Chiquita sensuroi internetiä

Chiquita yrittää poistaa internetistä yhtiön kannalta kiusallista aineistoa. Monikansallinen banaaniyhtiö haluaa siivota linkit Mike Gallagherin artikkeleihin.

Yhtiön edustajana Suomessa toimiva pr-toimisto on kuluvan vuoden aikana useaan kertaan pyytänyt Kepaa poistamaan internet-sivuiltaan banaaniyhtiölle kiusallista materiaalia. Mielikuvien luontiin erikoistunut mediatoimisto väittää Jukka Arosen kirjoittaman artikkelin sisältävän lukuisia virheitä, mutta ei ole eritellyt niitä pyynnöstä huolimatta.

Tanskassa Chiquitan lakimiehet ovat olleet yhteydessä kehitysyhteistyöjärjestö Ibikseen. Sekä Ibistä että Kepaa on pyydetty poistamaan linkit Yhdysvalloissa ilmestyneeseen artikkelisarjaan Chiquita Secrets Revealed, joka selvittää laajasti Chiquitan toimintaa Keski-Amerikassa.

Artikkelisarja julkaistiin vuonna 1998 Chiquitan kotikaupungin Cincinnati Enquirer -lehdessä. 18-sivuinen artikkelikokonaisuus sisälsi kolmisenkymmentä juttua, jotka käsittelivät laajasti banaanintuotannon ongelmia ja Chiquitan toimintaa Keski-Amerikassa. Artikkelit kirjoittanut toimittaja Mike Gallagher syytti Chiquitaa muun muassa vesistöjen saastuttamisesta tuholaismyrkyillä, työläisten oikeuksien polkemisesta ja viranomaisten lahjonnasta.

Kansainvälistä huomiota artikkelisarja sai kuitenkin vasta, kun kävi ilmi, että Gallagher oli tietoja kerätessään murtautunut useita kertoja Chiquitan puhelinpostijärjestelmään. Hän oli nauhoittanut yhtiön johtajien toisilleen jättämiä luottamuksellisia viestejä.

Kun tietomurto paljastui, lehti teki dramaattisen lehmänkäännöksen. Etusivulla julkaistiin kolmena peräkkäisenä aamuna artikkelien sisällön mitätöivä anteeksipyyntö, Chiquitalle maksettiin arviolta 70:n ja 100 miljoonan markan väliltä kipurahoja ja sopan keittänyt toimittaja sai kenkää. Artikkelit poistettiin myös Cincinnati Enquirerin internet-sivuilta.

Banaaniyhtiö ei ole toistaiseksi onnistunut siivoamaan verkkoa. Gallagherin artikkeleita voi lukea useilla kansalaisjärjestösivuilla, muun muassa Banana Action Netissä.

Kepa on koonnut Chiquitan siivoustalkoista artikkelikokonaisuuden omille verkkosivuilleen. Lue lisää Gallagherin tapauksesta ja banaanintuotannon ongelmista:

Chiquita sensuroi Kepaa?

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!