Sambia rakastaa Cherisheä

Afrikan Big Brother -kisassa eivät pärjää rohkeimmat ja estottomimmat viihdyttäjät, vaan ne, jotka pitävät kiinni perinteisistä arvoista.

Maailman kenties tunnetuin tosi-tv-kilpailu Big Brother nostatti Sambiassa kaikkien aikojen mediakohun. Varsinkin kirkot pitivät Big Brotherin afrikkalaisversiota moraalittomana ja epäafrikkalaisena saastana.

Erityistä pahennusta herätti se, että televisiokamerat seurasivat ulkomaailmasta eristetyssä talossa eläviä nuoria miehiä ja naisia suihkussa ja muissa intiimipuuhissa. Joidenkin kilpailijoiden välille kehittyi kameroiden valvovan silmän alla jopa suhteita.

Vaikka kristityksi kansakunnaksi julistautuneen Sambian ainoa televisiokanava sensuroi Etelä-Afrikassa kuvatusta sarjasta suihkukohtaukset ja muut sopimattomuudet, kirkonmiehet vertasivat Big Brotheria kovaan pornoon. Monet vaativatkin sarjan poistamista kokonaan televisiosta.

Kriitikkojen suut tukkeutuivat kuitenkin hetkessä, kun sambialainen Cherishe Makubale äänestettiin ehkä hieman yllättäen kisan voittajaksi. Sambian kaupunkien kadut täyttyivät juhlijoista ja tööttäävistä autoista heti voiton ratkettua, mutta lopullisesti maa sekosi, kun Cherishe saapui parin päivän kuluttua kotimaahansa.

Lentokentällä Cherisheä oli vastassa riemuitsevien kansanjoukkojen lisäksi kaksi ministeriä, Lusakan pormestari ja tiettävästi maan historian ensimmäinen suora tv-lähetys, joka kuvattiin lyhyellä varoitusajalla studion ulkopuolella.

Voittoa seuraavina päivinä Cherishe joutui pyöritykseen, jonka rinnalla suomalaisurheilijoiden lahjatontit ja tangokuninkaallisten voittogaalat ovat pikkujuttuja. Presidentillisen lounaskutsun Cherishe sai niin nykypresidentti Levy Mwanawasalta, aiemmin pitkään hallinneelta Kenneth Kaundalta kuin Etelä-Afrikan Nelson Mandelaltakin. Yritykset kilpailivat siitä, kuka antaa Cherishelle hienoimman voittopalkinnon, mutta hallitus korjasi lopulta potin antamalla 24-vuotiaalle ”Big Brother -lähettiläälle” diplomaattipassin loppuiäksi.

Kun Sambia kerrankin saavutti kansainvälistäkin huomiota herättäneen voiton, Big Brotherin moraalittomuus käännettiin Cherishen voitoksi: Cherishe voitti kilpailun siksi, että hän vastusti parhaiten Big Brother -talon kiusauksia eikä sortunut sopimattomiin suhteisiin muiden kilpailijoiden kanssa. Sambialaiset päättelivät, että Afrikka äänesti Cherishen voittajaksi siksi, että hän noudatti perinteisiä afrikkalaisia arvoja.

Teerenpelin sijaan Cherishe keskittyi ruuanlaittoon sekä Big Brother -talon keittiön ja kylpyhuoneiden siivoamiseen. ”Ohjelmassa oli tilanteita, jotka eivät miellyttäneet sambialaisia, mutta onneksi Sambia ei ollut niissä osallisena. Sambialaisen naisen tulee siivota ja kokata, ja juuri niin sinä teit”, totesi presidentti Mwanawasa omassa kiitospuheessaan Chrerishelle. Mwanawasan hallitus syytti samalla Sambian naisjärjestöjä siitä, etteivät nämä tukeneet Cherisheä Big Brother -kilpailussa.

Vaikkei Mwanawasan puheita voi länsimaisittain pitää tasa-arvon riemuvoittona, Cherishe itse tulkitsi menestyksensä kaikkien afrikkalaisnaisten voitoksi – olihan hän Afrikan ensimmäinen naispuolinen Big Brother -voittaja.

”Naisia katsotaan Afrikassa alaspäin, mutta Big Brotherissa me päihitimme miehet. Finaalissa oli enemmän naisia kuin miehiä, vaikka mieskilpailijoita oli alun perin enemmän. Kisa näytti, mihin afrikkalaisnaiset pystyvät”, sanoi Cherishe sambialaisessa Daily Mail -lehdessä.

Perinteiseen naisrooliin asettumistaan Cherishe kommentoi toteamalla olleensa vain oma itsensä, samalla kun useampikin sambialaisministeri neuvoi nuorisoa ottamaan oppia Cherishestä. Lehdet puolestaan kehottivat korruptoituneita poliitikkoja ottamaan itse mallia Big Brother -voittajasta: Cherishe osoitti, että rehelliselläkin pelillä voi voittaa.

Naisten ja nuorison lisäksi Cherishen voitto on sambialaisten mielissä koko Sambian voitto. Sambia on ehkä yksi maailman köyhimmistä ja korruptoituneimmista maista, mutta Big Brother -juhlissa se ei haitannut sambialaisia tippaakaan. Sambialle voittonsa omistanut Cherishe sai maanmiehet uskomaan ainakin hetkeksi, että joskus ikuinen häviäjäkin voi voittaa.
 

Ilmestynyt Kumppanissa 5/2003

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!