• 25.3.2025

    Filippiinien ihmisoikeusjärjestöt odottavat toiveikkaina Rodrigo Duterten oikeudenkäyntiä – Ex-presidentti joutuu vastuuseen verisestä huumesodasta 

    Filippiinien entinen presidentti pidätettiin maaliskuussa Manilan lentokentällä ja kuljetettiin kansainväliseen rikostuomioistuimeen epäiltynä rikoksista ihmisyyttä vastaan. Ihmisoikeusjärjestö TFDP:n johtaja Emmanuel Amistad toivoo, että 79-vuotias Duterte elää niin pitkään, että uhrit saavat oikeutta.

  • 24.3.2025

    Mitä sanaa ”kehitysmaista” pitäisi oikeastaan käyttää?

    Kansainvälisen kehitystutkimuksen yliopistonlehtori ja Kehitystutkimuksen seuran puheenjohtaja Bonn Juego Jyväskylän yliopistosta kertoo mistä kehitysmaa-termi on peräisin ja miksi osa tutkijoista vastustaa termin käyttöä.

  • 24.3.2025

    Pallon ja oman hyvinvoinnin vuoksi – Kirja-arviossa ilmastotekoihin kannustava teos

    Yhteiskunnallinen vaikuttaja ja tietokirjailija Leo Stranius katsoo kirjassaan ilmastonmuutosta tavanomaisesta poikkeavasta näkökulmasta. Ilmastoteot voivat edistää myös ihmisen omaa hyvinvointia, hän muistuttaa.

  • 21.3.2025

    Kummilapsilahjoittamista on kritisoitu stereotypioista ja kiitelty konkretiasta – Selvitimme, mitä kummitoiminnalle kuuluu juuri nyt 

    Moni suomalainen haluaa lahjoittaa kehitysyhteistyöhön kummilapsen välityksellä. Lasten käyttämistä kehitysyhteistyön kasvoina on kritisoitu etenkin maailmalla, mutta suomalaisjärjestöjen mukaan toimintaa on viime vuosina uudistettu paljon.

  • 20.3.2025

    Valitut on ensimmäinen kokopitkä meänkielinen näytelmäelokuva

    Jon Blåhedin ohjaama Valitut kertoo yhden uskonliikkeen noususta ja tuhosta.

  • 20.3.2025

    Sota on tuonut Ukrainan naisille uusia rooleja – “Meidän naisten täytyy pelastaa maamme inhimillinen pääoma”

    Ukrainassa on pitkä naisjohtajien perinne, mutta Venäjän hyökkäyssota on tuonut heille uusia rooleja. Naisjohtajuus on luonnollinen reaktio, sanoo entinen kansanedustaja, järjestöalalla toimiva Hanna Hopko.

  • 19.3.2025

    Kummilapsi maksaa yksityisyydellään ja elämäntarinallaan

    Kummitoiminta tarjoaa lahjoittajille konkreettisen tavan osallistua kehitysyhteistyöhön, mutta siihen liittyy eettisiä haasteita, kirjoittaa Ujuni Ahmed. Hänen mukaansa vaarana on, että lapsesta tulee köyhyyden symboli, jonka yksityisyyttä ei kunnioiteta.

  • 19.3.2025

    Antirasismin esteenä kouluissa on usein valkoisten kasvattajien asema – ”Valkoisilla suomalaisilla on etuoikeuksia, jotka heidän täytyy tunnistaa”

    Antirasismin asiantuntijoiden Paco Diopin ja Panu Artemjeffin mukaan antirasistinen toimintakulttuuri on kehittynyt suomalaisissa kouluissa viime vuosina paljon. Tietoa tarvitaan kuitenkin lisää, ja myös lapset ja nuoret pitää ottaa mukaan.

  • 18.3.2025

    Poliittiset hiukset – Kolonialismin mukana tullut kauneusihanne vaikuttaa edelleen naisiin Zimbabwessa

    Mustien naisten on pitänyt sopia ahtaisiin muotteihin vuosisatojen ajan. Esimerkiksi Zimbabwen kouluissa rajattiin pitkään minkälaiset hiukset ovat sopivat. Zimbabwelainen Anesu Chigariro on päättänyt pitää hiuksensa luonnollisina.

  • 17.3.2025

    Mitkä ihmeen TSS-oikeudet? Hyvän Tekijät -podcastin neljännessä jaksossa keskustellaan arjen oikeuksista: toimeentulosta, asumisesta, terveydestä ja koulutuksesta

    Moni tunnistaa oikeuden sananvapauteen ja poliittiseen järjestäytymiseen, mutta entä taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset oikeudet? Mariko Sato ihmisoikeusjärjestö Amnestysta kertoo mitä TSS-oikeudet ovat ja miksi ne ovat välttämättömiä ihmisarvoisen elämän toteutumiseksi.