivän aikana 800 000 – 1 000 000 tutsia ja maltillista hutua, kunnes Paul Kagame joukkoineen syrjäytti äärihutut ja ajoi kansanmurhaajat pakoon. YK ja länsimaat katsoivat tilannetta pitkään sivusta.

Verilöylyn taustalla on pitkä ja monimutkainen historia. Vaikka hutuja ja tutseja ei voida selvästi erottaa erillisiksi etnisiksi ryhmiksi, on kyse ollut näiden ryhmien välisistä etnisistä jännitteistä, joita siirtomaavallat ruokkivat. Hutut ovat perinteisesti olleet maanviljelijöitä ja tutsit karjanomistajia. Koska karja oli omaisuutena maata arvokkaampaa, muodostivat tutsit Ruandan taloudellisen eliitin. Saksan ja Belgian siirtomaavallan rotuoppi korosti luokkaeroa korottamalla tutsit rodullisesti parempaan asemaan.

Eriarvoisen kohtelun vuoksi hutut nousivat veriseen kapinaan jo vuonna 1959 ja syrjäyttivät tutsimonarkian. Noin 150 000 tutsia pakeni naapurimaihin.

Pakolaiset perustivat naapurimaissa ja raja-alueilla kapinaliikkeitä, joista merkittävin oli Ruandan isänmaallinen rintama RPF (Rwandan Patriotic Front). Yksi sen johtohahmoista oli Ugandassa aikuiseksi varttunut Paul Kagame. Jännitteet tiivistyivät 1990 sisällissodaksi, joka kärjistyi kansanmurhaan neljä vuotta myöhemmin.

Kansanmurhan takana oli hutujen ääriaineksia edustanut MRND-puolue. Kiihkomielisimmät eivät katsoneet hyvällä kansanmurhan kynnyksellä tapetun presidentti Habyarimanan ”alistumista” kansainväliseen painostukseen ja sisällissodan lopettamispyrkimyksiin, koska he pelkäsivät oman valta-asemansa menettämistä.

Vihaa oli lietsottu jo pitkään propagandistisissa tiedotusvälineissä. Kuukausia ennen verilöylyä tapettavien nimiä oli listattu ja välitetty radiokanavalla.

Presidentiksi noussut Kagame on pyrkinyt yhdistämään kansaa ja on monien mielestä onnistunut siinä edeltäjiään paremmin. Kagame on rauhoittanut jännitteitä maan sisällä, mutta myös johtanut sotilaansa kaksi kertaa sotaan Kongon demokraattisen tasavallan alueella. Ruandaa johtaa selkeästi tutsijohtoinen hallitus, joka on keskittänyt valtaa itselleen.

Kansanmurhan lopettaminen on silti meriitti, joka ei hevin himmene. Kagamea on kuvailtu mieheksi, joka tähtää puheissaan ja teoissaan siihen, että häntä ymmärrettäisiin ei siihen, että häntä rakastettaisiin.

Sananvapautta Ugandasta Ruandaan

”Työkaverit ja sukulaiset pitivät minua aivan kahjona. Että kaikista maailman maistako sinun pitää lähteä juuri Ruandaan! Nehän tappavat siellä toisensa ja sinut siinä mukana”, ugandalainen journalisti David Gusongoirye virnuilee New Times -sanomalehden toimituksessa Kigalissa.

Gusongoirye saapui Ruandaan reilu vuosi sitten. Hän on päätoimittaja Ruandan ainoassa päivittäisessä englanninkielisessä sanomalehdessä. New Times on yksityinen sanomalehti, mutta sen politiikka on hallituksen linjaa tukevaa.

Toimituksellisesti hyppy on ollut Gusongoiryelle melkoinen, sillä Kampalassa hän työskenteli kriittisessä Monitor-sanomalehdessä. Median toiminta Ruandassa on yhä jännittynyttä, onhan sillä historiansa niin kutsuttujen viharadioiden ja propagandalehtien kanssa. Tiedotusvälineet olivat tärkeässä roolissa, kun ihmisiä opastettiin ”torakoiden tuhoamiseen”.

”Välillä on hankalaa, kun ei voi ilmaista itseään kuten haluaisi. Toisaalta kyllä ymmärrän Kagamen ja hallituksen tiukkaa linjaa. Olen kuullut niin monia tarinoita siitä, kuinka täällä piti aloittaa ihan kaikki alusta. Tilanne voi yhä kärjistyä – silloin alkaa arvostaa valvontaa ihan eri tavalla.”

