Näkökulmat

En usko, siksi olen

Nippon-television suora lähetys Tokion tornista 31. maaliskuuta 1984. Jännittyneet studiovieraat ovat suorassa yhteydessä torniin. Tapahtuman tähti rykäisee: ”Eh… ok, kaikkialla Japanissa, tänä iltana, parin minuutin sisällä, jotakin hämmästyttävää tulee tapahtumaan. Teidän käsissänne tai kodissanne. Pysykää mukana, olkaa avomielisiä. Uskokaa! Tämän puolentoista tunnin aikana, uskokaa mitä näette.”

Kamerat odottavat. Osakan ja Hokkaidon tv-tornien juurella valtava ihmismassa odottaa h- hetkeä. Heillä on mukanaan rikkinäisiä kelloja ja hiustenkuivaajia.

Alexis Kouros: En usko, siksi olen”Nyt kaikki ihmiset, kodeissa, kaduilla ja stadioneilla, laittakaa kaikki kellot, hiustenkuivaajat, ynnä muut television eteen. Myös kaikki lusikat, golfmailat ja metalliesineet. Muistakaa soittaa NTV:lle, jos jotain tapahtuu…” Tv-tähti pyytää kaikkia keskittymään ja sanoo TAIVU! lusikoille ja TOIMI! kelloille.

Kuka muistaa vielä Uri Gellerin, lusikoiden taivuttajan? Kuka muistaa vielä Jun Totingin ja kymmenet muut filippiiniläiset ihmekirurgit, jotka poistivat kasvaimet sormilla? Entäs ne kymmenet parantajat, jotka ilmestyvät lähistadionille ja häviävät jälkeä jättämättä? Missä ovat ufoihin siepatut?

Kiinnostus paranormaaliin ja selittämättömään lisääntyy ja vähenee aaltomaisesti vuosien mittaan. Ufo-havainnoista voi jopa piirtää käyrän, joka muistuttaa kuukautiskierron hormonisykliä. Paranormaalien ilmiöiden lajit myös muuttuvat eri aikoina. Joskus vanhat temput tulevat takaisin, joskus aivan uudet valloittavat mielet.

***

James Randi, taikurina aloittanut skeptikko ja paranormaaleiksi väitettyjä ilmiöitä tieteellisesti tutkivan CSICOP-järjestön perustaja on omistanut elämänsä hokkuspokkuksen paljastamiseen. Hän paljasti myös Gellerin, joka veti hänet ja CSICOPin oikeuteen. Geller hävisi ja joutui maksamaan 150 000 dollaria skeptikoille.

Randin taistelu tuulimyllyjä vastaan on opettanut hänelle paljon ihmisestä, joka haluaa tulla petetyksi. Eräs saarnaaja väitti lukevansa psyykkisillä voimillaan suljettuja kirjeitä. Randi vetäisi viimeisen kirjeen saarnaajan käsistä ja paljasti, että tämä käytti ”one ahead” temppua, eli vastasi edellisen kirjeeseen. Uskovaisten joukko buuasi Randin ulos ja vei hänet poliisiasemalle. Lukuisten haasteiden lisäksi Randi saa runsaasti vihaisia kirjeitä, jopa tappouhkauksia ”Jeesuksen nimeen”!

Randi on yrittänyt rakentaa henkilöprofiilia tieteellisen ajattelun hylkääjistä ja uskonparantajien kannattajista. ”Ihmeiden kannattajat ovat enimmäkseen saippuaoopperoiden ja ammattipainin katsojia”, Randi on todennut.

Ehkäpä kysymys ei kuitenkaan ole tieteellisen ja epätieteellisen erosta. Ihmismassat haluavat välttää ajattelua, intellektuelleja konflikteja, epävarmuutta, asioiden analysointia ja harmaan näkemistä. Vaikka skeptikoiden paljastukset ovat kohdistuneet enimmäkseen epätieteelliseen, taikausko on ihmiskunnan — myös tiedemiesten — kulttuurin peruselementti. Maailmankatsomuksemme pohjalla on satoja uskomuksia.

***

Politiikka on kuin suuri ihmeparannusareena täynnä huijareita. Joka neljäs vuosi pystytetään teltta, annetaan kansalle joukko valheita ja saadaan ääniä palkkioksi.

Jokainen ”randi”, joka on paljastanut taikauskon, on saanut massojen vihan niskaansa. Toisinajattelu ei ikinä ole ollut täysin sallittua, ei edes niin sanotuissa vapaissa yhteiskunnissa. Se, joka puhuu dominoivaa ajattelua vastaan, häiritsee rauhaa ja on ristiinnaulittava.

Tämä kaikki tuli mieleeni, kun näin jälleen kerran kutsun mennä ostoskeskukseen kysymään ”mitä vain” mainoksessa virnistäviltä poliitikoilta. Siitä ei ole kauan, kun samalla sivulla ja palstalla oli ihmeparantajan kutsu jäähallille, virnistäen hänkin lupasi samaa.

Mitä tulee Randin ja Urin tarinaan, Randi on vararikon partaalla lukuisten oikeudenkäyntien takia. Uri on upporikas. Hän asuu palatsissa ja pitää matalaa profiilia. Urin allekirjoittamia kristalleja voi ostaa hänen ikioman nettikauppansa kautta — sekä Visa että Mastercard käyvät.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!