Kepan virtuaalinen kylä toimi Linuxilla

Maailma Kylässä -tapahtumassa käynnistyi myös Kepan Maailma Virtuaalisessa Kylässä -projekti. Yhdessä uutistoimisto Inter Press Servicen (IPS) kanssa julkaistiin lähes reaaliaikaista festarilehteä. Internet ja sähköposti ovat vakiintumassa nopeaksi ja tehokkaaksi tiedonvälitysmuodoksi muutenkin kansalaisjärjestötoiminnassa.

Projektin tarkoituksena onkin luoda edullisia ja kestäviä ratkaisuja, joiden avulla nämä uudet kommunikaatiomuodot saataisiin pidettyä irti markkinavoimien hallinnasta. Ilman monien tekijöiden tukea, yhteistyötä ja joustavuutta tällaisia päänavausprojekteja ei olisi mahdollista toteuttaa.

Laitteiden ja ohjelmistojen nopea kehittyminen ja niiden keinotekoisen lyhyt elinkaari tuovat mukanaan ansan, johon varomattoman on helppo langeta. Markkinat ovat noudattaneet omaa karua logiikkaansa ja käytännössä luoneet lähes monopoliasemaan perustuvan standardin.

Vaihtoehtojakin markkinavoimien ehdoilla tuotetuille ohjelmille on. Virtuaalinen Kylä toteutettiin maailmanlaajuisen ohjelmoijayhteisön kehittämällä ilmaisella Linux-käyttöjärjestelmällä. Linux on vuonna 1991 Linus Torvaldsin aloitteesta käynnistynyt ohjelmointiprojekti. Tällä hetkellä Linuxin kehittämiseen osallistuu talkooperiaatteella tuhansia ohjelmoijia ympäri maailmaa.

Seuraavan vuoden aikana on luvassa paljon lisää. Kepa on mukana kehittämässä tasa-arvoisia kommunikaatiomahdollisuuksia kaikille eikä vain niille, joilla on varaa maksaa kauniista paketista.

MIKA LASSANDER

Virtuaalista Kylää olivat rakentamassa ja ylläpitämässä allekirjoittaneen lisäksi Jyrki Kuoppala, Topi Aarnio, Rene Kita, Jani Pirisjoki, Informaatio-osuuskunta Katto-Meny, Mikromafia Oy ja Ilmelä ikikesä Oy.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!