Ruandassa kuulee jonkin verran syyttelyä siitä, että kuva maasta on länsimaisissa viestimissä hyvin yksioikoinen ja negatiivinen. Mutta journalistisesti matka tuntuu olevan yllättävän pitkä myös naapurimaahan.

”Ugandassa olisi paljon hyviä journalisteja, joita täällä tarvittaisiin, mutta kukaan ei halua tulla. He pelkäävät. Minua sen sijaan huolestuttaa enemmän, mitä kotimaani keksii.”

Ruanda onkin nykyään yksi Itä-Afrikan turvallisimmista maista, ja se on pitkälti presidentti Kagamen ansiota. Joissakin ruandalaisissa ja ihmisoikeusjärjestöissä johtamisen tiukka linja on herättänyt närää; onhan miestä kutsuttu rautanyrkiksi ja Afrikan Napoleoniksikin.

Gusongoiryen arki sujuu Kigalissa kuten se sujui Kampalassakin. Työt hoidetaan ja usein iltaa istutaan kavereiden kanssa maailmanpolitiikkaa tai naapureiden juoruja ruotien. Kansanmurhan muistotapahtumien aikaan historia on vahvemmin läsnä.

”Silloin surun voi tuntea fyysisenä kipuna, joka leijuu koko maan yllä. Tietysti me ulkopuoliset näemme vain heijastuksia yhteiskunnasta emmekä voi käsittää näiden ihmisten kokemia asioita. Mutta silti minusta tuntuu, että ihmiset katsovat jo huomiseen, uskaltavat ehkä vähän unelmoidakin.”

Yliopiston uusi alku

Ruandan kansallisen yliopiston viihtyisällä kampusalueella käyskentelee hiljakseen rupattelevia opiskelijaryhmiä.

Vastaan kävelee, käsi ojossa ja ystävällisesti hymyillen, punaiseen kauluspaitaan ja suoriin housuihin pukeutunut mies. Etelä- Ruandan Butaressa kolmatta vuotta opiskeleva Jean Ntazinda, 25, esittäytyy ylioppilaskunnan sosiaalipoliittisista asioista vastaavaksi sihteeriksi.

Ntazindan suku on Ruandasta kotoisin, mutta monet, kuten Jeanin vanhemmat, lähtivät maanpakoon Burundiin vuoden 1959 kansanmurhayritysten jälkeen.

”Isäni kehui aina kotimaataan. Häikäisevän kaunis maa, joka on täynnä maitoa, ruokaa ja hunajaa”, Ntazinda maistelee sanoja suussaan.

Isä ei enää ehtinyt nähdä kotiaan, mutta Jeanin äiti päätti heti kansanmurhan jälkeen, että perhe palaa Ruandaan rakentamaan maata uudelleen.

Niin ajatteli moni muukin eri puolilla maapalloa elävä ruandalainen: yli 800 000 tapetun tutsin ja maltillisen hutun ”tilalle” saapui kansanmurhan jälkeisinä kuukausina jopa yli miljoona pakolaista. Osa palanneista oli paennut vuoden 1994 kansanmurhaa, osa oli jo aiempien levottomuuksien pois ajamia ja jotkut saapuivat uusina tulokkaina.

”Saavuin äitini ja sisarusteni kanssa tänne 10. heinäkuuta, heti kansanmurhan jälkeen. Katsoin ympärilleni ällistyneenä: tässäkö se isäni ihana maa on?”

Koko Ruanda oli käytännössä maan tasalla. Kodit oli poltettu ja isommatkin rakennukset revitty siihen kuntoon, että kaikki oli aloitettava alusta. Latriineissa ja kaivoissa oli läjittäin ruumiita, tien pientareista puhumattakaan. Hiljaisuutta ja hävitystä korosti se, että esimerkiksi lähes kaikki koirat oli ollut pakko tappaa. Ne kun olivat tottuneet ihmislihan makuun ja alkoivat hyökätä myös elävien ihmisten kimppuun.

YK:n rauhanturvajoukkoja Ruandassa komentanut kenraaliluutnantti Roméo Dallaire kertoo kirjassaan ”Shake hands with the devil” Ruandan absurdista arjesta kansanmurhan keskellä. Kerran miestensä kanssa ruokatauolla ollessaan heidän katseensa oli kiinnittynyt omituisen näköiseen, hassusti lyllertävään koiraan. Olion lähestyttyä he huomasivat, että se olikin jättimäiseksi paisunut rotta, jolla oli ruokaa tarjolla enemmän kuin se jaksoi syödä.

