Norsunluuta saa taas kaupata

Botswana, Etelä-Afrikka ja Namibia saavat myydä varastoimansa norsunluun. Näin päätti uhanalaisten eläinten ja kasvien kauppaa säätelevä CITES -kokous Chilen Santiagossa.
Norsunluuvarastot ovat syntyneet 13 vuoden aikana, jolloin maailmanlaajuinen norsunluukaupan kielto on ollut voimassa.

Eteläisen Afrikan maat ovat keränneet talteen luonnollisen kuoleman kokeneitten norsujen torahampaat ja haluavat nyt päästä hyötymään asiasta taloudellisesti. Asiantuntijoiden mukaan päätös on kuitenkin erittäin ongelmallinen ja rohkaisee salametsästäjiä. Laillisen ja laittoman norsunluun erottaminen varsinkin jalostetuissa lopputuotteissa on lähes mahdotonta.

1980-luvulla norsujen salametsästys Afrikassa johti niiden määrän romahtamiseen 1,3 miljoonasta eläimestä 600 000 yksilöön. Vuonna 1989 norsunluukauppa kiellettiin maailmanlaajuisesti.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!