Pinochet, ikuisesti koskematon?

Tänä vuonna 90 vuotta täyttävä Augusto Pinochet saattaa joutua sittenkin tuomiolle, mutta ihmisoikeusrikosten sijaan häntä syytettäneen talousrikoksista.

Augusto Pinochet elää perheen ja turvamiesten ympäröimänä Los Boldosin maatilalla Chilessä. Hän olisi mielellään koko kansan isoisä ja ja vapaussankari, joka vapautti Chilen kommunismista. Se on vaikeaa. Kansan mielikuva hänestä muuttui Lontoossa syksyllä 1998 tapahtuneen pidätyksen jälkeen ja viime vuonna Yhdysvaltain senaatista alkaneiden rahanpesusyytösten vuoksi.

Chile on Etelä-Amerikan vähiten korruptoitunut maa, ja siitä koko kansa on ylpeä. Poliisi ja oikeuslaitos ovat lahjomattomia. Tilastojen mukaan korruptiota on vähemmän kuin joissakin EU-maissa.

Pinochetin asema on muuttunut korruptiosyytteiden vuoksi. Chilen verohallinto nosti äskettäin häntä vastaan syytteen veronkierrosta ja passiväärennöksistä. Pinochet avasi väärillä nimillä 125 laitonta tiliä ulkomaille.

Tällä hetkellä koko Pinochetin omaisuus on määrätty myyntikieltoon ja hänen tilinsä sekä perheen tilit on suljettu. Laittomilta tileiltä on löydetty noin 17 miljoonaa dollaria.

Pinochet on välttänyt oikeudenkäynnit ihmisoikeusrikoksista, mutta voi joutua oikeuteen talousrikoksista. Kadonneiden omaisten järjestön johtaja Viviana Diaz kertoo Santiagossa, että ihmisoikeusasianajajat ja talousrikoksiin erikoistuneet lakimiehet tekevät nyt yhteistyötä.

Oikeiston hylkäämä

Pinochetin poliittinen manttelinperijä, Chilen oikeisto, välttelee häntä. Chile valmistautuu vuoden lopulla presidentinvaaleihin. Oikeiston ehdokas Joaquin Lavin totesi huhtikuussa, ettei hän enää tue Pinochetia. Ilmoitus tuli liian myöhään: talousrikosskandaali on jo vienyt uskottavuutta kenraalin tukijoiden kampanjoinnilta. Presidenttikilpaa johtaa keskusta-vasemmistolainen Michel Bachelet, diktatuurin vainoissa surmatun kenraalin tytär ja entinen puolustusministeri.

Pinochet on vapautettu ihmisoikeus-rikossyytteistä asianajajien vedottua dementiaan. On totta, että Pinochet on sairas: hän sairastaa sokeritautia, hänellä on sydämentahdistin, ja hänen Lontoossa leikattu selkänsä on yhä jäykkä. Mutta Chilen kansa ei ole vieläkään varma, onko hän sairaampi kuin yleensä hänen ikäisensä vanhukset tai sairastaako hän todella dementiaa.

Tapasin Chilessä henkilöitä, jotka tuntevat kenraalin ja vakuuttavat hänen voivan hyvin. Pinochet on aina vaalinut kuntoaan. Hän ei polta eikä käytä alkoholia, vaan suosii rypälemehuja ja voimailee kuntosalilla.

Pinochetin tuomitsematta jättäminen osoittaa, että sotilaat ovat määritelleet kauan sitä, millainen maan demokratiasta on voinut tulla. Hallitusrintama neuvotteli armeijan kanssa kompromissin, johon sisältyi Pinochetin rankaisemattomuus. Argentiinassa ja Perussa ihmisoikeusrikostutkinta on ollut Chilen tutkimuksia tehokkaampaa.

Keskusteluja Jumalan kanssa

Oikeistopuolueet ovat niitä kuukausien ajan repineen pedofiliaskandaalin takia hyvin hajallaan. Oikeistolla ei ole selvää johtajaa, ja se on ankarien valtakiistojen repimä. Presidentinvaaleihin käy nyt riitainen oikeisto-oppositio.

Diktatuurin jälkeen Pinochet oli armeijan komentaja ja elinikäinen senaattori, oikeiston piirissä ehdoitta kunnioitettu, jopa palvottu. Hänen ympärilleen muodostui henkilökultti.

Nyt Chilen oikeistopuolueet mielivät erilaista, demokraattista ja modernia oikeistoa, joka on hyvin koulutettu, kansainvälinen, katolilainen ja toimii erillään armeijasta.

Pinochetin rinnalla on ainoastaan vaimo Lucia, jonka kanssa tämä elää Los Boldosissa. Avioliitto on kestänyt yli kuusikymmentä vuotta. Pinochet on sanonut keskustelleensa asioista Jumalan kanssa. Hän on kertonut, ettei pelkää helvettiä ja tokaissut, että diktaattoreille on lopulta tapana käydä huonosti.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 5/2005

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!