Kuten moni muukin Ruandassa, myös Ntazinda kääntää itse puheen siihen, miten elämää kootaan kasaan. Usein ihmiset eivät varsinaisesti mainitse kansanmurhaa, vaan puhuvat ajasta ”ennen” ja ”jälkeen”.

Butaressa ja muissakin yliopistoissa ja oppilaitoksissa järjestetään ennen opintojen aloittamista niin kutsuttuja solidaarisuusleirejä, joiden pyrkimyksenä on yhdistää ruandalaisia ja antaa heille mahdollisuus puhua tapahtuneista.

Samaan pöytään istutetaan tappajien ja tapettujen lapsia. Keskusteluryhmien ja historiasta puhumisen avulla yritetään puhdistaa pöytää niin, että elämää voitaisiin jatkaa rinnakkain.

”Minun on varmasti muita helpompi auttaa näitä ihmisiä, koska en ole ollut täällä kansanmurhan aikaan. Olen sopivasti ulkopuolinen ja minulle on helppo puhua”, sosiaalisihteeri Ntazinda pohtii.

Kaikesta huolimatta usko tulevaisuuteen ja presidentti Paul Kagameen on niin Ntazindalla kuin ruandalaisilla yleensäkin vahva. ”Ruandalla menee jo paljon paremmin. Nuoret olivat aktiivisia kansanmurhassa, mutta myös sen lopettamisessa.”

Yksinäiset muistojen vaalijat

Appollon Gateran työ on yksinäistä. Gatera on luiden puhdistaja Ruandan eteläosassa sijaitsevan Cyahindan kirkon ruumishuoneella. Hän huolehtii omalta osaltaan siitä, että kansanmurhan uhrit saavat rauhan ja että heitä ei unohdettaisi.

Aina kun uusia luurankoja löytyy, ne tuodaan ruumishuoneelle, missä Gatera yhdessä kahden muun vapaaehtoisen kanssa riisuu jäljellä olevat vaatteiden riekaleet, pesee ja lajittelee luut ja lopuksi laittaa ne omiin huoneisiinsa. Kaikki huoneet ovat käytössä: yhdessä on pääkalloja, toisessa sääriluita, kolmannessa esimerkiksi käsivarsia ja sormien pieniä luita.

Ikkunalaudalla on radio viemässä pois hiljaisuutta, mutta tänään vain yltyvä sade ropisee kattopelteihin.

”Teen tätä, koska selviydyin. Velvollisuuteni on huolehtia näistä ihmisistä.”

Ruanda on vahvasti uskonnollinen maa, ja moni tutsi etsiytyi kansanmurhan aikaan kirkkoihin turvaan. Niin teki myös Gatera, joka onnistui piiloutumaan niin, etteivät tappajat löytäneet häntä.

Nykyään näitä entisiä tappajia, vaaleanpunaisiin pukeutuneita vankeja kuljetetaan joka viikko gacaca-käräjöille kertomaan teoistaan.

Gateralle vaaleanpunaiset virrat ovat tulleet tutuiksi. Yksi heistä on juuri kuultavana samassa kylässä, jossa Gatera asuu. Kyläläisten keskuudesta valitut tuomarit tenttaavat, kuka antoi käskyjä ja keitä syytetty tappoi. Lempeän iltapäivätuulen puhaltaessa puiden varjostamalle näyttämölle mainituksi tulee porvoolainen ja moni muu.

Gacacan kokoontuessa jokaisesta perhepiiristä on oltava paikalla ainakin yksi jäsen. Vuosi toisensa jälkeen jatkuvat oikeudenkäynnit ovat tarpeellisia, mutta ihan aina ei jaksa keskittyä. Naiset värikkäissä kangakankaissaan hyssyttelevät kitiseviä ja venkoilevia lapsia.

Syytetty seisoo kädet puuskassa, katse maahan luotuna ja painoaan jalalta toiselle vaihtaen. Vaaleanpunaisen vanginpuvun päällä on violetti tuulitakki. Katse ei harhaannu yleisöön, jonka joukossa on myös erään pienen lapsen sukua. Lapsen, jonka hengen syytetty riisti ja hautasi pellon laitaan. Loppupuheenvuoron aikana tulee itku.

”Se en ollut minä. Minusta tuli eläin. Antakaa anteeksi. Toivon ja pyydän, että voitte vielä antaa minulle mahdollisuuden.”

