Sielut sylikkäin

Tantrisessa seksissä seksi on rakkauden moottori, mutta vain rakkauden avulla pääsee korkeammalle tasolle.

Kuva: Vanha intialainen piirros.
 

Idän uskonnoista mieleen nousevissa kuvissa etualan valtaavat yleensä nääntyneen näköiset ryysyläisaskeetikot, jotka tavoittelevat valaistumista kiusaamalla kehoaan ja kieltäytymällä kaikista nautinnoista. Mutta jo ennen idän vanhoja uskontoja, hindulaisuutta ja buddhalaisuutta, syntyi tantra – oppisuunta, jonka taitajilla sanotaan olevan avaimet muun muassa suunnattomaan sukupuoliseen nautintoon.

Uskontojen – jotka usein nähdään henkisen kasvun välineinä – tapana on kieltää lihan ilot, jopa leimata ne likaisiksi tai synnillisiksi. Ruumis ja henki nähdään toistensa vastapooleina, ja piinaamalla toista, siis ruumista, jalostetaan toista, eli henkeä tai henkisyyttä.

Eroottisessa tantrassa asiat nähdään toisin. Se kehottaa kasvattamaan ruumiin nautinnon korkeimpaan mahdolliseen intensiteettiin ja käyttämään syntynyttä voimaa henkisyyden polttoaineena.

Tantran harjoittajalla keho ja mieli toimivat yhdessä, eivät toistensa vihollisina. Ja kuitenkin tavoitteena on viime kädessä valaistuminen, ymmärrys asioiden ja ihmisen itsensä alkuperästä ja ­tarkoituksesta. Tantra ei ole idän uskonto sinänsä, vaan sen harjoittajia löytyy niin hinduista, buddhalaisista kuin jainalaisistakin.

Kaikkeuden värähtelyä

Tantrassa keskeinen käsite on resonanssi. Tantrisen opin mukaan ihminen on heijastus tai pienoismalli universumista ja värähtelee aivan kuten kaikki muukin maailmankaikkeudessa. Ihmisen värähtelyssä keskeisiä ovat chakrat, eri puolilla kehoa sijaitsevat energia- ja tietoisuuskeskukset.

Päächakroja on seitsemän, joista alin eli muladhara on häntäluun kohdalla. Korkein chakra, nimeltään sahasrara, puolestaan sijaitsee päälaella. Chakroja yhdistävät nadit, elämänvoiman virtausradat, joista keskeisin, nimeltään susumna, kulkee pystysuoraan alimmasta ylimpään. Muladharan mystistä energiaa kutsutaan kundaliiniksi, jota usein kuvataan kokoonkiertyneenä nukkuvana käärmenä.

Tantra on yksi keino herättää kundaliinikäärme ja saada energia kulkemaan susumnaa pitkin sahasraraan. Kun muladharan kundaliinienergia saavuttaa sahasraran, ihminen kokee olevansa suorassa yhteydessä maailmankaikkeuteen.

Ja kas, kun ihminen on yhtä maailmankaikkeuden kanssa, kyseessä on samadhi, valaistuminen.

Värähdellä voi yksinkin

Vaikka nyt ei aivan valaistumista saavuttaisikaan, silkka värähtely yksin tai resonointi yhdessä toisen ihmisen tai universumin kanssa voi tuottaa suurta mielihyvää.

Itsekseen värähtelyä voi kokeilla vaikka kuulua tantrabuddhalaista mantraa toistamalla. ”Om mani padme hum” -mantran hyriseminen saa koko kehon soimaan.

Ihmisten välisestä resonanssista kertoo esimerkiksi samassa taloudessa asuvien naisten kuukautiskierron hakeutuminen yhteiseen rytmiin tai toisen mielialojen ja tunnetilojen tavoittaminen ilman sanoja.

Maailmankaikkeuden kanssa yhteiselle taajuudelle voi päästä resonoimaan vaikkapa niinä kuulaina hetkinä, kun ihminen kokee olevansa täydellisesti yhtä ympäröivän luonnon kanssa.

Eläköön se suuri ero

Resonoinnin ohella tantrassa keskeistä on polaarisuus, mieheyden ja naiseuden vastakohtaisuus. Tantrinen ilmaisu feminiiniselle ja maskuliiniselle on Shakti ja Shiva, ja eroottinen jännite ja lataus rakastavaisten suhteessa syntyy näiden kahden eroavaisuudesta.

