Lyhyet palat

Kuolemanrangaistuksesta luovutaan yhä useammassa Afrikan maassa. Argentiinan isomuurahaiskarhut ja kapusiiniapinat ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon. Japanilaisnaiset tienaavat miljoonia kotitöiden ohella. Kuukauden kelpo kapine haastaa syyskauden muoti-ilmiön, Facebookin.

Suomen kansalaiset kannattavat Valiota

Valio on suomalaisten mielestä maamme yrityksistä yhteiskuntavastuullisin. Helsingin Sanomat tilasi TNS Gallupilta tutkimuksen, jossa kysyttiin suomalaisten käsityksiä yhteiskuntavastuullisista yrityksistä. Tutkimus julkistettiin Vastuunkantaja-seminaarissa, jossa vieraili myös Sir Bob Geldof. Seminaari painotti globaalia vastuuta ja köyhien maiden näkökulmaa.

Gallupiin vastanneille yhteiskuntavastuu merkitsi sen sijaan yrityksen henkilöstön hyvinvointiin, osaamiseen ja ympäristöasioihin satsaamista. Työpaikkojen tulee pysyä Suomessa. Myös yrityksen lähiyhteisön huomioimista pidettiin tärkeänä. Runsas kolmannes vastaajista kertoi yhteiskuntavastuullisuuden vaikuttavan ostopäätöksiinsä.

Valio myi jäätelötuotantonsa muutama vuosi sitten Nestlélle, joka ei ole luopunut äidinmaidon korvikkeen dumppaamisesta kehitysmaihin – pitkään jatkuneesta kuluttajaboikotista huolimatta.

Gallupin vastaajat eivät ilmeisesti joko ole tulleet pohtineeksi yhteiskuntavastuullisuutta globaalista näkökulmasta tai sitten heille riittää, että lähiyhteisö Suomessa voi hyvin.

Länsi-Afrikassa luovutaan kuolemanrangaistuksesta

Gabon ja Mali ovat luopumassa kuolemanrangaistuksesta. Kummassakaan maassa ei kuolemanrangaistusta ole käytännössä määrätty enää vuosikymmeniin. Malin presidentti Alpha Oumar Konaré ilmoitti jo vuonna 1996 vastustavansa kuolemantuomiota. Tällöin hän siirsi kaikki kuolemaan tuomitut elinaikaisvankeuteen. Gabonissakin edellinen teloitus tapahtui yli kaksikymmentä vuotta sitten.

Useassa Länsi-Afrikan maassa kuolemanrangaistus on edelleen periaatteessa käytössä, mutta käytännössä lakkautettu. Muun muassa Benin, Burkina Faso, Mauritania, Niger, Senegal ja Togo eivät ole teloittaneet yhtäkään vankia yli kymmeneen vuoteen.

Jos lakiehdotukset Gabonissa ja Malissa menevät läpi, maat liittyvät Norsunluurannikon seuraan. Se luopui kuolemanrangaistuksesta vuonna 2002.

Yhä useammat maat luopuvat teloituksista. Italia ajaa YK:ssa päätöslauselmaa, joka kieltäisi kuolemanrangaistuksen kokonaan. Tähän mennessä 95 maata on ilmaissut tukensa ehdotukselle, mutta hyväksymiseen vaaditaan kaksi kolmasosaa YK:n 192 jäsenmaan äänistä.

Sukupuutto uhkaa Argentiinan harvinaisuuksia

Argentiina on ryhdistäytynyt luonnonsuojelussa. Lokakuussa 2007 maa isännöi eteläamerikkalaisten kansalaisjärjestöjen ja ympäristöministerien foorumia, jossa pohdittiin keinoja ympäristön varjelemiseksi.

Etelä-Amerikan luonnosta kolme ja puoli miljoonaa neliökilometriä vaatii erityistä suojelua. Maailman luonnonsuojeluliiton IUCN:n mukaan maanosassa elää yli kymmenen tuhatta uhanalaista eläinlajia.

Argentiina on biodiversiteetillä eli luonnon monimuotoisuudella mitattuna Etelä-Amerikan rikkain maa Brasilian jälkeen.

Argentiinassa on hedelmällisiä tasankoja, karuja vuoria ja sademetsiä. Pohjoisen Patagonian merialueilla elää valaita ja delfiinejä ja mantereella tavataan suuria hylje- ja pingviiniryhmittymiä. Argentiinassa esiintyy myös lukuisia harvinaisia nisäkkäitä kuten jaguaareja, kapusiiniapinoita, isomuurahaiskarhuja ja nenäkarhuja. Ne kaikki ovat Maailman luonnonsuojeluliiton uhanalaisiksi luokittelemien eläimien listalla. Ilman ja veden saastumisen lisäksi metsien hakkuut koettelevat Argentiinan luontoa ja maaperää.