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2007

Lyhyet palat

Kovia tuomioita banaanirintamalla

Monikansallisten banaaniyhtiöiden talous kukoistaa, mutta banaanirintamalla tapahtuu myös muutoksia: hedelmäjätti Dole Fresh Fruit on tuomittu maksamaan kuudelle nicaragualaiselle banaanityöläiselle yhteensä 3,3 miljoonaa dollaria vahingonkorvauksina.

Ulkomaiset maatyöläiset voittivat ensimmäistä kertaa Yhdysvalloissa oikeusjutun maan suuryhtiötä vastaan marraskuussa. Dole tuomittiin Los Angelesin tuomioistuimessa yhtiön 1970- ja 1980-luvulla käyttämän tuholaismyrkyn aiheuttaman hedelmättömyyden takia. Oikeus ratkaisi myös teon tahallisuutta koskevan kysymyksen työntekijöiden eduksi – käytetty myrkky kiellettiin Yhdysvalloissa jo 1977 muun muassa hedelmättömyyttä aiheuttavana.

The Guardian -lehden tekemä tutkimus paljastaa lisää epäkohtia: monikansalliset banaaniyhtiöt kasvattavat voittojaan kiertämällä veroja.

Dole-, Chiquita- ja Fresh Del Monte -yhtiöt hallitsevat yli kahta kolmasosaa maailman banaanikaupasta. Viimeisen viiden vuoden aikana ne saivat voittoja yli 1,4 miljardia dollaria, josta ne maksoivat veroa noin 200 miljoonaa dollaria. Tämä on vain 14 prosenttia voitoista.

Yritysverotuksen perustaso Yhdysvalloissa, jossa yhtiöiden päämajat sijaitsevat, on 35 prosenttia. Veronkierrossa hyödynnetään veroparatiiseissa kuten Cayman-saarilla, Bermudalla ja jopa Liberiassa toimivia tytäryhtiöitä. Esimerkiksi Cayman-saarilla ei ole lainkaan yritysverotusta.

Yhtiöt lisäävät voittojaan myös leikkaamalla henkilöstökuluja plantaaseilla. Banana Link -järjestön mukaan Fresh Del Monte irtisanoi kaikki työntekijänsä plantaaseillaan Costa Rican Monte Libanossa, minkä jälkeen väkeä palkattiin uudestaan heikommilla työehdoilla. Myös Chiquita on supistanut työvoimakulujaan yli puolella.

Dolen tuomitseminen voi muodostua ennakkotapaukseksi, vaikka oikeutta odotettiinkin 30 vuotta ja korvauksia saa vain kuusi kanteessa mukana olleesta 12 henkilöstä. Los Angelesin oikeusistuimissa on parhaillaan vireillä neljä vastaavanlaista juttua.

 

Hintava sata taalaa

 

Nicholas Negroponten käynnistämä One Laptop per Child -hanke on jo vuosia kehitellyt lapsille kestävää, kehitysmaaoloihin sopivaa kannettavaa tietokonetta, jonka hinta pysyisi sadassa dollarissa. Koneen hinta on kuitenkin dollarin pitkään jatkuneen alamäen myötä kivunnut reilusti tavoitehinnasta ylöspäin.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa kannettavia markkinoitiin marraskuussa Anna yksi, saa yksi -nimisellä kampanjalla. Siinä kuluttajia houkuteltiin ostamaan yksi kannettava omalle lapselleen ja samalla toinen lähetettäväksi jonkin kehitysmaan lapselle. Hyvän ostoksen hinta oli yhteensä 399 dollaria. Sadan taalan läppärin kappalehinta oli siis kurssimuutosten myötä noussut 200 dollariin.

XO:ksi nimettyjen kannettavien valmistus aloitettiin Kiinassa Changsun kaupungissa marraskuussa. Ensimmäinen suurtilaus saatiin lokakuussa, kun Uruguay ilmoitti hankkivansa kouluihinsa 100 000 kannettavaa.

 

Kuuluisa kaveripoppoo

 

Mitä yhteistä on Eija Ahvolla, Axl Smithillä ja nököhampaisella brasilialaisella sarjakuvahahmolla nimeltä Mônica? He kaikki ovat Unicefin hyvän tahdon lähettiläitä.

Mônica on ilahduttanut miljoonia brasilialaislapsia jo vuodesta 1963. Sarjakuvassa Mônican värikäs kaveripoppoo seikkailee fiktiivisessä Bairro do Limoeiron kaupunginosassa Sao Paulossa. Hilpeät sarjakuvat käsittelevät myös vakavia aiheita, kuten lasten oikeuksia ja rasismia.

