Reiluja ja aineettomia joululahjavinkkejä

On jälleen koittanut se aika vuodesta, kun ihmisen mieli on hyvä, lämmin ja hellä – ja entistäkin paremmaksi se muuttuu, kun läheisiä muistaessaan antaa joululahjan myös etelälle tai yhteiselle ympäristöllemme.

 

 
Kuva: Luomukauratyyny. (Kuvaaja: Petri Kuokka.)

 

Niskakivut kuriin luomukauratyynyllä

Päätetyötä tekeville ja muille niskakivuista kärsiville mainio lahja on rentouttava luomukauratyyny, 11,20€ ekokauppa Ruohonjuuresta VR:n makasiineilta. Tyyny lämmitetään mikroaaltouunissa tai tavallisessa uunissa, minkä jälkeen sen voi asettaa hartioilleen lihasjännitystä laukaisemaan.

Hyvän mielen lahjoja kehitysmaiden avuksi

Suomen World Visionilla on verkkosivullaan nettikauppa, josta voi hankkia kehitysmaita auttavia Hyvän mielen lahjoja läheisensä nimissä. Ostos maksetaan verkkopankissa tai tavallisena pankkisiirtona, minkä jälkeen posti tuo muutaman päivän kuluttua kortin, jossa lahjan saajalle kerrotaan, mitä World Vision on lahjoittanut avuntarvitsijoille.

Valikoimasta löytyy muun muassa:

Kuva: Vuohi.

Vuohi ugandalaiselle perheelle, 19€. World Visionin hankkeen tavoitteena on parantaa maaseudun perheiden toimeentuloa maatalouden kehittämisen ja pienyritystoiminnan kautta. Siten perheet voivat kouluttaa lapsensa ja tulla toimeen omavaraisesti.

Vammaisen lapsen lääkärintarkastus Gazassa, 22€. Vuosia jatkuneiden poliittisten levottomuuksien ja köyhyyden seurauksena fyysisesti tai psyykkisesti vammautuneiden osuus väestöstä on Gazan palestiinalaisalueella poikkeuksellisen suuri. Hoidoilla tuetaan vammaisten lasten fyysistä ja psyykkistä kehitystä.

Myös muun muassa Unicefin, Kirkon ulkomaanavun ja Punaisen Ristin verkkosivuilla on webkauppa, josta voi ostaa esimerkiksi kortteja, kalentereita ja cd-levyjä. Linkkejä verkkokauppoihin löytää vaikkapa Maailma.netin sivuilta.

Kuva: Reilun kaupan lahjakori. (Kuvaaja: Petri Kuokka)
 

Reilun kaupan lahjakori

Reilun kaupan elintarvikkeita, esimerkiksi kahvia, teetä ja suklaata, voi ostaa kätevissä lahjakoreissa maailmankaupoista ympäri Suomen. Valmiiksi koottuja koreja on useita erilaisia, ja niiden hinnat vaihtelevat noin kymmenestä kolmeenkymmeneen euroon, mutta korin voi myös itse koota haluamistaan tuotteista. Kuvan kori Reilun kaupan tähdestä Sörnäisistä, 32,10€.

Maailmankaupoista löytyy toki monia muitakin reiluja joululahjoja. Kuvassa on Bangladeshissa käsin tehty valokuvakansio, 22€ maailmankauppa Uusivaihteesta Pasilasta, mutta muista myös esimerkiksi reilun kaupan jalkapallo, 35€.
Kuva: Valokuva-albumi Bangladeshista. (Kuvaaja: Petri Kuokka.)

Aineettomia lahjoja

Ilahduttaa voi helposti myös ostamatta mitään. Hyvistä esimerkeistä käyvät kotitöiden tekeminen päivän tai viikon ajan, koiran ulkoiluttaminen tai lapsenhoito – omista taidoista riippuen myös vaikkapa hieronta tai saajalle omistettu laulu tai runokirja. Itse voi askarrella kortin, jossa lahjasta kerrotaan saajalle.
Kuva: Kumihanskat

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!