"Halutaan löytää snobi"

Kuva: Ugandalaismies etsii seuraa lehdestä (Kuvaaja: Sue O'Connor

Ugandassa ilmestyy neljä päivälehteä, joista jokaisessa on viikoittainen seuranhakupalsta. Seuranhakuilmoituksissa suhde nähdään usein keinona kohota sosiaalisessa hierarkiassa ja päästä köyhyydestä. Tämä puolestaan voi tuoda ilmoituksiin näkökulmaa, joka vaikuttaa rasistiselta.

Bazungut eli valkoiset ulkomaalaiset ovat haluttuja The Red Pepper -roskalehden ”suhdesivulla”. Esimerkiksi Johnin ilmoituksessa sanotaan: ”Olen 22-vuotias ugandalaismies ja haluaisin tutustua kauniiseen ja romanttiseen, 18-27-vuotiaaseen valkoiseen naiseen.”

Godfreyn hämmentävässä ilmoituksessa taas halutaan löytää ”valkoinen nainen, joka on myös snobi”.

Syy nuorten ugandalaisten tahtoon seurustella valkoisen kanssa löytyy pohjimmiltaan köyhyydestä, sillä useimmat valkoihoiset ovat ugandalaisen mittapuun mukaan rikkaita. Valkoisen kumppanin toivotaan tuovan pakotien köyhyydestä ja muun muassa auttavan maksamaan nuorempien sisarusten koulumaksut.

Ihonvärikysymys nousee esiin toisella tavalla toisessa saman sivun ilmoituksessa. Monet ugandalaisnaiset valkaisevat ihoaan muuttaakseen sen ruskeaksi. John, 25 vuotta, haluaa tavata ”mukavannäköisen 18-20-vuotiaan naisen, joka on keskiruskea, keskikokoinen, työssäkäyvä ja jonka taloudellinen tilanne on vakaa.”

Monet nuoret ugandalaismiehet haluavat vain tavata varakkaan vanhemman naisen, ihonväristä riippumatta – termi ”namutäti” ponnahtaa toistuvasti esiin ihmissuhdepalstalla. 19-vuotias Fred kertoo vaatimattomasti olevansa ”erittäin hyvännäköinen” ja etsivänsä ”namutätiä, joka on vakaassa taloudellisessa tilanteessa, romanttinen ja valmis auttamaan minua opinnoissani. Hänen tulisi olla hiv-negatiivinen ja 24-50-vuotias”.

Heimokysymykset näkyvät selvästi joissakin The Red Pepperin seuranhakuilmoituksissa. Muuan mies esimerkiksi etsii naista ”lännestä, idästä, Keski-Ugandasta tai Ruandasta.” Toisin sanoen hän ei halua kumppania Pohjois-Ugandasta.

Joitakin ilmoituksia muovaa ”koulutussnobismi”: niissä ilmoitetaan tarkkaan kumppaniehdokkaiden koulutusvaatimukset. Saatetaan esimerkiksi toivoa, että mahdollinen tyttö- tai poikaystävä olisi valmistunut Ugandan arvostetuimmasta kolmannen asteen oppilaitoksesta, Makereren yliopistosta.

Afrikassa suhtaudutaan yleisesti ennakkoluuloisesti homoseksuaaleihin, mikä näkyy myös The Red Pepperissä. Sivun vasemmassa yläkulmassa nimittäin lukee suurin kirjaimin: ”EHDOTTOMASTI ei homoille eikä lesboille.”

Tässä The Red Pepperin tekopyhyys kärjistyy. Lehdessä on sivu sivun perään valokuvia haarojaan levittelevistä, stringejään esittelevistä tytöistä. Silti samalle sukupuolelle suunnattuja ilmoituksia ei julkaista ”moraalisista syistä”.

Viimeinen seuranhakuilmoitus antaa kuitenkin toivoa puhtaaseen rakkauteen uskoville: ”Olen toisen vuoden opiskelija kampukselta ja etsin naisystävää kaikkialta maailmasta. Iällä, ulkonäöllä tai koulutuksella ei ole väliä.”

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2005

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!