Unicefin lähettilääksi valitaan tunnettuja urheilijoita, näyttelijöitä, laulajia ja muita julkisuuden henkilöitä ympäri maailmaa. Ajatuksena on, että he hyödyntävät julkisuuttaan edistääkseen lasten oikeuksia.

Mônica liittyy siis arvovaltaiseen joukkoon – lähettiläinä ovat vuosien varrella olleet muun muassa Audrey Hepburn, Harry Belafonte ja Manchester United -jalkapallojoukkue.

Väkivalta kriisialueiden kouluja vastaan yhä harkitumpaa

Kriisialueilla kouluihin kohdistuu yhä useammin tahallista väkivaltaa. Väkivaltaa käytetään yhä enemmän harkitusti opiskelun estämiseen, YK:n tuore tutkimus kertoo.

Raportin kirjoittajan Brendan O’Malleyn mukaan hyökkäykset koulutusta vastaan jäävät taistelujen keskellä usein vaille kansainvälistä huomiota. ”Tietyillä alueilla käy hengenvaaralliseksi olla opiskelija, opettaja tai opetusalan virkamies.”

Taistelevat ryhmät ovat monissa maissa ottaneet taktiikakseen oppilaitosten pommittamisen ja opettajien murhaamisen.

Viiden viime vuoden aikana opetusala on kärsinyt väkivallasta pahimmin Afganistanissa, Kolumbiassa, Irakissa, Nepalissa, Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla, Thaimaassa ja Zimbabwessa. Esimerkiksi Sri Lankassa ja Burmassa koululaisia myös värvätään lapsisotilaiksi.

Ratkaisuna ongelmaan O’Malley ehdottaa oppilaitosten julistamista väkivallattomiksi ”turvapaikoiksi” kirkkojen tapaan. ”Ehkä ne pitäisi myös varustaa Punaisen Ristin kaltaisella merkillä.”

Unescon marraskuussa julkaistu raportti ”Koulutus hyökkäyksen kohteena” on ensimmäinen lajissaan.

Nigerian öljyaddiktio

Nigerian tuoreesta budjetista ilmenee, että valtion tuloista peräti 80 prosenttia tulee raakaöljyn myynnistä.

Nigeria on Afrikan suurin öljyntuottaja ja yhdenneksitoista suurin koko maailmassa. Nigerian hallitus aikoo kuitenkin panostaa myös muuhun tuotantoon. Budjettiesityksessä kaavaillaan 10 prosentin kasvua siihen viidennekseen Nigerian talouselämästä, joka ei liity öljyntuotantoon.

Raakaöljyn hinta on ollut maailmanmarkkinoilla jo pitkään huippulukemissa. Hinta kipusi marraskuun loppupuolella yli 99 dollarin tynnyriltä, ja sen uskottiin pian rikkovan sadan dollarin rajan.

On mahdotonta tietää, mitä Nigerian valtiontaloudelle tapahtuu, jos öljyn hinta laskee rajusti. Vertailukohteeksi mainittakoon, että esimerkiksi vuonna 2004 Nokian osuus Suomen bruttokansantuotteesta oli noin 3,5 prosenttia.

Sotilasjunttakin sitoutuu demokratiaan?

Kaakkois-Aasian valtioiden yhteistyöjärjestö Asean on hyväksynyt itselleen uuden peruskirjan huippukokouksessaan Singaporessa. Aseanin virallisia periaatteita ovat nyt talouskasvun edistämisen ja yhteisen markkina-alueen kehittämisen lisäksi demokratia, ihmisoikeudet sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Sopimuksen allekirjoitti myös sotilasjuntan johtama Burma, viralliselta nimeltään Myanmar. Maa on joutunut kansainvälisen arvostelun kohteeksi erityisesti sen jälkeen, kun se syyskuussa tukahdutti väkivaltaisesti hallituksen vastaiset mielenosoitukset.

Aseania on pitkään kritisoitu hampaattomuudesta Burmaa kohtaan. Lukuisista ihmisoikeusloukkauksista huolimatta maata ei ole suljettu ulos järjestöstä.

Uusi sopimuskaan ei sisällä mahdollisuutta konkreettisesti rangaista Burmaa tai muita ihmisoikeusrikkojia. Huono merkki lienee sekin, että YK:n erityislähettilään Ibrahim Gambarin esiintyminen huippukokouksessa estettiin Burman toiveesta. Gambari on keskustellut sotilasjuntan kanssa, ja hänen piti raportoida kokoukselle Burman tilanteesta.

