Mielenosoittaminen on hyväksi terveydelle

Englantilaisessa Sussexin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan mielenosoituksiin ja protesteihin osallistuminen edistää terveyttä. Tutkijoiden mukaan ruohonjuuritason aktiivisuus edistää henkistä hyvinvointia ja auttaa stressin ja masennuksen voittamisessa.

”Protestit, valtaukset, lakot ja mielenosoitukset ovat harvinaisempia nykyisin kuin 20 vuotta sitten”, sanoi tutkija John Drury lausunnossaan. ”Tämän tutkimuksen viesti voisikin olla, että ihmisten tulisi ottaa aktiivisemmin osaa kampanjoihin ja yhteiskunnallisiin liikkeisiin, eikä pelkästään laajemman yhteiskunnallisen muutoksen vuoksi vaan myös henkilökohtaisen hyvinvointinsa takia”.

Tutkimuksessa haastateltiin syvähaastattelumenetelmällä neljääkymmentä aktivistia, joiden taustat olivat vaihtelevia. Tutkittavat olivat olleet osallistuneet muun muassa ketunmetsästyksen vastustamiseen, ympäristöliikkeisiin, kadunvaltausjuhliin ja ay-kamppailuihin. Yhteensä tutkimusaineistoon kertyi kuvauksia yli 160 mielenilmauksesta.

Druryn mukaan tutkimus paljastaa, että mielenosoittajat kokevat yhteisen identiteetin tunteen. Lisäksi heillä on voimakas kokemus keskinäisestä tuesta. ”Ihmiset kokevat suurta onnellisuutta ja jopa euforiaa mieltä osoittaessaan.” Monet psykologit ovatkin olleet viime aikoina kiinnostuneita tällaisten tunteiden vaikutuksesta ihmisen yleiseen hyvinvointiin.

Tutkijoiden mukaan protesteihin osallistumisen aiheuttamalla psyykkisellä hyvinvoinnilla on selvä yhteys myös fyysiseen hyvinvointiin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!