Laosin maanviljelijät liittyivät tietoverkkoon

Laos on hankala paikka maanviljelijälle. Arvaamattomat sääolosuhteet, vaikeakulkuiset tiet sekä puhelinyhteyksien ja sähkön puute vaikeuttavat sekä viljelyä että tuotteiden markkinoille saamista. Yhdysvaltalaisen vapaaehtoisjärjestön Jhai Foundationin onnistui kuitenkin hieman helpottaa kyläläisten elämää: kaukaisiin kyliin on saatu järjestettyä internet-yhteys.

Järjestön insinöörien kehittämän tietokoneen sähköntarve on niin pieni, että internet-yhteys saadaan aikaan akulla, joka voidaan ladata polkupyörägeneraattorilla. Tietokoneessa on langaton verkkokortti, joka muodostaa yhteyden kylien lähellä olevan vuoren huipulla olevaan aurinkovoimalla toimivaan yhteysasemaan. Asema puolestaan on yhteydessä lähimmässä kaupungissa toimivaan tietokoneeseen.

Paitsi että kyläläiset voivat pitää yhteyttä ystäviinsä toisissa kylissä ja kauempanakin, on verkkoyhteydellä merkittäviä taloudellisia vaikutuksia. Maanviljelijät voivat seurata riisin hintoja markkinoilla ja sääennusteita. Myös lääkärin kutsuminen tarvittaessa paikalle nopeutuu huomattavasti. Paitsi sähköpostin lähettäminen myös puhelut hoituvat verkon kautta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!