Joulukuun kelpo kapine

Kumppani esittelee kuukausittain kapineen, joka tekee elämästä vähän kelvollisempaa.

Tainnuta haju kivellä

Tuoksahtaako? Hienhajua voi häätää kainaloista roll-onien ja suihkeiden lisäksi myös kivillä.

Jo usean vuoden ajan markkinoilla olleilla kristalli- ja luonnonkivideodoranteilla onkin vankka kannattajakuntansa.

Puikkomuotoon pakatun kivenmurikan käyttö on yksinkertaista: kivi kastellaan ja kosteaa kiveä sivellään puhtaaseen kainaloon. Käytön jälkeen kivi kannattaa huuhtaista puhtaaksi ja antaa kuivua ilman korkkia.

Kristallideodorantteja löytyy ainakin erilaisista ekokaupoista. Jos tuotteeseen tykästyy, säästyy niin rahaa kuin luontoakin, sillä yhdellä kivellä pyyhkii helposti vuosia. Valmistajat mainostavat tuotteiden sopivan myös herkälle ja allergiselle iholle.

Kividödöt eivät estä hikoilua, vaan poistavat hienhajua neutralisoimalla hajua aiheuttavia bakteereja. Kivi ei siten ole paras vaihtoehto niille, joille hajua suurempi ongelma ovat märän näköiset paidankainalot.

Toimituksen yhden hengen testiryhmä on parin vuoden koekäytön jälkeen todennut kiven oivaksi kapineeksi talvikäyttöön. Kesähelteille ja kovimpiin hikitreeneihin testiryhmämme kuitenkin valitsee jämerämmät aseet.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2007

Gandhin vartija

 

Päivi Arvonen [Kuvan sanamuotoinen kuvaus] A. Jalal

Intialainen A. Jalal on omistanut elämänsä Mahatma Gandhin muiston kunnioittamiselle. Aikoinaan hänen isänsä oli Intian eteläkärjessä, Kanyakumarin kaupungissa sijaitsevan Gandhin muistomerkin ensimmäinen vartija. A. Jalal seurasi siis isänsä jalanjälkiä.

”Pyörin täällä jo pikkupoikana isäni kanssa, ja siitä lähtien olen ollut täällä elämäni jokaisena päivänä. Isäni kuoleman jälkeen perin hänen virkansa ja olen ollut siitä lähtien muistomerkin virallinen vartija”, A. Jalal kuvailee paikalla, jolla Mahatma Gandhin tuhkauurnaa pidettiin ennen kuin tuhka siroteltiin mereen helmikuussa 1948.

A. Jalal tuntee muistomerkin perinpohjin, ja esittelee tietojaan perusteellisesti jokaiselle ulkomaalaiselle kävijälle – tipin toivossa tietenkin. Hän vaikuttaa myös vilpittömän kiinnostuneelta ja innostuneelta asiastaan. Vuosien varrella A. Jalal on kartoittanut myös muistomerkin parhaat mahdolliset kuvakulmat. Vartijan ja oppaan ammattien lisäksi hän toimiikin myös valokuvaajana.

”Teidän pitää tulla uudelleen toinen lokakuuta auringonnousun aikaan – tosin silloin täällä on valtava tungos”, A. Jalal kehottaa. Hän lisää, että modernia arkkitehtuurityyliä edustava muistomerkki on suunniteltu siten, että Gandhin syntymäpäivänä, lokakuun toisena, aamuaurinko paistaa sisälle muistomerkkiin katon kapeasta raosta – ja valaisee koko paikan.

Kelpo oppaan tavoin hän suosittelee muitakin kohteita. Yksi niistä on vuoden 2004 tsunamin uhrien muistomerkki. Miehen silmät täyttyvät kyynelistä. Tsunami oli kamalinta, mitä hän on koskaan kokenut.

”Kaaoksen jälkeen kuolleita ja loukkaantuneita ihmisiä oli joka puolella. Kannoin ruumiita yötä päivää nukkumatta. Elossa olleita tuotiin myös tänne muistomerkkiin suojaan, vaikka tsunami vaurioitti pahasti tätäkin rakennusta. Tuhoja korjataan yhä.”

Pian A. Jalalin on aika jatkaa työtään. Hyvästellessään hän tuijottaa silmiin niin vetoavasti, että saa minut melkein antamaan lupauksen paluusta.

”Tulettehan uudelleen käymään täällä, olen niin yksinäinen! Mutta tulkaa ennen vuotta 2010, koska silloin jään eläkkeelle.”

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2007