Naisellinen Shakti pitää sisällään koko luonnon energian, se edustaa luovuutta ja kauneutta. Pelkkä feminiininen energia ei kuitenkaan riitä, miehen rooli on olla keskipisteenä ja tarjota ryöppyävälle energialle suunta.

”Jos suhde rakentuu vain feminiinisyydelle, seurauksena voi olla vellominen tunnevyöryssä ja kaaoksessa”, selventää Minodora Blomgren, joka opettaa helsinkiläisessä Jooga ja Tantrakoulu Nathassa.

Shaktin tai Shivan – eli tantran sanoin jumalallisen – näkeminen ihastuksen kohteessa on rakastumisen huumassa helppoa kenelle tahansa. Lapset, työ, asuntolainat ja tiskivuorot tuppaavat kuitenkin muuttamaan palvotun rakastetun arkiseksi asuinkumppaniksi ja erotiikan tylsäksi toistoksi.

Eroottisessa tantrassa ei pyritä sukupuolierojen tasoittamiseen, vaan naisen ja miehen vastakohtaisuutta vahvistetaan ja käytetään hyväksi. Mitä voimakkaampi polariteetti, sitä voimakkaampi on energia parin välillä. Ja kun energia on voimakas, ei rakastelu muutu puisevaksi, vaikka kumppani käy yhä tutummaksi. Päinvastoin, pitkässä suhteessa pari voi päästä paljon syvemmälle sukupuolisiin nautintoihin kuin uutuudenviehätyksestä eroottista potkua elämäänsä hakevat, kukasta kukkaan lennähtelevät ikisinkut.

Rakastelua, ei seksiä

Vaikka tantra lupaa huikeita nautintoja, kenelle tahansa huippukokemuksia hakevalle seksiaddiktille se ei siis kuitenkaan taida sopia. Nimittäin kun vanha kunnon sisään-ulos-leikki useimmiten keinoista ja välineistä riippumatta tähtää räjähtävään orgasmiin, tantrassa siemensyöksyä ja muita rytmisiä kouristeluja suorastaan vältellään.

Tästä löytyy siis myös ehkä kuuluisimman tantraseksin harrastajan, popvaikuttaja Stingin tuntikausia kestävien lemmenhetkien salaisuus – kun energiaa ei kadoteta, vaan suunnataan sisäänpäin, seurauksena pitäisi olla voimakkaampi ja korkeammalla tasolla tapahtuva orgasmi.

”Uuden elämän synnyttäminen vaatii ulospäin suuntautuvaa orgasmia”, sanoo Petteri Suoranta, joka yhdessä Minodoran kanssa opettaa Nathan tantrakursseilla. ”Mutta lapsen tekemisestähän rakastelussa on vain harvoin kysymys.”

”Laukeamista ei tapahdu, mutta tantrisen rakastelun seurauksena on uudenlainen orgasmi, joka täyttää koko olemuksen valolla, ja jossa myös tietoisuus on mukana.”

Seksi onkin tantran yhteydessä Suorannan mukaan turhan karkea ja tekninen ilmaisu.

”Tantrassa rakastelu on enemmän kuin seksi. Seksissä korostuu fyysinen yhteys, tantrisessa rakastelussa tärkeitä ovat sydän ja sielu. Se on sielujen rakastelua.”

Eroottisessa tantrassa seksi on rakkauden moottori, mutta vasta rakkaus antaa siis väylän korkeammalle tasolle. Kun yhdynnästä ei seuraa perinteistä laukeamista, kokematta jää myös orgasmia usein seuraava tristesse post coitum, apea yksinäisyyden ja tyhjyyden kokemus. Eroikävän sijaan tantrisen rakastelun luvataan johtavan syvenevään haluun olla lähellä toista tai jopa yhtä tämän kanssa myös henkisellä tasolla.

Pieni varoituksen sana on hyvä sanoa: jos parisuhteen jompikumpi osapuoli arvostaa kehollista yhteyttä ja orgasmia enemmän kuin tantran tarjoamaa henkistä, on perusseksille hyvä antaa sijansa. Muutoin voi käydä niin, että suhteesta katoaa ristiriitaisten toiveiden tähden niin fyysinen kuin henkinenkin yhteys.

 

Ilmestynyt Kumppanissa 3/2004

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!