Laosin maanviljelijät liittyivät tietoverkkoon

Laos on hankala paikka maanviljelijälle. Arvaamattomat sääolosuhteet, vaikeakulkuiset tiet sekä puhelinyhteyksien ja sähkön puute vaikeuttavat sekä viljelyä että tuotteiden markkinoille saamista. Yhdysvaltalaisen vapaaehtoisjärjestön Jhai Foundationin onnistui kuitenkin hieman helpottaa kyläläisten elämää: kaukaisiin kyliin on saatu järjestettyä internet-yhteys.

Järjestön insinöörien kehittämän tietokoneen sähköntarve on niin pieni, että internet-yhteys saadaan aikaan akulla, joka voidaan ladata polkupyörägeneraattorilla. Tietokoneessa on langaton verkkokortti, joka muodostaa yhteyden kylien lähellä olevan vuoren huipulla olevaan aurinkovoimalla toimivaan yhteysasemaan. Asema puolestaan on yhteydessä lähimmässä kaupungissa toimivaan tietokoneeseen.

Paitsi että kyläläiset voivat pitää yhteyttä ystäviinsä toisissa kylissä ja kauempanakin, on verkkoyhteydellä merkittäviä taloudellisia vaikutuksia. Maanviljelijät voivat seurata riisin hintoja markkinoilla ja sääennusteita. Myös lääkärin kutsuminen tarvittaessa paikalle nopeutuu huomattavasti. Paitsi sähköpostin lähettäminen myös puhelut hoituvat verkon kautta.