Artikkelikuva
Urheilussa päästöjä luo eritoten matkustaminen, myös harrastetasolla.

Poistuuko kansainvälisistä urheilukisoista tulevaisuudessa yleisö? – Olympiakomitean asiantuntijat kertovat, miten kisoista voitaisiin tehdä ilmastoystävällisempiä

Urheilu ottaa ensiaskelia ilmaston huomioimisessa. Lupauksia päästöjen leikkauksista on jo annettu, mutta vielä on tehtävää.

Olympialaisten kesäkisojen järjestäminen pysyvästi Kreikassa ja talvikisat talviolosuhteet omaavassa maassa. Muun muassa tällaisia vaihtoehtoja on esitetty kansainvälisten urheilukisojen epäkestäviin käytäntöihin.

”On tärkeää, että erilaisia ajatuksia nostetaan esille, mutta vielä on vaikea sanoa, mitä kohti mennään. Toki nyt jo Kansainvälisen olympiakomitean tavoitteissa pyritään siihen, että uutta rakennettaisiin mahdollisimman vähän ja kisojen kokoa alettaisiin rajoittaa”, sanoo Suomen Olympiakomitean yhteiskuntasuhteiden erityisasiantuntija Karoliina Ketola.

Ilmastoasiat on alettu ottaa urheilussa tosissaan vasta viime vuosina. Kansainvälinen olympiakomitea ilmoitti viime vuoden lopulla, että se aikoo leikata 50 prosenttia hiilidioksidipäästöistään 2030 mennessä. Seuraavien olympialaisten järjestäjä Pariisi on mainostanut tekevänsä sen jo 2024 kesäkisoissaan. Suomen Olympiakomitean vastuullisuuspäällikkö Elina Laine kertoo, että ilmaston suhteen on vielä paljon tehtävää.

”Osallistuin Euroopan olympiakomiteoiden kestävyysryhmään ja kysyin siellä, kuinka monella maalla on vastuullisuusohjelma. Vain vajaalla 10 prosentilla oli. Ja Euroopan maat ovat kuitenkin edelläkävijöitä”, Laine toteaa.

Joissain lajeissa on korona-aikaan ollut etäkilpailuja. Kaikkien lajien urheilijat eivät kuitenkaan voi välttää matkustamista.

Kansainvälinen olympiakomitea kertoo, että sen toiminta tuottaa vuosittain kymmeniä tuhansia tonneja hiilidioksidia. Kuusikymmentä prosenttia päästöistä tulee matkustamisesta.

Erityisasiantuntija Ketola sanoo, että urheilun päästöjä voitaisiin leikata konkreettisesti esimerkiksi lisäämällä liikuntapaikkojen energiatehokkuutta ja kehittämällä kilpailujärjestelmiä vähemmän matkustamista edellyttäviksi.

”Joissain lajeissa on korona-aikaan ollut etäkilpailuja. Kaikkien lajien urheilijat eivät kuitenkaan voi välttää matkustamista. Yleisön matkustaminen sen sijaan tulee varmaan tarkasteluun.”

Muita tapoja vähentää urheilun ilmastokuormitusta on esimerkiksi panostaminen urheilijoiden vaatteiden sekä tapahtumissa tarjottavien ruokien ja ruokailuvälineiden ekologisuuteen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!