Elintarvikejätit soluttautuneet YK-järjestöihin

YK:n alaiset Maailman terveysjärjestö WHO sekä elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO ovat vuosien ajan olleet suurten elintarvikeyritysten solutustyön kohteena. Coca-Cola, Heinz, General Foods ja tupakkayhtiö Philip Morrisin omistava Kraft ovat halunneet vaikuttaa erityisesti YK:n erityisjärjestöjen piirissä tehtävään valmistelevaan lainsäädäntötyöhön, arvioidaan WHO:n ulkopuoliselta riippumattomalta tutkijalta tilaamassa selvityksessä.

Tutkimusraportin on laatinut Conneticutin yliopiston tutkija Norbert Hirschom, joka on aikaisemmin selvittänyt tupakkayhtiöiden lobbaustyötä.

Elintarvikealan suuryritykset haluavat estää maita rajoittamasta uusien terveysvaikutteisten tuotteiden markkinoille pääsyä. Ne pitävät tärkeänä myös vaikuttamista geenimanipulaatiosta käytävään keskusteluun. Suuryritykset ovat panostaneet vahvasti bioteknologiaan, eivätkä ne halua uusien tuotteidensa törmäävän markkinarajoituksiin, arvioi Hirschom brittiläiselle Guardian -lehdelle.

Raportin mukaan elintarvikejäteillä on läheiset suhteet tiettyihin tutkijoihin, joita ne tietoisesti ovat tuputtaneet eri WHO:n ja FAO:n komiteoihin. Yritykset ovat myös maksaneet tunnetuille asiantuntijoille teollisuuden kantoja puolustavien lehtiartikkelien kirjoittamisesta aina kun lainsäädäntä on ehtinyt ratkaisevaan vaiheeseen.

Elintarvikejättien rahoittama International Life Science Institute ILSI on erikoistunut teollisuuden etuja valvovien asiantuntijoiden värväämiseen YK-järjestöjen tehtäviin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!