Puhemies Wolfensohn: Byrokraatit maaseudulle kansan pariin

Maailmanpankin kulttuurivallankumous on saavuttanut pisteen, jossa amerikkalainen pääjohtaja James Wolfensohn on ottanut käyttöön puhemies Maon metodit. Puhuessaan pankin henkilökunnalle Hong Kongin vuosikokouksen jälkeen hän ilmoitti, että puheet eivät enää riitä.

– Nyt meidän on täytettävä uudistuslupauksemme.

Wolfensohn on järkyttänyt pankin luksukseen tottunutta henkilökuntaa uhkaamalla ajaa jokaisen korkeammassa asemassa olevan virkamiehen viikoksi kokemaan kehitysmaan arkielämän ihanuudet, kentälle, maaseudulle.

– Olen nyt vieraillut 60 maassa ja lukemattomissa kylissä, mutta haluan kerrankin asua yhdessä, perusteli Wolfensohn henkilökunnalleen.

– Haluan tietää, minkälaista on elää kehitysmaassa ja haluan, että instituutio kokee saman.

– Ne jotka ovat asuneet viikon kylässä ilman ennalta määrättyä ohjelmaa ja asuen muualla kuin viiden tähden Hiltonissa, ovat sanoneet, että se on kokemus, joka muuttaa elämämme.

Kaikki eivät ole ihastuneet aloitteesta. Wolfensohnin on sanottu olevan kuin puhemies Mao, joka komensi ihmiset uimaan joessa, tarvitsi heidän uida joessa tai ei.

– Mutta kerrankin haluan tehdä kuten Mao ja aion tehdä sen.

– Haluan ihmisten menevän kyliin, jotta he voivat inhimillisellä tasolla kokea sen draaman, jonka kanssa olemme tekemisissä. Ei ole toista meidän kaltaistamme järjestöä, joka voisi vaikuttaa kolmen miljardin alle kahden dollarin päivätuloilla tai 1,3 miljardin alle yhden dollarin tuloilla elävän ihmisen elämään. Tai niiden kahden miljardin, joilla ei ole sähköä, tai niiden 1,3 miljardin, joilla ei ole puhdasta vettä. Jos me emme halua näiden lukujen kaksinkertaistuvan 25 vuodessa, meidän on tehtävä se, koska jos me emme tee sitä, kukaan muukaan ei tule sitä tekemään.