Argentiina allekirjoitti lokakuussa kansainvälisen sitoumuksen luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Sitoumuksen tavoitteena on pysäyttää harvinaisten lajien tuhoutuminen maailmassa vuoteen 2010 mennessä. Etelä-Amerikassa haasteen ovat ottaneet vastaan Argentiinan lisäksi Ecuador, Kolumbia ja Bolivia.

Vaarallinen ammatti

Sodan repimässä Somaliassa toimivan lehdistön asema on vaikea. Maassa on tapettu tänä vuonna jo kahdeksan toimittajaa. Tuorein uhri on yksityisen, vuonna 2002 perustetun Shabelle-radiokanavan johtaja Bashir Nur Gedi, joka ammuttiin kuoliaaksi maan pääkaupungissa Mogadishussa lokakuun lopulla. Tuntemattomat asemiehet hyökkäsivät Gedin kimppuun hänen kotinsa ulkopuolella.

Shabelle-kanavan toimistoon hyökättiin jo syyskuussa ja yksi toimittaja joutui murhayrityksen kohteeksi. Hyökkäyksen takana uskotaan olleen Somalian väliaikaishallinnon joukot. Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan tilanne maassa on riistäytynyt käsistä.

Somaliassa myös pidätetään toimittajia perusteettomasti. Samana päivänä kun Gedi murhattiin, pidätettiin viisi toimittajaa: kolme pohjoisessa Puntlandin maakunnassa ja kaksi Mogadishussa.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö vaatii Somalian väliaikaishallinnolta välittömiä toimia toimittajien turvallisuuden takaamiseksi – muuten itsenäisen lehdistön olemassaolo Somaliassa on uhattuna.

Koko planeetan BBC

Lonely Planet -matkaopas löytyy lähes jokaisen reppureissaajan matkatavaroista. Sarjan satojen eri oppaiden viitoittamana suunnistaa jo moni sellainenkin, joka repun sijaan vetää perässään siistiä matkalaukkua.

Lokakuun alussa matkaopasjätti sai uuden omistajan, kun Britannian yleisradioyhtiö BBC:n kaupallisesta tytäryhtiöstä BBC Worldwidesta tuli Lonely Planetin pääomistaja. Opassarjan vuonna 1972 perustaneet australialaiset Tony ja Maureen Wheeler säilyttävät 25 prosentin omistuksen yhtiössä. Kotikutoisista hippioppaista alkunsa saanut toiminta on kasvanut mittavaksi bisnekseksi, joka on laajentunut myös sanakirjoihin ja tv-ohjelmatuotantoon.

BBC on suurelle osalle matkaajista jo vanha tuttavuus. Reissaaja pysyy usein kätevimmin kärryillä maailman tapahtumista hotellien ja baarien televisiot vallanneen uutiskanava BBC Worldin avulla. Nyt yleisradioyhtiö valtaa reputkin.

Japanilaisnaiset rikastuvat salaa miehiltään

Jos perheen yhteiset tulot eivät riitä, naisen on tienattava lisää. Näin ajattelevat kymmenet tuhannet japanilaisnaiset, jotka ovat ansainneet viimeisen puolentoista vuoden aikana miljoonia dollareita toimimalla valuuttakeinottelijoina internetissä.

Keskiluokkaiset naiset tekevät työtään iltaisin kotitöiden lomassa. New York Timesin mukaan suurin osa japanilaisnaisista ei kuitenkaan kerro ”harrastuksesta” miehelleen, vaan työskentelee salassa. Lehden haastattelema, nimimerkillä Ms. Itoh esiintynyt nainen kertoi, että halusi tulla omillaan toimeen.

Kun valuuttakurssit heilahtivat elokuussa, Ms. Itoh menetti hetkessä yli 100 000 dollaria. ”Mutta minun oli säilytettävä pokerinaama, jotta mieheni ei huomaisi mitään”, hän kommentoi New York Timesille.

Salaa rikastuminen saattaa aiheuttaa myös muunlaisia ongelmia. Viime kesänä poliisi pidätti tokiolaisnaisen, joka ei ollut maksanut ulkomaisista ansioistaan aiheutuneita yli miljoonan dollarin veroja. Tapaus herätti keskustelua julkisuudessa, ja sen seurauksena yhä useampi japanilaismies on saanut vihiä vaimonsa harrastuksesta.

Suomi kotouttaa viidenneksi parhaiten

Suomi sijoittui viidenneksi lokakuussa julkistetussa EU-maiden kotouttamisvertailussa. Naapurimaa Ruotsi loisti ykkössijalla. Tutkimuksessa mitattiin, kuinka onnistuneesti maahanmuuttajat integroidaan yhteiskuntaelämään.

Kuinka Suomeen tulevia käytännössä orientoidaan? Kymmenen vuotta sitten burmalainen kareni-kansaan kuuluva Zar Zar Tun, 26, päätyi sisällissodan keskeltä pakolaisleirille Thaimaahan.

Vuonna 2005 hänet valittiin kiintiöpakolaiseksi Suomeen. Edessä oli kolmipäiväinen koulutus.

”Meille kerrottiin Suomen ilmastosta ja historiasta, elintasosta, koulu- ja sosiaalijärjestelmästä. Kielen opettelemista korostettiin”, Zar Zar Tun kertoo.

Paksuissa vaatteissa tarpovien ihmisten näkeminen hämmensi. Miten siellä voi elää?

”Mutta kouluttaja sanoi, että sisällä ollaan tavallisissa vaatteissa.” Outoa oli myös katsoa, miten ihmiset riisuituivat ja menivät saunaan. Hienotunteiset karenit tervehtivätkin vain hymyilemällä.

Kaikkein ihmeellisintä Zar Zar Tunin mielestä oli kuulla, että Suomi on demokratia, jossa naiset ovat tasa-arvoisia ja lapsillakin on oikeudet. ”Pelkoni hälveni. Kun lopulta saavuimme, Suomi ei tuntunutkaan vieraalta. Ja kun minun ei tarvinnut pelätä kadulla kävellessäni, tunsin ensimmäistä kertaa ihmisarvoni!”

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM on järjestänyt yhdessä työministeriön kanssa kulttuuriorientaatiokoulutusta Suomeen tuleville kiintiöpakolaisille vuodesta 2001 lähtien, ensimmäisenä maana Euroopassa. Kouluttajilla on pakolaistausta.

Kiistelty kondomi markkinoille

Etelä-Afrikassa on kehitetty raiskaukselta suojautumiseen tarkoitettu kondomi. Keksinnön äiti on Sonette Ehlers, joka työskenteli aikaisemmin terveyskeskuksen veripalvelussa ja kohtasi työssään raiskauksen uhreja. Hän sai idean keksinnölleen uhrilta, joka toivoi, että hänellä olisi ”hampaat siellä alhaalla”.

Ehlers julkisti keksintönsä jo vuonna 2005, mutta se kohtasi ensin raivokasta vastustusta. Kondomit saatiin markkinoille vasta tänä vuonna. Ehlersiä on keksintönsä vuoksi syytetty sekä miesvihasta että keskiaikaisuudesta. Rapexin vastustajien mukaan sen käyttö saattaa naiset myös entistä turvattomampaan asemaan. Osa pelkää, että se johtaa raiskaajat tappamaan uhrinsa useammin.

Laitetta on helppo käyttää, se asetetaan paikoilleen tamponin tavoin. Se muistuttaa ulkonäöltään naisten kondomia, mutta sisäpinnassa on pieniä lateksikoukkuja, ”hampaita”, jotka tarttuvat kiinni miehen sukuelimeen.

Laitteen aiheuttama yllätys ja kipu antavat naiselle aikaa paeta. Samalla se suojaa naista HIV-tartunnalta. Laitetta ei voi poistaa itse, vaan raiskaajan on hakeuduttava lääkäriin poistattaakseen sen. Näin raiskaaja jää helpommin kiinni teostaan.

Etelä-Afrikassa on maailman korkeimmat luvut raiskaustilastoissa. Poliisi tilastoi yli 52 000 raiskausta vuosittain. Suuri osa raiskauksista jää kuitenkin edelleen raportoimatta, joten korkeat luvut ovat nekin vain jäävuoren huippu todellisista.

Kuukauden kelpo kapine

Kumppani esittelee kuukausittain kapineen, joka tekee elämästä vähän kelvollisempaa

Ystäväkirja

Jos et halua, että naapurisi ja työtoverisi tietävät kaiken yksityiselämästäsi, hanki ystäväkirja. Suomeen ufon lailla laskeutunut nettiyhteisö Facebook on aivan liian avoin ja helppo; perinteisen ystäväkirjan turvin voit edelleen vaikuttaa siihen, kuka sinusta tietää ja mitä, ja kuka sinulle kirjoittaa.

Facebookiin liittyy yksi kiusallinen piirre: siellä seikkaileva joutuu yhtäkkiä kaikenlaisten lapsuudenystävien ja muiden selkäänpuukottajien hyökkäysten kohteeksi. On vaikea olla hyväksymättä kutsua ystäväksi ja vielä vaikeampaa todeta se, että sosiaaliset suhteet perustuvat teknologiaan.

Ystäväkirjassa valta on sen, joka kirjan omistaa. On mahdollista panostaa ystävämäärän sijaan todelliseen laatuun.

Ennen kuin kaikki maailman mainostajat hyökkäävät Facebookiin, ystävät, palatkaa perinteisiin. Kantakaa ystäväkirjaanne kuin kallista aarretta, kunnioittakaa toinen toistenne yksityisyyttä.

Ja jos ette halua, että kukaan tietää teistä: hankkikaa kirjoihinne munalukot.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2007

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!